ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Брокер: Ако купувате имоти, давайте смело напред!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:45 / 18.04.2020Коментари (75)71442
©
В условия на силна волатилност на капиталовите пазари, несигурност на финансовите пазари, отрицателни лихви (които ще се запазят дълго), недвижимите имоти си остават сигурен актив на вложение и "антикризисен остров“ за съхранение на пари. Разбира се това не се  отнася за всеки вид и тип "недвижим имот“, а такива, които отговарят на изискванията за устойчивост, енергийна ефективност и  правилно управление.

Различни "експерти“ дават най-противоречиви мнения как ще паднат цените на имотите, с колко ще се сринат и т.н. Към настоящия етап не може да се предвиди какво ще се случи, преди да отмине епидемичната обстановка и икономиката да задвижи колелото отново, както и да се видят реалните мерки на правителствата и централни банки по отношение на паричната политика.  Едва тогава може да даваме прогнози и оценки. До тогава, бъдете здрави и ако купувате имоти, давайте смело напред, съветва Мартин Янев - управляващ партньор в Smart Brokers.

С новата задаваща се жестока икономическа криза, в следствие на последиците от пандемията от коронавируса, хората все повече започват да говорят за хеликоптерни пари. Фирмите губят бизнеса си и паричните потоци, домакинствата губят своите доходи и започват да изпитват отчайваща нужда от кеш. В тази ситуация  все повече се налага намесата на централните банки да инжектират пари в икономиката. Определението "хеликоптерни пари“ е използвано за първи път през 1969г. от Милтън Фридман, не за да описва определени парични политики, а за да предупреди от потенциални инфлационни ефекти на монетарните политики, а именно "печатане на прекомерно количество пари и монетарни инжекции“ или т.нар. в днешно време – количествени улеснения.

"Хеликоптерните пари“ се използват като инструмент през 2002г от Бен Шалом Бернанке, който 5 години след това става Гуверньор на Федералния резерв. Бернанке използва "хеликоптерните пари“ като парична политика с цел предотвратяване пагубните ефекти от глобалната финансова криза през 2008 година. Тогава Федералния резерв инжектира огромна ликвидност във финансовата и банковата система. Бернанке си получава и прякора "Хеликоптера Бен“.

В днешно време, в ситуация на задаваща се икономическа криза, "хеликоптерите“ се извадиха отново. Свидетели сме как централните банки обещават масивна парична експанзия: ЕЦБ 750 млрд. евро, Федералния резерв – каквото е нужно (за момента са предвидени около 2.2 трилиона долара или около 10% от БВП). За разлика от 2008 година, тези пари няма да се насочат към финансовите пазари и банковата система, а към Правителствата и чрез тях към излекуване на бизнеса и домакинствата. И това, разбира се е правилно и полезно, защото подкрепя бизнеса и домакинствата и оказва помощ на продуктивния сектор на икономиката. Въпреки това, такава парична политика може да причини риск от инфлация.

За разлика от 2008 година, сега сме изправени не само от шок в търсенето, но също и от шок от страна на предлагането. И това е голямата разлика (в случай, че сравняваме сегашната ситуация с война). Все повече политици описват положението като "на война“, а то де факто, от икономическа гледна точка е доста по-лошо. В ситуация на война имаме пълна мобилизация на производствените фабрики, а днес имаме пълна де-мобилизация на производствения сектор. Следователно не е достатъчно просто да "хвърляме пари“, за да решим нашите икономически проблеми, а да насочим парите там, където са най-нужни: а именно да се подкрепят важни отрасли на производството, както и да сме сигурни, че парите се поддържат в циркулация само до подобряване на финансовото положение, за да се предотврати риска от инфлация.

В България, БНБ може да улесни паричното предлагане, чрез намаляване на минималните задължителни резерви на банките (в момента те са 10% от депозитната база) и да стимулира банките да кредитират при облекчени условия. Около 5 млрд. лева на българските банки "спят“ в БНБ при отрицателна лихва.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Добре, всеки има право на мнение НО, цените ще паднат есента, комисионни искал да вземе човека..... и. т. н а не виждате ли цените в магазините? Дубъл та и повече! Ще стане така че ще си изяде народа малкото спестявания които има, който има де и толкова.
0
 
 
Те не падат имотите, да купуваме защото брокерите нямат работа и комисионни няма
0
 
 
Нищо няма да падне, даже след карантина и срок 2г ще се вдигнат още. И да прав е ако ще купувате правете го след 2г ще са с по 20к € нагоре
0
 
 
Лихвите по кредитите, ще паднат още! Цял свят печата пари, т.е. инфлацията е неизбежна, парите се обезценяват. Златото е на много високо цена и не ти носи доходност, след кризата цената пада. Няма по добра инвестиция от хубав, нов имот с добра локация, цената му винаги ще расте! Не случайно в големите мегаполиса цените са космически и стават все по високи! Кризата е време за копуване, не за продаване!
+1
 
 
Останаха без работа и сега купувайте рџ?ѓрџ?‚рџ?њрџ?ѓрџ?‚
+1
 
 
Не знам дали има някой, който да ви вярва на писанията. Хората остават без работа и храна, имотите ще ви купуват.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
БК Локомотив Пловдив
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: