ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Читатели: Мобилни оператори искат незаконно да следят здравето ми!
Автор: Диана Бикова 11:35 / 17.04.2020Коментари (32)16060
© Plovdiv24.bg
Читатели на Plovdiv24.bg сигнализираха, че получават служебен SMS от мобилните си оператори с призив да се регистрират в специално приложение, за да се следи здравословното им състояние. Ето какво написа д-р Иво Ватев за случка от днес:

"Мобилният оператор А1 си позволява да ми праща непоискано съобщение, с което ме призовават да се регистрирам в приложение, с въвеждане на личните ми данни и да следят моето здравословно състояние! Предполагам и други оператори са направили това! Това е недопустимо и незаконно!"

Такъв SMS получават всички абонати на А1. Според д-р Ватев, всеки, регистрирал се в приложението, автоматично дава право на оператора да го следят къде се намира. "Ставате като джипиес и могат да ти определят местоположението до един метър! Това е начин за следене на хората!" - коментира той.

Ден по-рано и абонати на Теленор са получили съобщения с текст "Бъди солидарен в борбата с COVID-19, виж как на .../следва APP адрес/.", потвърди пловдивчанката Димана Тодорова. 

След активиране на линка се отваря "Единен информационен портал COVID-19". В обяснението пише, че след като се свали мобилното приложение ViruSafe, ще помогнеш като отчиташ своето здравословно състояние всеки ден. МЗ и НОЩ отправят към всички граждани на България молба за помощ в преодоляването на ситуацията, породена от коронавируса. 

Ето какво пише още:

"В текущата обстановка в МЗ постъпва информация основно за тежко болните и хората със силно изразена симптоматика, потърсили медицинска помощ. За изготвянето на максимално точен статистически модел и с цел по-бърза отмяна на текущите мерки и връщането на населението в нормален ритъм, е необходима информация от максимално голяма част от населението, включително граждани, които нямат силно изразена симптоматика или никакви прояви симптоми. 

Целта на това приложение е да дава възможност на всички пребиваващи в България да се включат и помогнат, въвеждайки своите данни и отчитайки своето състояние ежедневно.

Чрез солидарност на индивидуално ниво и участвайки отговорно в процеса, ще можем да преминем заедно през това изпитание по-бързо и с по-малки загуби за обществото."


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
"Докато има агнета, ще има касапи" - българска мъдрост. Кой е карал насила будалите да си купуват "умни" тИлифони? :)))))))
+1
 
 
И това приложение "Месинджър "има достъп до всичко,шпионира те ,като си пишеш с някого,като говориш,така е.А пък антивирусните съвсем.Затова не си инсталирайте антивирусни на смартфоните,те нито пазят от вируси,нито нищо !И антивирусните много бързо скапват батерията,почва да пада много бързо,виждам !
+1
 
 
Робинята Изаура, е гледахме в захлас :)
+2
 
 
Каква невероятна сапунена драма, уважаеми зрителЕ!
+3
 
 
Не съм получава такова съобщение, не бих си инсталирала и приложението. Данните ми и без това изтекоха в интернет пространството от системата на НАП, ако пък ако държавата толкова се е загрижила за здравния ми статус, да иде да го поиска от личния ми лекар.
+2
 
 
Да, според бай Гано, излиза че всички умират да му следят нещо постоянно рџ?„рџ?„рџ?„
+1
 
 
Това са недопустимо тъпи читатели, хора без работа чудещи се до коя медия каква тъпотия да напишат. Някой умрял да ги следи.
0
 
 
За болшинството хора незнам защо, все още 20 години по-късно от както са се появили телефоните по магазините. Хората масово не са наясно какво е това да имаш и ползваш Smartphone. Незнам и неразбирам, защо хора все още масово обвиняват други включително мобилните си оператори за виновни за нещо за което именно самите потребители доброволно са се съгласили полагайки своя подпис върху различните правни форми предлагани на тях не само от мобилните оператори, но и от самите производители на подобен тип техника. Ще си позволя да използвам една фраза която наскоро дочух "Ганьовци". Наш Ганьо е свикнал и приел, че като отиде в магазина и си закупи един телефон вариращ в ценовия диапазон според джоба му, то той не се обвързва по никакъв начин с нищо щом не подписва договор с който и да е мобилен оператор. Да, ама не. За употребата на всеки един телефон без значение от това какъв е той като тип, марка и модел си има определени условия, рамкови договори и споразумения с крайния потребител с които всеки един потребител се съгласява още от момента в който всеки един от тях включи своя телефон. И понеже Ганьо не е свикнал да чете, когато за първи път си пуска телефона, хората... са създали меню от което при необходимост Ганьо недоволен от личната информация която се събира за неговото съществуване, може да отиде и да я прочете в последствие. Та така драги ми Ганьовци извадете си телефона и отидете в следното меню НАСТРОЙКИ>ЗА ТЕЛЕФОНА>ПРАВНА ИНФОРМАЦИЯ или SETTINGS>ABOUT PHONE>LEGAL INFORMATION там са поместени всички правни форми с които вие сте се съгласили включително и споделянето на вашата лична информация или местонахождение, не от даден оператор, а от Вашият мобилен телефон, запасете се с търпение... споразуменията с които сте се съгласили са много обширни и много на брой, приятно четене. А що се късае до д-р Ватев, господина явно е неграмотен и с купена диплома щом не разбира смисъла на прочетеното от самият него. Целият съм в очакване на целият негативизъм който ще се изсипе по мой адрес след този ми коментар, но просто вече ми идва в повече неусведумеността на някой индивиди.
+4
 
 
Аз и да искам не мога да го инсталирам това приложение, защото телефонът ми и операционната му система са много стари. Ако мобилният оператор обаче реши да следи някой, не му е нужно приложение. Всеки телефон без изключение може да бъде локализиран от мобилния оператор - дори и да не е "смартфон". Иначе аз също го получих този СМС. До колкото разбирам чрез това приложение всеки споделя здравния си статус. Добре..... да кажем сега по време на кризата с коронавируса това е горе долу ОК. Рано или късно обаче тази криза ще отмине и какво ще стане с тези данни които вече сме споделили? Те ще продължат да витаят в пространството, защото веднъж щом нещо е пуснато в нета то си остава там завинаги. Каква е гаранцията че някой ден някой няма да злаупотреби с тези данни? Кой ли знае дали някой хакер няма да се добере до тях? На мен лично не ми е много комфортно всеки да знае че съм диабетик и да разполага например с резултатите от последния ми профил.
+2
 
 
значи е нещо фалшиво щом ти искат лични данни мобилния оператор има всички данни отказвай всякаква връзка
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
Вдигане на тежести - състезания и подготовка
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: