ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Разтърсваща история на българка от Лондон: В България мрънкате, но този път не ви лъжат - беше Ад!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:28 / 15.04.2020Коментари (7)81898
©
Според оценки, над четвърт милион българи живеят в Обединеното Кралство. Това означава, че за стотици нашенци на Острова историята на 66-годишната Уляна Функ е или вече позната от личен опит, или предстои да бъде преживяна, предава "Дарик".

"Надявам се от разказа за моята майка да има реална полза. Ето, днес пак пак четох, защо нямало било интервюта с излекувани", коментира дъщеря й, Татяна Абрузова.

Toва е историята на четиричленно семейство от Казанлък, което от 13 години живее в Лондон: Уляна, съпругът й, дъщеря им и седемгодишния им внук Макси. На Острова нашенците са в шивашкия бизнес.

Всичко започва преди месец, на 14 март, когато Таня се връща в британската столица от България. Тя отива за няколко дни в родината, за да вади документи. На същата вечер баща й започва да кашля в колата силно, с нетипична суха кашлица.

"Бях му забранила да излиза, след като се започна с коронавируса. Но той тайно, след като завеждал детето на училище, е хващал няколко пъти подред метрото до работилницата ни в другия край на Лондон. Общо пътят до там и обратно е два часа - и ето как най-вероятно го е "пипнал" вируса", разказва Уляна. През нощта жената вижда, че съпругът й е в треска и с висока температура. Рано сутринта звъни на спешния 111, като от там й отговарят, че трябва да го изолират у дома.

"Спазвахме всички указания много точно, оставяхме му храна в стаята, после дезинфекцирахме, бърсахме, но... да изолираш член на семейството в същия дом, особено когато става дума за апартамент, е невъзможно", обяснява тя. След няколко дни треската на мъжа отминава, но вирусът катурва дъщерята и съпругата му, която е с диабет тип II.

"Все едно ми се беше разместила реалността: жестоки болки в главата, също кръста, врата, цялото тяло. Аз по принцип не боледувам, температура вдигам изключително рядко, но този път качих над 38 градуса. Интересното е, че почти не кашлях", разказва дъщерята на Уляна, Таня. Двете проявяват първите симптоми на болестта почти едновременно. Отново звънят на спешния номер, а оттам им казват, че най-вероятно са с коронавирус.

"До този момент не бяхме вземали много насериозно всичко това", спомня си младата жена. Медиците на телефонната линия им казват да стоят вкъщи и да пият парацетамол с много течности.

Така минават два дни, докато се случва онова, което, без тогава да осъзнават, спасява живота на Уляна.

"През нощта, около 3-4 часа, чух шум откъм банята и отидох да видя какво става," разказва дъщеря й. Тя открива майка си до леглото й, току-що дошла в съзнание след припадък. "Беше бяла като платно. Аз се разтреперих. От мен се лееше студена пот."

Младата жена звъни за пореден път на 111, откъдето по протокол започват дълга поредица от въпроси, докато тя се топи от треска, а майка й е почти в несвяст на пода.

"Разплаках се. Не издържах и дадох телефона на татко, той да продължи разговора", спомня си Таня. Линейката идва едва 8 часа по-късно, след като Уляна е имала втори припадък и повръща многократно. Болницата, Royal Free Hospital, е само на няколко минути от дома на българското семейство, но те не могат да тръгнат натам, от мерки за сигурност.

В 4 ч. следобед позвъняват медиците - две жени, които дори са без маски - слагат ги буквално пред вратата на дома, при това моделът им е от най-простите. Датата е 20 март. Обследват Уляна в дома й, като установяват ниски кислород и кръвно налягане, както и течност в белите дробове. "Ще я вземем в болницата", заключават те, а на въпрос на близките - за колко време, отговарят: два или три дни, а може и само за една нощ. В болницата в Северозападен Лондон българката е поета от компетентен и добре подготвен екип в пълна екипировка. Нашенката веднага е сложена на системи, бият й антибиотик и я изследват за Covid - 19, след което я настаняват в самостоятена стая.

"Влизаха сигурно по 30 пъти на денонощие - постоянно мереха кислород, кръвно налягане, вземаха ми кръвни проби, измерваха температурата със специален термометър с накрайник за еднократна употреба, който изхвръляха веднага.

"Жената не спира да се чуди: "Никога през целия си живот не съм виждала такова медицинско обслужване: професионални, ангажирани, вечно засмени, внимателни. Разговарят с теб, показват, обясняват". На следващия ден в стаята й влиза жена, която я поздравява на български с "Добър ден". Това е преводачка, която работи към болницата. Изненадата на двете е огромна, когато установяв
©
ат, че са родом от един и същи град- Казанлък. С нея влиза и доктор, който се обръща към Уляна с думите: "Всичко ще бъде наред".

Само след няколко часа, същият съобщава на нашенката, че тестът й за коронавирус е положителен. "Аз откачих, изпаднах в шок", спомня си жената. Тя прекарва една седмица с кислородна маска, докато една нощ в стаята й влиза разтревожена медицинска сестра с купичка с бисквити и казва настоятелно: "Моля ви, изяжте ги бързо!" Този ден семейството на Уляна получава телефонно обаждане в 6 часа сутринта.

"Започнаха с "Много съжаляваме, за нас е много тежко това, което трябва да ви кажем"... Аз само как не припаднах", разказва дъщерята на Уляна. Таня научава от медиците, че състоянието на майка й рязко се е влошило и по спешност са я включили на вентилатор.

На следващия ден никой от болницата не се обажда. Така минават три сякаш безкрайни дни и Таня решава да действа. Публикува пост във Фейсбук групата на българските майките в Англия, в който моли за контакт с работещи в болницата нашенки. Така я свързват с медицинска сестра, която, за ужас на Таня, не е на работа по това време. Жената обаче свързва семейството с други свои колеги в болницата и започва издирването на Уляна.

След дълги перипетии я намират в пригодена за интензивна помощ следоперационна зала. През последните четири дни жената е била интубирана, в гърото й е въведена тръба за дишане и лекарите са я поставили под наркоза.

"Uliana, Uliana, what's happening?* - Това бяха първите думи, които чух, когато се събудих. Исках да ги попитам къде съм, но не можех от тръбата", разказва тя. "Сетих се за "Ад от Данте" - това беше адът."

"В България всички мрънкат, но истината е, че за да има толкова малко случаи на коронавирус в страната, причината е в навременните действия на властта. Хората си мислят, че пак ги лъжат и затова не вземат насериозно мерките. Е, този път по случайност не ви лъжат! Пазете се, това е нещо много сериозно. Не излизайте навън, не се събирайте на групи, а когато ви се наложи да напуснете дома си, ходете с маски и ръкавици", отправя послание към сънародниците в родината Уляна Функ - една жилава българка, преживяла в Англия бедствието, наречено Covid-19.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Нещо ми прави впечатление,(за втори път го чета,от емигранти),че ние българите,,сме мрънкали,,.Само две думи ще ви кажа,на вас емигрантите.Оправете си понятията и се изразявайте по правелно,да не стане така,че да се върните тук,за да ви видим,как вие ,,мрънкате,,.
0
 
 
А, вие госпожо, разбирате ли изобщо колко е тежко за някой, да бъде принуден да върши пълни глупости? Разбирате ли какво е за някой мислещ човек, да трябва да върши нещо супер тъпо, за да не бъде глобен? Знаете ли, че в сутрешният студ, след като дишаш пет минути в маската, те се превръща в студен мокър парцал и заете ли какво е да трябва да стоиш с този парцал на лицето, въпреки, че даже този, който е заповядал да се носи маска, нееднократно по ТВ е заявил, че маските с нищо не помагат? Знаете ли, че ако някой реши да закара храна на родителите си в някое близко населено място, няма да може, докато например някой търговец на ламиниран паркет натоварва един бус със стока и обикаля 10-12 склада и магазини, в контакт е с 20-30 човека и това е позволено? Знаете ли, че цели семселета от цигани се разхождат из хипермаркетите, защото никой не се е сетил да забрани да влизат по повече от един човек? Забранено е да се движиш с велосипед по велоалея, но самото движение с велосипед не е забранено - значи за да спазваш забраната трябва да караш велосипеда по тротоара или на улицата. И когато някой коментира меко казано неадекватните мерки, мрънка? Какво всъщност ни казвате? Да ипълняваме безропотно всичките простотии, които разни малоумници ни налагат? Е, имам новина за вас: Съвестните и интелигентните хора, спазват наредбите и ограниченията, защото така трябва, но да не ги коментираме, или както вие казвате: да не мрънкаме, това няма как да стане. Най-малкото защото все пак има макар и нищожен шанс някой да чуе.
0
 
 
Този път ще е по-добре от следващия път
+2
 
 
С уважение към всички, които са изпитали целия ужас! Българите не мрънкаме!Нормално е в такава обстановка да изпитваме дискомфорт, да се изявяваме по някакъв начин по медиите,за да споделяме мнение,но да Ви попитам-вас "англичаните",кой Ви пратя там???А това Вашето не е ли оплакване??Да,при Нас не е толкова лошо,а няма и да стане,но в този момент сме единни и сме си в България!!!!
+1
 
 
Аааа тук мрънкачите ще мълчат ,като п*тки. Щото в тема за Борисов или Щаба изразходват рядкото си щастие и тук вече им е сухичко.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: