ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
10 причини за съмнение в данните за коронавируса в САЩ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:19 / 15.04.2020Коментари (0)6803
© GETTY IMAGES
Ако сте като мен, значи наблюдавате ежедневните данни за коронавируса, търсейки проблясъци на надежда сред различните криви: на заразени, хоспитализирани, интубирани, починали, пише Кати О’Нийл за Bloomberg, цитиран от Investor.

Само ако имаше повече разбиране. Колкото повече гледам числата, толкова повече виждам недостатъците им. Ето моите топ 10:

1. Данните за броя на заразените не говорят почти нищо. Само хората, които са тествани, могат да бъдат броени, но все още няма достатъчно тестове, може би с изключение на Исландия. Най-доброто, което можем да направим, е да преценим колко хора са болни, като предположим какъв процент от заразените могат да бъдат тествани. В САЩ например доказателствата сочат, че хората трябва да са достатъчно болни, за да бъдат хоспитализирани. Около 10% от случаите заслужават хоспитализация, така че действителният брой на заразените може да е около десет пъти по-голям от съобщения.

2. Тестовете не са точни, като неточностите не са симетрични. По-специално, те произвеждат много повече фалшиви отрицателни резултати, отколкото фалшиви положителни - което означава, че те са склонни да показват, че хората са добре, когато всъщност са болни. Някои изследвания сочат, че фалшивите отрицателни резултати може да надвишават 30%. Това означава, че оценките за истинския брой инфекции би трябвало отново да са завишени.

3. Броят на тестовете не е равен на броя на тестваните хора. Тъй като тестовете са толкова неточни, някои хора се тестват два пъти, за да бъдат по-сигурни в резултатите. Това означава, че делът на тестваното население в сравнение с броя на хората, за които е установено, че са заразени, рисува по-розова картина от реалността, давайки още една причина да се смята, че действителният брой на заразените е по-голям.

4. Данните не са синхронизирани. Хората понякога умират седмици след като са хоспитализирани, а те се хоспитализират седмица или повече след положителния тест за вируса. Така че може да очакваме кривата с "броя на смъртните случаи“ да стане по-плоска доста дълго след като кривата с "броя заразени“ стане такава. Добрата страна на това изоставане е, че тъй като възстановяването отнема повече време от леталния изход, смъртността ще намалее с течение на времето.

5. Значението на хоспитализацията се променя. Наскоро намаляването на болничните приеми бе представени като положителен знак. Но сега отнема много повече време, за да бъде настанен някой в ​​болница. Горещите линии са задръстени, линейките са оскъдни, стандартите за хоспитализиране драстично се промениха и хората избягват претоварените спешни отделения. Така че по-малкото хоспитализации не означават непременно, че ситуацията се подобрява.

6. Смъртните случай не се съобщават незабавно или последователно. Различни оперативни проблеми, като попълване на формуляри и уведомяване на близките, определят кога действително се регистрира смъртта. Това може да помогне да се обясни защо най-много починали се обявяват във вторник. Така че не се вълнувайте твърде от добрите новини през уикенда - може да се разочаровате в началото на седмицата.

7. Смъртните случаи извън болниците не се съобщават. Когато хората умират у дома или в социални домове, заведения за ветерани и затвори, те не винаги са преброявани. Това е голям проблем: Когато Франция започна да съобщава за починалите в социалните домове, смъртността в страната се увеличи с 40%. Белгия обхваща тази статистика много добре, като установява, че 40% от смъртните случаи настъпват там.

8. Политиката за обясняване на смъртните случаи не е последователна. След като някой си отиде, защо да се хаби ценен тест? Затова лекарите може да не споменават Covid-19 като причина. Това е въпрос на преценка, особено когато някой вече е бил болен. Това може да има много голям ефект върху данните в определени среди като рехабилитационни заведения и социални домове.

9. Длъжностните лица могат да имат стимули да укриват случаите на коронавирус. Китай, Индонезия и Иран привлякоха вниманието заради своите статистически данни. "Подправянето на статистиката“ не е непознато и в други области в САЩ. Така че не приемайте, че чиновниците не могат да вършат манипулации.

10. Това, което се случва на едно място или средно, може да не е приложимо навсякъде. Някои малки изследвания сочат, че смъртността от Covid-19 е около 1% от заразеното население. Но това не означава, че ще бъде същата в САЩ или в Ню Йорк. Конкретни райони могат да имат много по-лоши проценти на смъртност, просто защото техните здравни системи не са толкова всеобхватни или населението им има повече хронични заболявания. В САЩ има много замърсени райони, които изглежда правят хората по-уязвими на инфекции и по-болни, след като веднъж се разболеят. Както видяхме през последните дни, подобни различия засягат непропорционално цветнокожите.

Колкото и да е привлекателно да продължавате да броите, истинските числа може да не се узнаят дълго време. Тестването трябва да се извършва систематично, дори и при хора без симптоми. Може никога да не се появят точни цифри за починалите. Възможно е те да се изчислят като се използва броят на неочакваните смъртни случаи в сравнение с година по-рано. Но дори и това не е идеално, тъй като блокадите може да намалят други видове смъртни случаи - например при пътни произшествия - тъй като принуждават хората да си стоят вкъщи.

Не ме разбирайте погрешно: Следенето на официалните данни не е пълна загуба на време. Цифрите могат да дадат усещане за случващото се - стига обаче да отчитаме техните недостатъци.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: