ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Може ли България да е големият печеливш след края на бурята?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:41 / 14.04.2020Коментари (49)26279
©
В страните от Средна и Източна Европа кризата с коронавируса ще е тежка. Но след това те изведнъж може да се окажат с редица икономически предимства. Няколко германски издания обръщат поглед към региона. Така започва анализ на "Дойче Веле" на тема "След коронавирус: как България, Румъния и Полша може да спечелят". Страни като България и Румъния болезнено ще изпитат на гърба си икономическите последици от кризата с коронавируса, отбелязват някои германски медии.

Милиони граждани от държавите в Средна и Източна Европа работят - или поне доскоро работеха - в по-богатите държави от Северозападна Европа. И превеждаха годишно милиарди на роднините си у дома. Според Световната банка само румънските гурбетчии на Запад година след година внасят по два милиарда евро в страната си. Но не само парите от гурбетчиите рязко ще намалеят - ще намалеят и работните места в държавите от Средна и Източна Европа, пише "Зюддойче Цайтунг" и посочва, че през март "Фолксваген" е затворил заводите си в Полша, Чехия и Словакия, а в Румъния са спрели работа заводите на "Дачия" и "Мишлен".

Освен това в страни като Румъния, България или Полша повечето предприемачи са всъщност съвсем малки фирми, които нямат резерв и бързо изчерпват възможностите си. Тоест - заплашени са от фалит в много по-голяма степен, констатира изданието.

България: загубите в туризма ще са пагубни

Големи загуби ще понесат държавите от Средна и Източна Европа и поради рухването на туризма. Това сериозно ще засегне България. Там делът на туризма в БВП възлиза на цели 14%, докато в Чехия е 8%. Полша болезнено ще усети липсата на германски туристи във Варшава, Краков и Гданск. Да не говорим, че десетки хиляди германски шопинг-туристи всеки месец оставяха доста пари в полските и чешките магазини.

В обратна посока също имаше интензивно движение на хора и стоки, което сега е прекратено. Наблюдателите посочват още, че държавите от бившия Източен блок ще пострадат и от спадащата покупателна способност на своите граждани – и съответно на тяхното потребление. Това безпаричие, впрочем, ще доведе и до спад във вноса на чуждестранни стоки в тези страни.

В сравнение със Запада, средно- и източноевропейските страни са и по-неподготвени за такъв икономически земетръс, пише "Зюддойче Цайтунг". "Ханделсблат" също обръща внимание на темата. Вестникът цитира виенския Институт за сравнителни икономически анализи, който очаква, че стопанският срив в тези страни ще бъде по-тежък от преживения по време на финансовата криза през първото десетилетие на 21 век, както и че ще настъпи "дълбока рецесия".

Анализаторите на "Голдман и Сакс" очакват, че чешката икономика ще се свие с 5%, а полската - с 3,5%. Източната комисия на германската икономика (най-компетентният орган за стопанските връзки между Германия и държавите от Средна и Източна Европа) припомня, че Германия ще пострада от рязкото свиване на своя стокообмен с тези държави. През 2019 година този стокообмен е възлизал на цели 303 милиарда евро - по-висок от стокообмена на Германия с Китай или със САЩ. Нека да припомним, че миналата година и България регистрира рекорден стокообмен с Германия - над 8 милиарда евро.

Когато бурята отмине

Все пак изпълнителният директор на Източната комисия на германската икономика Михаел Хармс вярва, че след първия шок държавите от Средна и Източна Европа в крайна сметка могат да се окажат печеливши. Той очаква, че редица германски и европейски производители ще преместят в този регион своите производствени мощности, които досега се намираха в Азия. Източноевропейците са изключително конкурентоспособни, казва Хармс.

Той обаче прави и уточнението, че в този регион се усеща остър недостиг на квалифицирани специалисти. Хармс е убеден, че след кризата "икономиката в Източна Европа ще загрее много по-бързо". Той прогнозира, че шофьорите на камиони например най-вероятно ще избягват Северна Италия, но не и Източна Европа.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Да преведем! От филиала на ЦРУ в Германия( дойче нахрихтдиенст) ги е страх да няма Екзити. Навярно са спазарили,вече, Италия да остава, но ги е страх за "източния фронт". Това са явно държавите с положителни икономически показатели спрямо дълговете си... затова " внимаваааайте много"!
0
 
 
Да, всички чужди фирми ще са печеливши
0
 
 
ЗА МОЖЕНЕТО, МОЖЕ. НО ТРЯБВА ДА ПОМОЛИМ КИТАЙЦИТЕ ДА ПОСТРОЯТ ПО СПЕШНОСТ НОВИ ЗАТВОРИ.И ТО ДОСТА.
0
 
 
Напълно възможно е инвеститорите да се преместят от Азия в Източна Ееропа
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: