ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Експерт: Преждевременното сваляне на карантината ще доведе до взрив на заразата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:42 / 14.04.2020Коментари (4)5522
© БГНЕС
За един месец извънредно положение България и институциите се справят отлично в борбата с коронавируса. Всичко това е благодарение на първо място на навреме предприетите мерки. Това коментира пред БГНЕС Петър Галев, директор "Медицински комуникации“ в платформата CredoWeb.

Той припомни, че първоначално беше отменена ученическата ваканция заради втората вълна от грип "Б“. Веднага след това ваканцията преля в национални мерки за защита от коронавируса.

"Това ранно взимане на мерки позволи да имаме бавно развитие на епидемията и сравнително малко жертви на фона на това, което наблюдаваме по света ние сме остров на спокойствие“, посочи Галев.

ЛЪЖЛИВО СПОКОЙСТВИЕ

Според него проблемът в момента е, че много хора заради този успех не могат да осъзнаят опасността, смятат, че тук няма епидемия, няма опасност да се заразят и все повече нарушават правилата, предписани от Щаба, правителството и здравното министерство.

"Сега е изключително важно всички да си дадем сметка, че липсата на трагедия към момента е и благодарение на адекватното включване на лекари, медицински сестри, лаборанти и санитари от местата, където се приемат пациенти“, посочва Петър Галев.

Директорът посочва и ролята на втория фланг в кабинета – научното звено, което просъществува едва две седмици. "Неговата цел беше да направи обширни препоръки към лекарите от различните специалности. Този документ е готов и е достъпен до всички медицински специалисти в платформата CredoWeb, където лекарите комуникират помежду си“, каза още Петър Галев.

БЪЛГАРИЯ СЛЕД КРИЗАТА

Експертът е категоричен, че преждевременното сваляне на карантината може да доведе до нов взрив на заболяването. "Тогава дори да няма официални ограничителни мерки, нали не си представяте, че ако почнат да се пълнят болниците, реанимациите и моргите, някой ще излезе на мол и ресторант. Сигурен съм, че хората ще продължат да пазят дистанция, ще носят маски и ще продължат старателно да си мият ръцете“, заяви той.

Петър Галев очаква при стриктно спазване на мерките и препоръките на щаба, след средата на май те да бъдат в известна степен отхлабени, много от бизнесите ще започнат да възстановяват дейността си.

Поуката от това, което преживяваме е, че крайно време е ценностната система на обществото да се пренареди, да се види къде трябва да стоят лекарите и здравеопазването. Всички сме свидетели как инфекциозните клиники са в катастрофално състояние. Ще трябва да се помисли за заплащането на дефицитните специалности като инфекционисти, анестезиолози, патолози, медицинските сестри.

"Очаквам още в България и Европа да се възвърне производството на критично важни лекарства, медицински консумативи и пособия“, каза Галев.

С МАСКА ИЛИ НЕ – ТОВА Е ВЪПРОСЪТ

Носенето на маски в Азия вече се превърна в навик на хората извън всякакви епидемии. Те достатъчно преживяха. Смятам, че и в България дори когато няма да има епидемия маски ще се носят в магазини и градския транспорт.

Дали да се носят или не дори Световната здравна организация не беше единна. В крайна сметка, впоследствие се разбра, че експертите са давали тези становища, за да не се изкупят маските от населението и по този начин да има достатъчно за здравната мрежа. Каквото се и получи. Ясно е, че маските в зависимост от класа намаляват възможността за заразяване.

Няма да има усложнения и отключване на други заболявания, ако маските се ползват правилно. Еднократните маски – до 2 часа, а след това да се сменят. Тези, които са многократни – но не и вечни, трябва да се изпират с вряла вода и да се гладят. След период от 20-30 дни да се подменят, тъй като има изхабяване на плата.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.04.2020 г.
0
 
 
Лошо за тези от 12-ти клас,те май трябваше да завършат другия месец,така е !Те да му мислят !
0
 
 
То без взрив няма как да мине, така до кога 10-20-30 години?
+2
 
 
Аз и сега не нося маска а вие искате след това да нося
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: