ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Д-р Радев: В сезона на сенните хреми и алергиите самолечението може да има обратен ефект!
Автор: Пламена Николова 08:47 / 10.04.2020Коментари (0)9610
© Plovdiv24.bg
В сезона на сенните хреми и алергиите варненци да не прибягват до самолечение, за да няма обратен ефект, съветва д-р Радослав Радев, специалист УНГ към МБАЛ "Св. Анна" във Варна. Ето какво коментира специалистът за Varna24.bg:

"Вече се забелязва нарастване на броя на пациентите с оплаквания, характерни за алергичните реакции по това време на годината. Тези, които са с установен проблем, те си знаят и са с очакване, но има хора, които не са се сблъсквали с това, и трябва да бъдат консултирани от специалист. Най-честите симптоми на сезонната алергия от страна на горните дихателни пътища са кихане и бистра водниста хрема. Когато има съчетание с други хронични заболявания, риносиноит, хремата може да бъде по-гъста и гнойна. Зачервяването и сърбежът на очите, конюнктивитът, също са показателни за това състояние.

Тези симптоми водят най-често до затруднено носно дишане. В периода на цъфтежа на полените няма ка да ограничим разпространението им и това са външните причини, които отключват сезонните или целогодишни алергии. Можем обаче да повлияем върху фактори, които зависят от самите нас и ще ни помогнат да се чувстваме по-комфортно в ежедневието си.

Най-вече трябва да се наблегне на домашната хигиена. Да се елиминират максимално всички дразнители и причинители на алергии у дома. Нужно е да се поддържа възможно най-сух въздух в жилището ни. Влажният въздух е добър проводник на алергените и настаняването им в носната лигавица. От друга страна е добре да се перат при висока температура чаршафите и калъфките. Тези факти значително могат да намалят предпоставките за разпространението на алергиите", съветва д-р Радев.

За хората, предразположени към алергии, не е препоръчително да гледат цъфтящи цветя у дома, припомня специалистът. Домашният прах няма как напълно да го елиминираме, но можем до максимум да сведем нивото му у дома. Ако имаме домашен любимец, е добре в този период, когато се обострят алергиите, да се разделим с него, ако е възможно да го предоставим на близки за известно време, за да прекъснем веригата, препоръчва д-р Радев.

"Съветът ми към хората, които за първи път отключват симптоми като затруднено носно дишане и носно дразнене, е в никакъв случай да не предприемат самолечение", категоричен е специалистът.

"Често пациентите купуват капки за нос на случаен принцип, ползват ги няколко дни и се чувстват облекчени. Повечето такива капки съдържат съставки, които могат да предизвикат обратен ефект. Когато мине ефектът от капките, се получава още по-голям оток на носната лигавица и така може да се стигне до напълно запушен нос и кървене. Запушеният нос и липсата на кислород води до нарушения на съня, а това от своя страна - до нервно-психическа раздразнителност и липса на концентрация, умора", обяснява медикът.

Тежестта на симптомите са водещи, за да предприемем посещение при лекар точно в този момент. Ако има усложнения, трябва да се потърси специалист - било то УНГ, педиатър, алерголог или друг, препоръчан от семейния лекар.

"Нашият фокус е в съпътстващите заболявания. Ние няма как да лекуваме една алергия по хирургичен път, но можем да помогнем на пациенти с хронично обострено заболяване, което съпътства алергичната хрема. В нашата УНГ област, най-честата причина, която води пациентите при нас след алергична хрема, е изкривената носна преграда. Много хора имат съвършен нос на пръв поглед, но това не кореспондира с вътрешното състояние на преградата. Тя може да е много крива. Друга причина за усложнения може да са носните полипи и носната хипертрофия. Съчетани с алергията, утежняват симптоматиката и се стига до невъзможност за овладяване на нещата с консервативен начин. Тук вече се намесват възможностите на радиохирургията, в която ние в  отделението УНГ към МБАЛ "Света Анна" имаме дългогодишен опит", допълни още д-р Радев.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
БК Локомотив Пловдив
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: