ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Славчо Атанасов за мерките на Тръмп: Техните пари миришат на мастило, печатницата си е при тях
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:06 / 06.04.2020Коментари (12)16552
© Plovdiv24.bg
"Заем трябва да се изтегли, в това няма никакво съмнение. Защото на икономиката са й нужни свежи пари, за да оцелее бизнесът в кризата. Това е от изключително значение за всички. Лесно е да уволниш хората и да затвориш една фирма. Много трудно след това е да я отвориш наново. Защото си изгубил работници, пазари, доставки и новото начало не е лесно. Затова казвам, че на икономиката сега й трябват свежи пари. Развитите държави по света в момента точно това правят.

Тръмп в Америка за начало тегли и насочва два трилиона към бизнеса. Но да не се сравняваме с тях, защото техните пари миришат на мастило, печатницата си е при тях. Навремето на американския долар пишеше, че е обезпечен със златните активи на Форт Нокс – хазната на америка, а на съвременните долари пише: “In God we trust", ние вярваме в бога. Това показва колко различни са днес нещата. Нека ние да мислим с нашите си мерки. Да помислим за бизнеса, но да помислим и за хората, които остават без работа, без доходи и ще бъдат изправени пред сериозни трудности.

Затова е редно всички политически партии в парламента да сме единни в това си мнение и в тези мерки. Защото тук загубихме много парламентарно време да се обясняваме, питате ме колко да бъдел заемът. Финансовият министър има цяло министерство със служители, те ще изготвят параметрите, ще кажат какъв да е размерът на заема, това не е наша работа. Защо някои колеги се държат като героите на Ханс Закс в известното му стихотворение за слона. Отишли шестима слепи в зоологическата градина да разберат какво животно е слонът, единият го хванал за хобота и казал, че слонът е като змията.

Другият го пипнал за ухото и казал, че прилича на тава, третият го дръпнал за опашката и заключил, че слонът е като въже. Четвърти го пипнал за бивните и казал, че прилича на сабя. И така, всички поотделно били прави, но всички в цялото грешали. Та и тук сега се случва същото. Всяка партия гледа едно отделно перо от икономиката и живота и си държи за него до безкрайност. А нещата трябва да ги гледаме в тяхната цялост.

Най-лесното е да не се тегли заем, да не се прави нищо, да приемем, че правителството ще падне след известно време, да кажем, че БСП ще дойде на власт, и какво ще последва? При една фалирала икономика, каквото неизбежно ще стане, ако не влязат свежи пари в бизнеса, колко време ще издържи едно следващо правителство. И така ще влезем в перманентни политически кризи. Правителствата ще се сменят като носни кърпи, което ще бъде катастрофално за държавата. А тази криза ще е по-страшна и от глобалните кризи през 1929-33 и 2008 – 2011.

Не случайно президентът Франклин Делано Рузвелт, през Великата депресия, за да спаси бизнеса и държавата, в икономиката да влязат свежи хпари и да няма безработни на улицата, тегли милиарди заеми и ги насочва в икономиката. Така Америка преодолява кризата за три години. Още през 2018 четирима нобелови лауреати – икономисти, в това число и съветникът на двама американски президенти Джоузев Стиглиц предупредиха, че се задава много сериозна нова икономическа криза.

Появата на коронавируса само катализира тези процеси. Виждате, че в световен мащаб потреблението се свива жестоко, това веднага се пренася и върху производството, защото кризата е потребителска и се задълбочава непрекъснато. А всяка съвременна икономика се крепи на потреблението, тя е потребителска икономика. Нужни са сериозни мерки, светът вече се ориентира към тях и ние също трябва да реагираме бързо и адекватно.

И понеже не мога да приема тук изложените позиции, ще ви цитирам един библейски пасаж: "Нямаха очи да видят, нямаха уши да чуят.“ Нека не изпадаме в такава ситуация, а да направим най-доброто за българската икономика и за нашите сънародници. Всички партии имат добри финасисти, този заем трябва да се разпредели по всички пера на икономиката и живота – за бизнес, за безработни, за социално слаби. На куц крак няма да излезем от кризата, всички партии заедно трябва да прецизираме този заем. Това заяви председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов от парламентарната трибуна.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Добре, г-н Атанасов, преди девет години изтеглиха 20 милиарда, и напе4атаха 3 милиарда лева, кой ще ги връща, нашите деца, нашите внуци, нашите правнуци и сега още 10 милиарда. За бизнеса , едва ли ,или за онези продажници от високите етажи. При ново теглене на 10 милиарда, при население от 7 милиона се падат 1484 , за връщане , плюс лихвите.
+1
 
 
Само да кажа, тези които имат долари да си ги обменят на този курс, че не се знае... дъното ще е голямо...
+1
 
 
Тоя крадлив селски цървул е толкова противен на пловдивчани,че никой вече не иска да му коментира тъпотиите!
+1
 
 
A твоите миришат на вош,рубладжия миризлив.
на 06.04.2020 г.
0
 
 
Прав е Славчо! А Тръмп нека си печати,не е като да не е било и друг път парите да са по евтини от тапетите. Кога е за печатене и ние можем да извадим вазовките по 200 ама ония нули от 96-та още ни са на плещите!
0
 
 
Тоя пък тоя.И той професор по общите въпроси.ЗКПЧ от с.Баня.Кьоше
+3
 
 
Аве, Христинке, то хубаво пустосваш, обаче ако си говорим реално, съвсем правилно казва Атанасов. Ако се не вземат пари на заем и да се налеят по различните пера, никой нема да остиска, най-вече обикновените хора като теб и мен. Така че, човекът е много прав. Обаче наистина трябва да се напънат всичките.
-1
 
 
Да ви изтеглят никакви, да ви изтеглят. COVID-19 да ви изтегли та да се отървем накрая алчни поганци
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: