ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
БНБ трябва да позволи по-дълъг мораториум върху заемите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:16 / 06.04.2020Коментари (0)3520
©
Пандемията от коронавирус, която засегна тежко света, има сериозни последици за икономиката на Европейския съюз. Повечето държави-членки разработват извънредни програми в помощ на бизнеса и населението, които имат за цел да смекчат последиците от пандемията. Най-щедра в това отношение е програмата на Германия, която е готова да отпусне до 25% от БВП в подкрепа на своя бизнес и граждани.

В редица държави-членки се обсъжда въпроса за налагането на мораториум върху плащанията по кредитите. Тъй като заради самоизолацията и карантината, наложена в редица страни-членки, е затруднено нормалното функциониране на стопанската дейност, на дневен ред бе поставен въпросът за временното отлагане на плащанията по заемите.

В тази връзка трябва особено да се подчертаят навременните действия на Европейския банков орган. За първи път революционно и навреме той взе решение да отмени и смекчи много от регулациите, които досега се изискваха от всички търговски банки в Европейския съюза, а не само в еврозоната. Това дава възможност на банките да се чувстват много по-свободни при преговорите със своите клиенти. Целта е да се подобри състоянието на платеца и едновременно с това да не се стига до ръст на лошите кредити, което пък на свой ред удря по самия имидж на търговските банки.

Българската народна банка заедно с Асоциацията на търговските банки се заеха миналата седмица да реализират тези изисквания на практика. Централната банка постави срок от 5 дни, който изтича днес.

Асоциацията е подготвила план за мораториумите върху кредитите на гражданите и фирмите. Той ще включва, според предварителната информация, всички задължения обслужвани редовно до 1 март. Срокът за кандидатстване ще бъде до края на юни и самото отсрочване ще бъде само за 6 месеца. Тук основният въпрос, който следва е за колко месеца е необходима тази мярка. В повечето европейски страни се обсъждат до 12 месеца.

Всички са наясно, че периодът на мораториума не може да трае до безкрай, защото тогава ще се наруши стабилността, а тази дума има много дълбок смисъл именно при банките. Но в същото време България е сред страните от ЕС, която може да си позволи един по дълъг срок. В полза на едно такова по-щедро предложение от страна на търговските банки говори тяхното състояние и третирането на отлагането на вноските от надзора.

При сегашното състояние на банките периодът може да бъде доста дълъг до 1 година, ако БНБ разреши това отлагане и да не превръща кредитите в лоши, защото това би разрушило добрата капиталова адекватност на банките. Друга причина в полза на един по-дълъг период на мораториум върху заемите е това, че банките са в много по-добро състояние спрямо предишната финансова криза от 2008-2009 г.

В Европейския съюз също могат да се срещнат примери, където въпросът за мораториума се решава в полза на един по-дълъг период от време. Това са страни, които са важни търговски партньори на България и крупни инвеститори в нашата икономика, а също така страни с близки до нас параметри. В първия случай става дума за Италия и Австрия, а към втория спада Румъния.

Още в самото начало на кризата с коронавируса, който засегна изключително тежко Италия, Рим взе решение на 17 март да отпусне пакет от 25 милиарда евро. Този пакет наред с месечна субсидия от 600 евро за 5 милиона работници, включително тези, които са самонаети, включи мораториум върху изплащането на заеми за малки и средни предприятия, включително ипотечни.

На 3 април Австрия въведе задължителен мораториум върху плащанията по заемите за потребители и малки компании, засегнати от пандемията от коронавирус. Мярката покрила приблизително 3 милиона кредита, обяви финансовият министър Гернот Блюмел, цитиран от Ройтерс. Държавата също така ще гарантира 90% от заемите на компании в размер до 120 милиона евро или на тримесечния им оборот. Тази помощ обаче идва със забрана на изплащане на дивиденти за една година и изискване за “строго ограничаване" на плащанията на бонуси за членовете на бордовете.

Нашата северна посестрима Румъния, с която България върви в група от влизането си в ЕС, също се скланя в посока на по-дълъг период на "кредитна ваканция“. Неотдавна финансовият министър Флорин Къцу обяви във Фейсбук, че е постигнал съгласие с Националната банка и с банковата система да отложат плащанията на вноски по заеми за 9 месеца. Тази мярка ще важи за всички румънци, които искат отсрочка – както физически, така и юридически лица.

Отлагането може да бъде поискано писмено и изпратено онлайн до банките. Според Къцу Румъния трябва да мисли не толкова за този 9-месечен период, а за намирането на решение след това.

Това негово изказване, което впрочем се споделя и от повечето прозорливи европейски държавници, бизнесмени, банкери и интелектуалци показва, че борбата с коронавируса ще бъде продължителна и няма да трае само няколко месеца или в рамките на обявените вече и удължени извънредни положения в европейските страни. Трябва да помислим за спасяването в дългосрочен план на бизнеса и гражданите и това може да стане като всеки внесе своята лепта и се откаже от егоистичното преследване на собствените си интереси в името на общото спасение, пише още "БГНЕС".


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Почина патриарх Неофит
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: