ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Как го правят по света? Ето някои необичайни мерки срещу COVID-19
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:10 / 02.04.2020Коментари (0)3650
©
Държавите по целия свят предприемат безпрецедентни мерки, за да се предотврати  разпространението на коронавируса, като се започне от крайностите, премине се през спокойствието и се стигне до креативното.

БГНЕС ни показа някои от по-необичайните мерки, които държавите са предприели за борба с COVID-19.

Панама

Централноамериканската страна, която има близо 1000 потвърдени случая, обяви строга карантина, която предвижда разделяне на хората по пол в опит да спре разпространението на коронавируса.

От сряда, мъжете и жените могат да напускат домовете си само за два часа на ден, но в в различни дни. Никой няма да може да излиза навън в неделя.

"Тази абсолютна карантина не е нищо друго освен да спаси живота ви", заяви министърът на сигурността Хуан Пино на пресконференция.

Колумбия

В някои градове на Колумбия хората са допускани навън въз основа на последния номер на техния национален идентификационен номер.

Например хората с идентификационен номер, завършващ на 0, 7 или 4, могат да излязат от вкъщи в понеделник, докато тези с идентификационен номер, завършващ на 1, 8 или 5, могат да излязат навън във вторник.

Сърбия

Правителството на Сърбия въведе "час за разходка с кучета" от 20:00 до 21:00 часа за хората, които са под блокада. Но това правило вече е премахнато заради бурните протести от собствениците на кучета.

Ветеринарен лекар заяви, че пропускането на разходка може да влоши състоянието на кучетата с проблеми с уринирането и "да влоши основните хигиенни условия в домовете на хората".

Беларус

Беларуският президент Александър Лукашенко учудва мнозина с отношението си към пандемията от коронавирус. Той се смя на твърдението, че страната му трябва да се опита да спре разпространението на коронавируса, защото той не можел да види вируса да лети наоколо.

В интервю на мач по хокей на лед той заяви също, че тълпите на мача са добре, тъй като студът на стадиона ще попречи на разпространението на вируса.

Няма доказателства, че това може да е така и коронавирусът не може да бъде видян с просто око. За разлика от по-голямата част от Европа, Беларус не е поставил никакви ограничения за спортни събития.

"Тук няма вируси", каза Лукашенко. "Не сте ги виждали да летят наоколо, нали? Аз също не ги виждам! Това е хладилник. Спортът, особено ледът и този хладилник тук - това е най-доброто антивирусно лекарство!"

Освен това той е заявил, че пиенето на водка и редовните посещения в сауната са начини за предпазване от вируса - което е напълно в противоречие с професионалните съвети.

Швеция

За разлика от съседите си, Швеция има спокойно отношение къв мерките, въпреки близо 4500 потвърдени случая там. Правителството се надява хората да се държат разумно и им се доверява да постъпват правилно. Сбирките на повече от 50 души бяха забранени в неделя, но училищата за деца под 16 години остават отворени. Заведенията и ресторантите все още могат да предлагат сервиране на маса и много хора все още се социализират.

Малайзия

Съветите, дадвани в Малайзия, се оказаха не по-малко противоречиви.

Правителството беше принудено да се извини, след като министерството на жените публикува карикатури в интернет, призовавайки съпругите да се обличат, да носят грим и да избягват да се заяждат със съпрузите си по време на частичната блокада на страната.

Потребителите на социалните медии бързо критикуваха плакатите, които по-късно бяха свалени.

Туркменистан

Междувременно Туркменистан приема напълно различен подход към справянето с пандемията – като забрани думата "коронавирус".

Според независимия уебсайт за новини, Туркменистанската хроника“, който е забранен в страната в Централна Азия - правителството е премахнало думата от своите здравни информационни брошури. Журналистите, работещи за Радио Азатлик, заявиха, че хората, които говорят за вируса или носят маски на публично място, могат да бъдат арестувани.

Властите твърдят, че не са регистрирани случаи на коронавирус в Туркменистан, който граничи с една от най-тежко засегнатите държави - Иран.

Австрия

Докато Световната здравна организация казва, че здравите хора не трябва да носят маски за лице, освен ако не се грижат за болен, Австрия е задължила гражданите си да ги използват в супермаркетите.

Новите правила бяха въведени от канцлера Себастиан Курц и влязоха в сила в сряда с осигурени милиони маски.

Въпреки че маските са често срещана гледка в много части на Азия, Австрия е едва четвъртата европейска държава, която налага носенето на маски на публично място - следвайки стъпките на Чехия, Словакия и Босна и Херцеговина.

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: