ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Вижте как изглеждаше Генералът без униформа днес
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:40 / 31.03.2020Коментари (51)28093
© Господарите
Министър-председателят Бойко Борисов и началникът на щаба за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски отговориха на въпроси на граждани, зададени във Фейсбук страницата на "Господари на ефира". "Продължавам все повече да се притеснявам. В началото слушахме докторите, че е грип като другите грипове. Всякакви теории чух през цялото това време. Как ще дойде, пик, имунитети. Аз съм поне доволен, че наред с всички леки мерки, които тогава бяха в наш ущърб, даже в съседната сграда ни се подиграваха, че има два вируса, ние тогава с колегите в правителството решихме да направим един оперативен щаб, в който да сложим хората, които всяка сутрин се изправят пред вас, за да може колкото е възможно не само да не се политизира този проблем, а да взимаме най-правилните мерки", коментира Борисов.

"Животът доказа колко е било навременно и адекватно това, което направихме. Вчера Русия и Кипър въведоха нашите мерки. Дотук направихме правилните неща", каза още той.

"Ние към днешна дата сме направили всичко, което в света е направено. Вървим по много тънка нишка, хем да са ни строги мерките, хем да дадем въздух на обществото, за да не се паникьоса. Има и по-строги от нашите мерки. В Италия въведоха декларация за излизане. В Русия кучето можеш да си го разхождаш на 100 метра от дома", уточни премиерът.

"Единственото и спазването на мерките, това правим в момента", категоричен е министър-председателят.

"Чувствам се лекар. Другите титли не са най-важното, въпреки че не се чувствам комплексиран от тях", заяви проф. Мутафчийски. "Във всички армии главните лекари на армиите са генерали, какъвто съм и аз, и носят своите униформи с чест", категоричен е той.

"И сега изказването на всички инфекционисти говорят, че това не е чак такова чудо. Те казват, че ще има стаден имунитет и че ще отмине. За разлика от азиатските държави, Европа е с доста застаряващо население и ударът е много по-сериозен. Тази епидемия стана абсолютно смъртоносна заради бързото разрастване и невъзможността здравните системи да се справят", обясни началникът на щаба за борба с коронавируса.

По думите му коронавирусът все още не е показал истинското си лице.

"В магазините опашките са на 2 метра дистанция. В градския транспорт бяха направени едни мерки, които са ефективни - разреши се зелената и синята зона да са безплатни. Не съм видял препълненият градски транспорт, доста е рехав. Въпреки това има струпване на хора в затворено пространство, затова и предложихме задължително носене на маски. Но това претърпя значителен хейт", добави проф. Мутафчийски.

"Ако имаме претенциите за едно организирано общество, е ясно, че единственото доказано, което помага за неразпространението на коронавируса, е дистанцията и маската, която предпазва, ако някой кихне или се изкашля, да не ти попадне слюнка на лицето. Колко струва една бира или една кутия цигари. Колкото една маска", отсече Борисов.

"Тук въпросът не е да вземем на някой човечец 5000 лева. Въпросът е да разберат, че ако не са внимателни, могат да заразят и 100 човека. За тези, които нямат 3 лева, ще раздадем маски, но умоляваме хората да си сложат маските", каза още премиерът.

"Вече всички говорят за война. Най-важно е по време на война да не се разколебаваш. Ние не сме безгрешни, не сме завършили институт за борба срещу коронавируса. При всички положения носенето на маски не е вредно, а е полезно", категоричен е министър-председателят.

"Не е време за дребни политически сметки. Има крехък консенсус. Първата борба е за спасяването на възможно най-много човешки животи. Вторият е за спасяването на икономиката. Ние се готвим за по-лош сценарий от този, за който се подготвят песимистите. А те смятат, че този вирус единствено ще спре растежа. Но има и песимисти, които чертаят много по-мрачни сценарии", обясни вицепремиерът Томислав Дончев.

"Аз мечтая за времето, когато ходехте да мерите една плочка на "Граф Игнатиев", за да правите 10 минути репортаж и да вдигате скандали. Опозицията от всяко нещо прави скандал, без да си дава сметка за това. Помните, че имаше скандали за внасянето на боклуци от Италия. И какво стана? Имаше някакви тарикати, които прокуратурата си го хвана и сега няма нищо. Имаше скандали за водата в Перник. Да, ама 70 години нищо не беше правено по инфраструктурата на града. А виновните за източването на язовир "Студена" още са в затвора", обяви Борисов.

"Днес Радев се изказа, че от мерките ни се е видяло, че хазната е празна. Как ще е празна? Той много неща не разбра през тези 5 години. Това, което вкарваме в парламента, има  само една цел - да се подготвим за буфери. Сега имаме 5-7 милиарда да попълним всички неща. В един момент наистина ще останем без пари. Сега ще дебнем пазарите", коментира премиерът.

"Не е казано, че ще изхарчим тези 10 млрд. дълг. Сега имаме пари, но искаме да се подготвим и да вдигнем икономиката, когато свърши кризата. Системите са пълни пари, иначе откъде сега ще дадем 50 млн. за пенсионерите. Или как ще финансираме мярката 60:40", отсече министър-председателят

"Няма как да обясниш с "да" и "не", че държавната хазна е пълна, а един казва, че е празна", негодува той.

"Хората пътуват през КПП-тата само при крайна необходимост. Използването на термометри само ще утежни нещата и би увеличило до километрични опашки. По-добре е да се осъзнае необходимостта, че трябва да се пътува само при крайна необходимост", обяви ген. Мутафчийски.

Премиерът добави, че тази мярка може да претърпи промени и определени работници да минават в определени часове през КПП-тата. По думите му не трябва да има струпвания и хората трябва да пътуват, за да работят.

Борисов призна, че има голям проблем с автомобилните заводи. "Докато не тръгнат германските и френските заводи, нашите също няма да тръгнат, защото няма за кого да произвеждат. Това са 250 000 работници и те ще са по схемата 60:40. За тази мярка ще отидат 1,5 млрд. лв.", пресметна министър-председателят.

"Ние бяхме първите, които реорганизирахме икономиката си. В другите държави колегите със сълзи се молят за облекла", добави премиерът.

"Много неща се наложи да бъдат отложени във времето. Ако се задържи повече от месец това нещо, ще се вземат мерки да се извърши имунизационният календар. Мислим в тази посока", коментира проф. Мутафчийски на въпрос за отменените консултации на бременни и спрените имунизации на деца.

"За радост, започваме да изписваме болни. Подготвихме залите, не дай Боже, ако дойде пандемията. Дано Господ да ни пази. Представяте ли си какво му е на испанския ми колега, който днес обяви по колко човека могат да ходят на погребения или как пращат хладилни камиони за храна отзад зад болниците, за да извозват трупове", каза още Борисов.

"Всеки проблем, който възниква, ние веднага го обсъждаме и му намираме решение", поясни той.

Премиерът каза, че всеки ден пита колегите си дали имат лекарство, но никъде няма такова. Все пак южнокорейският му колега е обещал да изпрати 30 000 PCR теста.

"PCR тестът, колкото и да е недостоверен, той е най-добрият за откриването на заболяването. За България има около 10 до 15 лаборатории, където една машина дори и 24 часа да работи, може да прави 150-200 теста. Досега сме правили максимум 400 теста. Изследвани са всички, които имат симптоматика, контактните лица на първа линия и здравният персонал", обясни проф. Мутафчийски.

"Ние имаме 20 души заразен медицински персонал. Не всички са заразени по време на работа. Ако се правят повече тестове, със сигурност биха излезли повече заразени. Потенциалът на един заразен е да зарази 1,5-2 човека на ден", разкри шефът на щаба за борба с коронавируса.

"Предполагаме, че хващаме 2 случая от 11. В Щатите тестват 1 млн. души, но там е над 300 млн. население. Ние сме в средата по брой на тестове на население, малко под германия", уточни директорът на ВМА.

"Станал съм като търговец, всеки ден звъня и питам дали имат PCR тестове", включи се и премиерът в разговора.

"Говорим за излизане от вкъщи с декларация. Това е италианският модел. По всяка вероятност няма да става дума за есемес. В приложението, което е разработено и ще пуснем, ще може да се вписват гражданите, ако стигнем до затягане на мерките", обясни вицепремиерът Дончев.

"Разговарял съм с всички владици. Вярвам в тях. Църквата е извън държавата в този смисъл. Ако се направи службите да са изнесени и се вземат необходимите мерки, убеден съм, че с всеобщи усилия всеки ще може да мине, да си запали една свещичка и да се помоли на Господ. За момента нещата остават така. Все пак има още 2 седмици", заяви Борисов.

"МВФ отпуска над 100 млрд. долара вече за борбата с коронавируса. Вчера говорихме с нея и с министрите, за да можем да обсъдим мерките. Кризата е голяма навсякъде. При възможностите на Америка 2 хиляди милиарда са отпуснати за борба с този вирус. Има 81 държави, които са се записали за тези пари от Международния валутен фонд. Дано не ни се налага да ползваме фонда. Ние имаме такива показатели, че критериите въобще не са важни. Ние емитираме този дълг, за да има сигурност. Пари има, въпросът е да бъдем умни и разумни", категоричен е премиерът.

Според него тези, които най-много пишат и говорят, най-дълго изкараха в Гърция.

"Всички болници в България са готови да приемат инфектирани с коронавирус. Заболяването протича с един много непредвидим ход. В началото всички случаи имат висока температура. Моите искрени съболезнования за починалите майка и дъщеря в Благоевград. Не мога да отговаря в каква фаза са приети в болница. В началото те не бяха интубирани. След това бяха интубирани. В общи линии промяната на състоянието от добро до интубиране понякога е 2 дни", коментира проф. Мутафчийски на въпрос за починалите майка и дъщеря в Благоевград от коронавирус.

Той добави, че хората със симптоми трябва да се обадят на личните си лекари, а ако състоянието им е по-тежко на 112, за да може линейка да ги извози до болницата.

"Аз самият съм отказвал дарение в полза на ВМА, за да отиде в общия фонд", разкри проф. Мутафчийски. По думите му в момента всички усилия са насочени към болниците в провинцията, тъй като в София има достатъчно лечебни заведения.

"Пациентите с коронавирус не бива да се самолекуват и не бива да контактуват с други хора. Пациентите в лека форма взимат само парацетамол, за да свалят температурата. Всички пациенти имат температура и тя е през целия период. Не е пожелателно да има самолечение, затова и пациентите трябва да се обърнат към личния си лекар", обясни директорът на ВМА.

"Чудесна идея дарител да закупи 50 000 бързи теста. За съжаление, не можем да посочим препоръчан и достоверен тест. Сега търсенията ни са към европейски производители освен към Южна корея", добави ген. Венцислав Мутафчийски.

Премиерът обясни, че израелският му колега е обявил, че поне 8 седмици ще са необходими, за изработването на достоверен тест.

"С бързи тестове тествахме 600 военни и резултатът беше нулев. Но това не е вярно, защото имаше 30 болни. Сега ще проверяваме и белгийския вариант. Търсенето е непрекъснато", категоричен е шефът на щаба за борба с коронавируса.

"В България се лекуват всички. Във ВМА от 30 лежащи 7 са без осигуровки. И Касата няма да ни ги плати", разкри той.

Министър-председателят се възмути от гражданите, които се правят на тарикати и не си плащат осигуровките, но сега ще бъдат лекувани наравно с другите. "В Америка ако нямаш осигуровка, ще ти вземат всичко от гърба. Сега става ясно колко е важно да си се осигурявал на истинската си заплата, да си си плащал осигуровките. Защо при най-ниските данъци в Европа си го правил това", попита Борисов.

"Като фалираме дружествата, които осигуряват услугите, въобще няма да ги има тези услуги. Сега има пари. Кой не получава доходи. Затова ги има буферите и правим всичко необходимо да се подсигурим. Затова са и тези дългове, които евентуално ще вземем. Затова и отиваме утре на актуализация на бюджета", уточни премиерът на въпрос защо не спрат плащането на битовите сметки за времето на извънредното положение.

"Докато вървим бавно и бавно се намаляват доходите, имаме шанс да тръгнем нагоре. Ако продължи това нещо повече от година, няма да има пари за заплати и пенсии и вече не говорим за сметки. Това са най-черните сценарии. Ние прогнозираме икономиката ни да отиде най-малко 3 пункта надолу", призна той.

"В момента от 700 легла сега са 7747 легла. Реанимационните легла също са с 1000 отгоре. Това не е успокояващо, защото епидемията напредва с по 20-30 човека на ден, но това е засега", обясни проф. Мутафчийски.

"Депутатите от ГЕРБ дариха 100 000 от заплатите. Партията дари 100 000 от субсидията си. Всички министри дарихме също по 1000 лв. Някои министри взимат и по 4000 лева заплата. Готови сме вместо по 1000 лева, да дадем и по 2000 лева. Готови сме да влезем и с още - колкото е необходимо, толкова. Най-малко заплата или каквото и да е било ме интересува. Никой не може да ми плати грижите и напрежението в момента", отсече Борисов.

"Има шанс след кризата да бъдем по-силни", обяви Томислав Дончев.

"Най-вероятно нищо няма да е същото след тази криза", добави ген. Мутафчийски.

"Господ помага, но в кошара не вкарва. Трябва да работиш много и да си помогнеш и сам, за да ти помогне и Господ. Мине ли кризата, след 3 дни ще се забрави. И тогава искам един репортаж да обиколим нощна София, или Варна, или Бургас. Мили мои, най-много ми липсва социалното общуване. Да излезеш, да пориташ, да отидеш на кино. Омръзна ми да гледам Томислав, Мутафчийски и министрите. Сега е важното да избутаме тези един-два месеца", каза премиерът.

Той изрази съболезнования на всички семейства и близки на починалите от коронавирус.

"Ако сега дойде новина, че има лекарство, борсите ще тръгнат нагоре. Ключовата дума е лекарство", заключи премиерът.

"Когато приключи епидемията, няма да сме интересни нито аз, нито Мутафчийски и няма да се налага да се изправяме пред вас и да съобщаваме, че кризата е свършила", завърши министър-председателят.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Трябва да си пълна уфсъ че да им хванеш декиш на приказките... Видяха че си заминават и ся са обясняват като п**ки европа да не е само италия и испания я да погледнат малко по далеч от носа си щели да подпомогнат бабите и социално слабите критерйте им ми се виждат тъпунгерски хора се махнаха от България защото и 1000 лв не стигат да се живее с 1000 лв в бг съм социално слаб но според техните критерии не съм даже и богат могат да ме изкарат колко струват цигарите колко струва бензина и т. н пе****си да са махат
0
 
 
Интересно защо на повечето мъже коментарите са отрицателни...реторичен въпрос !?
0
 
 
Тези които не харесват Генерала, да предложат друг човек който да застане начело, на кризисният щаб ! Все пак в такъв момент, не е необходимо да си красив, а трябва да си умен като Генерала!
-2
 
 
Мартин Павлов. Годжи е по читав от тоя
-2
 
 
Направо агент 007 jeims bon тои всичко разбира прогнозата за времето и вниманието на хората даги уведомява за корона вирус само ни зомбира пред телевизията
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
Вдигане на тежести - състезания и подготовка
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: