ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
От УМБАЛ "Св. Георги" бесни заради фалшива новина, свързана с извънредната ситуация
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:11 / 31.03.2020Коментари (6)18298
© Plovdiv24.bg
От най-голямата болница в региона УМБАЛ "Св. Георги" изпратиха становище относно фалшива и опетняваща новина в друга пловдивска медия. Ето какво споделиха:

Ръководството на УМБАЛ "Свети Георги" е изненадано, че медия като в. "Марица“ се опитва да атакува уважавани институци и личности, позовавайки се на непроверени публикации във Facebook, придружени от снимки с неясен и съмнителен произход, и с коментари, неподкрепени с факти. Това се случва в момент, в който служителите на най-голямата и първостепенна за региона болница, работят под изключително голямо напрежение и натоварване.

Поводът да потърсим правото си на отговор е публикация в печатното издание на вестник "Марица" от 31 март: "Гневни медсестри: чували с дупки ли ще ни пазят на фронтовата линия", и в сайта на медията – www.marica.bg, от 30.03.2020 г. със заглавие: "СКАНДАЛНО! Медсестри в Пловдив: Чували с дупка ли ще ни пазят от заразата?“.

Като източник на журналистическата дописка е посочена Facebook публикация на "пловдивчанка“, впоследствие изтрита според медията, към която има снимка, показваща две жени, които върху облеклото си са добавили чували за биологични отпадъци.

Авторката на материала в социалната мрежа твърдяла, че лицата на снимката са медицински сестри от Клиника по инфекциозни болести. Тъй като в региона няма друга Инфекциозна клиника, освен клиниката в УМБАЛ "Свети Георги“, с материала се насажда мнението, че става въпрос за действителен случай със служителки на клиниката в университетската болница, които имат положителни проби за коронавирус.

Подобно "облекло" никога не е използвано в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ "Свети Георги" – нито сега, нито в други периоди. Снимката не показва лица, но и без тях е видно, че и медицинското облекло (не жълтите чували за отпадъци) не принадлежи на нито един служител на клиниката. В клиниката се работи със защитно облекло и средства за безопасност, които отговарят на изискванията за работа в среда с наличие на COVID-19.

Фейсбук дава свобода на хората да публикуват и дори да фабрикуват новини. В този случай наблюдаваме типичния пример на фалшива новина. Учудващо за нас е, че днес, медия с по-дълга история дори от тази на 141-годишната УМБАЛ "Свети Георги", се е доверила на съмнителен източник и дори не е направила официално запитване до болницата, за да спести на читателите си стреса и притеснението.

Обикновените граждани няма как да проверят истинността на твърденията и у тях се натрапва мисълта, че мерките в борбата с коронавируса са меко казано недостатъчни. В тези тежки за всички времена не само държавните и общински институции трябва да носят отговорност за действията, но и т. нар. четвърта власт.

Не можем да останем безучастни и към незаслужените и непровокирани атаки срещу Областният управител на Пловдив г-жа Дани Каназирева, в които е замесена и УМБАЛ "Свети Георги“. Публикувани са въпроси от медицински форуми (без да се посочват форумите и личностите, които са задавали въпроси), базирани на твърдения, че повечето от заразените в Пловдив са медицинска лица. На пресконференцията в Областната администрация на 30 март, понеделник, бе ясно съобщено, че медицинските работници от УМБАЛ "Свети Георги" с положителни проби са 5 души, между които няма лекар. Става въпрос за една акушерка, две мед. сестри и две санитарки, с леки симптоми, като част от тях се лекуват в Инфекциозна клиника, а други – в домашна обстановка, под карантина.

Не отговоря на истината и твърдението, че старшата акушерка на Родилно отделение в Клиника по акушерство и гинекология е контактувала със стотици пациенти. Проверка на РЗИ е установила, че акушерката се е самоизолирала още на 17 март и към момента включително е под домашна карантина. Резултатът от пробата й е съобщен на 27 март, т.е. нейните контакти са били ограничени. Невярно е и твърдението, че тя се е заразила в клиниката.

След обявяване на нейната проба като положителна са взети всички мерки за безопасност по предписанията на РЗИ, вкл. са изследвани и всички нейни контактни лица. А от 27 до 29 март са изписвани родилки и новородени, но не защото са били в контакт със старшата акушерка, а за да се спазят здравните изисквания, в т.ч. за извършване на дезинфекция на Родилно отделение и родилна зала в Клиниката по акушерство и гинекология. Очаква се на 1 април отделението да отвори врати за прием на бъдещи майки.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Не знам какво очаквате от "медии" като Мекица и Трагик...
+2
 
 
Христо Г. Данов ще се обърне в гроба ако знае какво прави този слугинаж "Марица" днес! Евтина журналистика, жълти новини и безобразни заглавия!
+2
 
 
Ама моля ви се.Според парцала Марица те са в топ 3 на медиите.Екип Марица освен да преписва от другите парцали Блиц Хотнюз и да пише лъжи които после да ги опровергава друго не може.Бунаци
СподФакт:566 теста направени до момента.Най-малко направени тестове от целия ЕС!Това инфо го подава държавата на https://www.worldometers.info/coronavirus/Проверете самиели какво ново....
на 31.03.2020 г.
+4
 
 
Прокуратура да се самосезира на база новия закон за ИП
+5
 
 
Вестник "Марица" отдавна не съществува. Това нещо в интернет, което носи същото му име, е "жълт" сайт, пишещ "жълти" новини, клюки и общо взето неверни или подвеждащи неща по провокативен и стилистически неграмотен начин, типичен за "жълтите" сайтове.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Почина патриарх Неофит
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: