ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Стефан е поредният студент, застанал на първа линия в Инфекциозна в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:51 / 31.03.2020Коментари (0)6666
©
Стефан Иванов е поредният студент от Медицински университет-Пловдив, който се включи доброволно да работи в Инфекциозна клиника и да помага на лекарите на първа линия. Ето какво споделя той: 

- Представете се.

- Казвам се Стефан Иванов, 5-ти курс в Медицински факултет на МУ – Пловдив. Участвам в Студентски съвет на Университета като координатор на комисия по международните отношения и интеграция на чуждестранните студенти към студентските активности.

- Как решихте да се включите на предната линия в борбата с COVID-19?

- Винаги съм вярвал във важността на активната позиция в обществото. В началото на пандемията намирам за необходимо да помогна на съсловието, към което скоро ще принадлежа. Като бъдещ лекар смятам, че е нужно да поддържаме колегиалност към лекарите, които ще поемат в най-голяма степен натоварването на здравната система – инфекционистите. Имаше съобщение за набиране на доброволци към Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ "Св. Георги“ и решението ми да се запиша беше кохерентно с възгледите ми за поведение на всеки лекар.

- Колко време прекарвате в Инфекциозна клиника?

- Досега след записването ми съм бил два пъти за по 3-4 часа. При нужда имам готовност да оказвам помощ за по-дълго.

- Какви задачи ви възлагат?

- Засега основно помагаме на лекарите – при извършване на клиничен преглед, при дискусията на идващите за преглед пациенти. Помагаме и при оформяне на документите, но там все още се обучавам как да работя със системата.

- Какво бихте казали на колегите си и на другите хора?

- На колегите бих казал, че уменията и познанията им ще са полезни на инфекционистите в условията на очакваната голяма натовареност. Освен това ще имат и възможността да придобият и незаменим клиничен опит. Немедицинските лица призовавам да спазват разпоредбите на щаба и да проявят социална отговорност.

В Медицински университет-Пловдив започва кампания "Дарение в натура", която призовава да бъдат предоставени лични предпазни средства, консумативи, апаратура и други на Катедрата  по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина при Медицински университет – Пловдив, както и за студентите, които ще работят доброволно в Клиниката по инфекциозни болести при УМБАЛ "Св. Георги".

"Апелът е да бъдат дарени дезинфектанти, маски, ръкавици, други предпазни средства, а не пари", заяви зам.-ректорът по Международно сътрудничество и проектна дейност проф. д-р Диляна Вичева.

Информация за кампанията и начините за даряване в натура, могат да се получат на телефони 032/644057, 032/602454 и 0877174402.

До момента десетки студенти от МУ-Пловдив се отзоваха на призива за доброволци, които да помагат на лекарите в Клиниката по инфекциозни болести заради нуждата от медицински кадри за обезпечаване на обслужването на пациенти със съмнения за COVID – 19.

"Изпитанието е за всички ни. Трябва да отговорим на нуждите на обществото. Да запазим здравето и живота на нашите пациенти", написа като призив ръководителят на Клиниката проф. д-р Мариана Стойчева.

Тя призова студенти по медицина V и VI курс и студенти от Медицински колеж – III и IV курс, да проявят съпричастност и помогнат Клиниката по инфекциозни болести.

"Нека заедно се изправим срещу връхлитащата буря", гласи апелът.

В момента във връзка с разкриването на нови структури за борба с разпространението на COVID-19, има неотложна нужда от медицински персонал.

В момента болниците набират доброволци от региона – лекари, стажант-лекари, медицински сестри, фармацевти и студенти, които да отговорят на тази потребност.

"Голяма е активността на нашите студенти да бъдат на предния фронт. Убедени сме, че е морален дълг на всеки български лекар да бъде на предния фронт, а стажант-лекарите са само на няколко месеца от завършването си и от полагането на Хипократовата клетва. Сега е времето, когато обществото има нужда от тях и те могат с делата си да докажат защо са избрали най-хуманната професия. Вярваме, че нашите стажант-лекари приемат опазването на живота и здравето на хората като свое призвание", заяви ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

Припомняме, че Академичният съвет на МУ – Пловдив реши доброволци да бъдат основни помощници на лекарите, които работят в извънредните условия на така създалата се ситуация, като спазват указанията на Националния оперативен щаб.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Футбол - други
Близки издирват Димитър Малинов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: