ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ето кой и как може да се възползва от 60% подкрепа от държавата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:05 / 29.03.2020Коментари (3)13307
©
Правителството публикува постановлението за схемата 60/40 на стойност 1 млрд. лева, която цели да помогне на работодателите да плащат заплатите на свои служители в обстановката на епидемията от COVID-19.

За определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите при преустановяване на работа поради извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ПОСТАНОВИ:

Чл. 1. (1) На работодател, който поради извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., със своя заповед или въз основа на заповед на държавен орган, е преустановил работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители, може да се изплащат компенсации с цел запазване на заетостта на работниците и служителите в предприятието.

(2) Компенсации по ал. 1 се изплащат когато работата е преустановена за целия период или за част от периода на действие на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., но за не повече от три месеца.

(3) Компенсацията по ал. 1 е в размер на 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. за всяко лице, за което е приложен режима по ал. 1 и на което ще бъде запазена заетостта за период не по-малък от периода, за който се изплащат компенсации. Компенсация не се дължи за работниците и служителите, за които работодателят получава финансиране за възнаграждения и осигурителни вноски от държавния бюджет, със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове или други публични средства.

(4) Работодателят изплаща пълния размер на трудовото възнаграждение на лицата по ал. 3 за съответния месец.

Чл. 2. За изплащане на компенсации по чл. 1 могат да кандидатстват работодатели, които:

1. са местни физически или юридически лица, както и чуждестранни юридически лица, които осъществяват стопанска дейност в Република България;

2. заявяват изплащане на компенсации на работници и служители, наети в секторите и икономическите дейности, посочени в Приложение 1, през месеца, предхождащ обявяването на извънредното положение;

3. нямат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски по смисъла на чл. 162, ал. 2, т. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и лихвите по тях към държавата или към общината, доказани с влязъл в сила акт на компетентен орган и по отношение на които работодателят не е предприел действия за тяхното разсрочване, отсрочване или обезпечение;

4. не са обявени в несъстоятелност или не се намират в производство по несъстоятелност или ликвидация;

5. запазят заетостта на лицата, за които са получили компенсация, за период не по-малък от периода, за който са изплатени компенсациите;

6. не прекратят трудови договори на работници и служители на основание чл. 328, ал. 1, т. 2, 3 и 4 от Кодекса на труда през периода, за който им се изплащат компенсации;

7. нямат установено с влязло в сила наказателно постановление или съдебно решение, нарушение на чл. 61, ал. 1, чл. 62, ал. 1 или 3, чл. 63, ал. 1 или 2, чл. 118, чл. 128, чл. 228, ал. 3, чл. 245 и чл. 301 – 305 от Кодекса на труда или чл. 13, ал. 1 от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност през период от 6 месеца преди издаване на заповедта за преустановяване на работа.

Чл. 3. (1) Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта издава заповед за откриване на процедура за кандидатстване на работодатели за изплащане на компенсации по чл. 1. (2) Информация за реда и условията за кандидатстване се публикува на интернет страницата на Агенцията по заетостта и на информационните табла в дирекции "Бюро по труда“.

Чл. 4. (1) Работодателят представя, включително и по електронен път в дирекция "Бюро по труда", обслужваща територията по месторабота на работниците и служителите по чл. 1, ал. 3, заявление за изплащане на компенсации по образец, утвърден от Изпълнителния директор на Агенцията по заетостта.

(2) Към заявлението се прилагат: 1. заповед на работодателя за преустановяване на работа по чл. 120в от Кодекса на труда; 2. декларация за обстоятелствата по чл. 2, т. 5 и 6; 3. списък на работниците и служителите, за които се подава заявление за изплащане на компенсации по реда на това Постановление. Списъкът съдържа данни за лицата - трите имена, ЕГН или ЛН, ЛНЧ, Служебен номер от НАП; 4. декларация, съдържаща данни за платежна сметка на работодателя, обозначена с Международен номер на банкова сметка (International Bank Account Number – IBAN), водена от доставчик на платежни услуги, лицензиран от Българската народна банка, или от клон на доставчик на платежни услуги, осъществяващ дейност на територията на страната.

Чл. 5. (1) Комисия, определена със заповед на директора на дирекция "Бюро по труда", разглежда представените документи в срок до 7 работни дни от подаване на заявлението и извършва проверка за съответствие с критериите за изплащане на компенсации.

(2) Проверката на обстоятелствата по чл. 2 се извършва по служебен ред. Проверката по чл. 2, т. 2 и 3 се извършва въз основа на информация, предоставена от Националната агенция за приходите, а по чл. 2, т. 7 въз основа на информация, предоставена от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда“.

(3) Комисията взема решение за съответствие или несъответствие на работодателя с критериите за изплащане на компенсации.

(4) В срока по ал. 1 директорът на дирекция "Бюро по труда" изпраща в Агенцията по заетостта списък на работодателите, които отговарят на критериите за изплащане на компенсации, решенията на комисията и документите по чл. 4, ал. 2, т. 3 и 4.

(5) Агенцията по заетостта изпраща по електронен път на Националния осигурителен институт обобщена информация по ал. 4. (6) Дирекция "Бюро по труда" уведомява работодателите за решението на Комисията в срок до 2 работни дни от датата на решението.

Чл. 6. Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта утвърждава образеца на декларациите по чл. 4, ал. 2, т. 2 и 4 и на решението по чл. 5, ал. 3. Чл. 7. Националният осигурителен институт изплаща на работодателите компенсациите по чл. 1, ал. 3 въз основа на обобщената информация, предоставена от Агенцията по заетостта.

Чл. 8. (1) В случай на възстановяване на работа през периода на изплащане на компенсациите, работодателят уведомява писмено Агенцията по заетостта в срок от 3 работни дни от датата на издаване на заповедта за възстановяване на работа.

(2) Агенцията по заетостта изпраща информацията по ал. 1 по електронен път на Националния осигурителен институт.

Чл. 9. (1) Работодател, получил компенсации по реда на това Постановление, който не изпълни задължението си по чл. 2, т. 5 и 6 възстановява изплатените компенсации.

(2) Изплатените компенсации подлежат на доброволно внасяне към бюджета на държавното обществено осигуряване и на принудително събиране по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Чл. 10. Изпълнението на дейностите и обмена на информация между Агенцията по заетостта и Националния осигурителен институт се осъществяват при условия и по ред, определени от Управителя на Националния осигурителен институт и Изпълнителния директор на Агенцията по заетостта.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на това Постановление "компенсации" са суми за трудови възнаграждения, които се изплащат на работодатели за запазване на заетостта на работници и служители при преустановяване на работата поради обявено извънредно положение.

Заключителни разпоредби

§ 2. Постановлението се приема на основание §6 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

§ 3. Изпълнението на Постановлението се възлага на Изпълнителния директор на Агенцията по заетостта и Управителя на Националния осигурителен институт.

§ 4. (1) Контролът по прилагането на Постановлението се възлага на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда“. (2) Агенцията по заетостта и Националният осигурителен институт предоставят по служебен път информация на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда“, необходима за осъществяване на контрола.

§ 5. Постановлението влиза в сила от 13 март 2020 г.

Приложение 1 към чл. 2, т. 2

Код по КИД-2008 Наименование на позицията

С Преработваща промишленост, с изключение на:

12 Производство на тютюневи изделия;

19 Производство на кокс и рафинирани нефтопродукти;

20 Производство на химични продукти;

21 Производство на лекарствени вещества и продукти;

26 Производство на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти

F Строителство

47 Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети с изключение на:

47.11 Търговия на дребно в неспециализирани магазини предимно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия;

47.2 Търговия на дребно в специализирани магазини с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия;

47.73 Търговия на дребно с лекарства и други фармацевтични стоки;

47.74 Търговия на дребно с медицински и ортопедични стоки;

47.8 Търговия на дребно на открити щандове и пазари;

47.9 Търговия на дребно извън търговски обекти

49.3 Друг пътнически сухопътен транспорт

49.4 Товарен автомобилен транспорт и услуги по преместване

51.1 Пътнически въздушен транспорт

55 Хотелиерство

56.1 Дейност на ресторанти и заведения за бързо обслужване 56.3 Дейност на питейни заведения

58 Издателска дейност

59.14 Прожектиране на филми

70.21 Консултантска дейност по връзки с обществеността

73.11 Дейност на рекламни агенции

73.20 Проучване на пазари и изследване на общественото мнение

79 Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности свързани с пътувания и резервации

90 Артистична и творческа дейност

91 Други дейности в областта на културата

 93 Спортни и други дейности, свързани с развлечения и отдих

96.04 Поддържане на добро физическо състояние


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А бе нищо не разбрах от всички ваши точки ,за.който говорите .Но бих искала да знам , как ще компенсирате майките с малки деца ,когато децата не могат да ходят на децка и на учулуще и майките трябва да си стоят в къщи и да си гледат децата ....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: