ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Най-мощното икономическо обединение разкри как ще бъде спасена икономиката ни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:07 / 27.03.2020Коментари (14)14666
©
Предложения на фирмите от "Тракия икономическа зона" - как да избегнем "икономическата карантина“, препоръки на индустрията към управляващите:

Уважаеми господин министър-председател,

Ние, работодателите - собственици и мениджъри, на фирми в "Тракия икономическа зона" оценяваме високо усилията, които правителството на Република България полага, за да ограничи разпространението на пандемията от Ковид-19. От своя страна ние декларираме, че сме взели всички необходими мерки, за да осигурим физическото, психологическото и икономическото здраве на своите служители. Като отговорни работодатели нашата задача е да съхраним дейността си, да не съкращаваме работни места и да не пращаме хора на трудовата борса. Това са служители, събирани и обучавани с толкова труд. В нашите производства специализираните кадри се изграждат много трудно.

В тази връзка предлагаме на вниманието на управляващите решения, които биха помогнали на индустрията да избегне "икономическата карантина“. Изброените по-долу предложения не са подредени по важност и са въз основа осмислянето на сегашната ситуация, в следващ момент може да са подходящи други действия:

• Въпросът за логистиката стои на първо място, всички знаем какво става по границите, камионите чакат с дни на всяка граница, дори вътре в ЕС. Тук имаме нужда от най-голямата подкрепа. Важно е суровините и материалите за нашите производства да пристигат в срок, както и нашата продукция да стига навреме при клиентите ни. Да не се затруднява веригата на доставки и продажби.

• Безпроблемен и бърз достъп на служителите до работното си място (вкл. служебен транспорт) и на камионите до заводите и клиентите ни. Добра е практиката с конвоирането на камионите и понеже не достигат ресурси, тук може да се включат доброволци със собствен транспорт, които след кратко обучение могат да изпълняват функциите на конвой /студенти, безработни …/. Не е проблем да се изработят и поставят знаци на автомобилите, обозначаващи конвойните коли.

• Отсрочване поне 3 месеца на данъци /ДДС, осигуровки/.

• Осигуряване на достатъчно нисколихвено финансиране за бизнеса с частични държавни гаранции от страна на търговските банки.

• Отсрочка на плащания по фирмени кредити. Да се отсрочи плащането по главници за 9 или 12 месеца, като плащанията на тези отсрочки да се включат в края на периода на кредита.

• Ясни и прагматични изисквания за мерки за безопасност (например същите като препоръчаните от Световната здравна организация).

В сегашната трудна среда е много важно да има еднакви стандарти във всички региони и за всички фирми. Също така, изискванията за намалението на риска да е с разумни разходи и усилия (всички мерки, които значително намаляват риска трябва да се вземат, но трябва да се избягват много скъпи варианти с малък ефект върху риска).

• Гъвкави модели за разходите по персонала, които да позволят на работодателите да запазят възможно най-много работни места (например възможност за пращане в платен, в неплатен отпуск или намаляване на работното време за определен период по решение на работодателя, според клиентските поръчки).

• За запазване на работните места повечето фирми планираме комбинация от платен отпуск и неработни дни за отработване в бъдеще според чл. 142, ал.2 от КТ, сумирано изчисление на работното време. Този инструмент се използва от нас успешно от години, но сега ситуацията е напълно извънредна и той в настоящият си вид не би ни помогнал. Предвидените в него само 6 месеца за изравняване на работните часове не са достатъчни в тази ситуация, в която се нуждаем от по-дълъг хоризонт за нормализиране на нашата дейност.

Конкретно предлагаме периода за изравняване да се увеличи от 6 месеца на 18 месеца. Тази мярка би ни дала необходимата гъвкавост при планиране на операциите и сигурност да плащаме пълни възнаграждения на нашите сътрудници сега, срещу възможността в бъдеще, при нормализиране на ситуацията, те да отработят платеното. В противен случай избраните от нас средства биха били комбинация от платен и неплатен отпуск, както и ограничено съкращаване на персонал.

• Държавата да поеме за 12 месеца изплащането на всички болнични, т.е. и първите 3 дни от паричните обезщетения за болничните.

• Ефективни мерки за борба с "фиктивните“ болнични листове. Мнимите болни утежняват фирмения и националния бюджет. Контрол на лекарите в тази насока, за да не се заразим с вируса на "фиктивните“ болнични.

• Да се изготвят ясни правила за подкрепа на бизнеса с въпросните 60% от заплатите. Ще се кандидатства само ако затворим изцяло ли предприятията ли? Какво ще стане ако се работи на 50-60%, без да спираме производството? А в последствие работим например на 80% от предишното темпо? Как ще избегнем намаляване на щата? Пак трябва подкрепа за бизнеса за определен по-дълъг период /минимум 6 месеца/, за да не се намалят щатните работни места. Например за период от 6 месеца след приключване на извънредното положение ако са изчерпани всички платени отпуски, а трябва да бъдат освободени служители, вместо това държавата да плаща 60% от заплатите по щат преди извънредното положение, а фирмата да дава още 20%. Така хората ще имат поне 80% от предишния си доход и няма да са на борсата.

Засега заводите в "Тракия икономическа зона" продължават да работят, макар и някои с намалени обороти. Надяваме се с общи усилия да овладеем кризисната ситуация и да запазим индустрията и работните места!

Тъй като нямаме физическото време да съберем подписи от мениджърите на фирми в ТИЗ, предложенията от името на всички отправя инж. Пламен Панчев, създател на зоната и председател на Клъстер "Тракия икономическа зона".


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ревете БОКЛУЦИ МРЪСНИ с тея заплати от 800 до 900лв стартово с разтежа от 1%на година. Яжте сега лайна мършиии.
+3
 
 
Най-мощното икономическо обединение-картел, даващо по 700 лева заплати, изрева на умряло, ами нека и вие пуснете малко кръвчица, гот е... а?... :)))) Молдовците, където бачкат един за трима, къде са? :))))))
+2
 
 
Факт е, че има още фирми от въпросната икономическа зона, които държат хората от административната част в офисите. При условие, че има възможност да работят от вкъщи..... Излагат на риск не малко хора и семейства
+4
 
 
Тарикати,ама хората като ви работят като роби за 700лв е добре,нали,тогава няма утежнена ситуация.Като ви дишат отровите по заводите е добре,нали,като им прилошава на работните места е добре,нали.....Замислете се робовладелци
+6
 
 
Баси тарикатите..... ТО Е КАЗАНО, БОГАТИЯ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА СТАВА ПО БОГАТ, БЕДНИЯ ГО ДУХАААА..... СЕГА... ТОВА ДОБРЕ, НО..... ЕДИН ТАКЪВ ЗАВОД, КОЙТО ИДВА В БЪЛГАРИЯ И ПЛАЩА 1/3 ОТ ЗАПЛАТИТЕ НА ТЕЗИ КОИТО ДАВА В ДЪРЖАВАТА СИ И ЗА 20 ДЕНА СИ ИЗБИВА И МЯСТОТО И КОНСТРУКЦИЯТА И РУШВЕТИТЕ, АКО МИ КАЖЕ, ЧЕ НА 300 ПРЪДЛЬОВЦИИ (ПОЛОВИНАТА ОТ КОИТО ИМАТ ГЛОБИ ПО 200 ЛЕВА ВСЕКИ МЕСЕЦ, ИЛИ ГЛОБА, ЧЕ НЕ СА ИЗПЪЛНЕЛИ ТАРГЕТА) НЕ МОЖЕ ДА ПЛАТИ ПО 1 ЗАПЛАТА И ДА ГИ ПУСНЕ 2 СЕДМИЦИ (КАТО ПО КОЛЕДА И НОВА) ТОГАВА СТАВА СМЕШНО И ТРАГИЧНО..... ЕДИН ЧОВЕК ДОКАРВА ЧИСТО ПО ОКОЛО 2000-2500 ЛЕВА ПЕЧАЛБА НА РАБОТОДАТЕЛЯ СИ...... ПО 12 МЕСЕЦА, ПО 10 ГОДИНИ ТОЗИ РАБОТНИК ТИ Е ДОКАРАЛ МИНИМУМ ЧЕТВЪРТ МИЛИОН ПО 300 ДУШИ..... ПРАВИ МИЛИАРДИ..... И ТИ МИ КАЗВАШ ДЪРЖАВАТА (ДЕМЕК АЗ, ХОРАТА, БЪЛГАРИТЕ) ДА ТИ ПЛАЩАМ ОСИГУРОВКИ????? КАК НЕ ВИ БЕШЕ СРАМ.... НЕ СТИГА, ЧЕ ДАВАТЕ 800-900 ЛЕВА, НО И ЛАМТИТЕЕЕЕЕ,,,,, БАСИ БЕЗБОЖНИТЕ ХОРА...... УЖАССССС..... ПО ДОБРЕ ГИ ОСВОБОДЕТЕ
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: