ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Българска лекарка от Бергамо: В момента в Италия е ад, който продължава
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:16 / 27.03.2020Коментари (0)8797
© La presse
Битката с COVID-19 в Италия е в разгара си - заразените са 74 хил., а 7500 починаха. Мерките в страната са още по-строги, глобите - по-големи. А в Бергамо, градът най-засегнат от коронавируса, лекарите се борят не само за живота на стотици пациенти, но и за този на свои колеги.

Какво е усещането да работиш в най-тежко засегнатото място на Стария континент - разказ от първо лице на д-р Анелия Първанова, която заедно със своя съпруг, е на първа линия в битката срещу коронавируса.

Бергамо днес по нищо не прилича на себе си. Военни конвои извозват десетките ковчези с починали. Кадрите, които плъзнаха в социалните мрежи, ще останат в съзнанието на всеки, който ги е видял. За вируса се заговорило още в началото на годината, но призивът към медиците бил да не носят маски, за да не плашат пациентите. И така - до първия потвърден случай на COVID-19.

"Народът не е бил предупреден, здравните работници не са били предупредени и не са взели необходимите мерки. Всички са продължили да работят без защитни средства, без маски, без ръкавици, без защитни облекла. Включително такава беше ситуацията на 21 февруари, когато обявиха първия случай в Италия. В края на февруари в болницата, в която работим, старшата медицинска сестра даваше нареждане служителите да не слагат маски, за да не плашат хората. Има много направени грешки при предпазването от вируса", каза д-р Анелия Първанова, лекар в Бергамо, пред БНТ.

Доктор Първанова живее в Бергамо от 22 години. Със съпругът й Илиян работят в институт за фармакологични изследвания, а той е и част от т.нар. "група за неотложна помощ", която поема лекарски дежурства вечер и през уикендите. Повече от два месеца не са виждали своите близки и приятели. Отдадени са на битката със заразата.

"В нашия институт са взети всички необходими мерки за защита както на персонала, така и на пациентите. Докато дейността на моя съпруг е много по-интензивна и много по-опасна - той работи на първа линия с болните пациенти. Сега хората са с много повишено съзнание. Самите те отиват с предпазми маски и ръкавици", разказва Първанова. Тя твърди, че италианците макар и късно, са разбрали, че строгите мерки са единственото решение в момента.

"Пациентите, които са затворени и спазват много сериозно разпоредбите на правителството, да не излизат от вкъщи, са добре здравословно, а всички, които си позволяват дори и за нещо съвсем дребно да излязат от вкъщи, веднага се разболяват - температура, кашлица и това продължава с дни", казва докторът.

Нарича Италия "Ад, който продължава". И че част от мерките са закъснели и е трябвало още в първите дни на февруари да бъде обявена карантина. Още в първите дни на пандемията, както малките, така и големите болници в града вече трудно смогвали на притока на пациенти. Голяма част от пациентите в болницата не били изследвани за COVID-19 и така само за седмица от 13 приети, 12 се оказали инфектирани. Бързо станало ясно, че здравната система е пред колапс. Стигнало се до там да няма нито свободни легла в болниците, нито медицис, които да лекуват пациентите.

"Тук ежедневно умират хора, всички виждат какво се случва. Аз написах във Facebook: "Бергамо е на крака, Бегамо плаче за своите мъртви". В такава ситуация човек не може да бъде безотговорен. Въпреки защитните облекла, опасността е реална. Да, страхуваме се", категорична е Първанова.

Италиански лекари призовават повече болни да остават под домашно лечение, да се въведат мобилни болници и да се позволи на здравните заведения да лекуват тези, които са наистина болни.

"Мислете за здравните работници, защото това е тяхната съдба - те са длъжни да защитават народа, но ако и те се разболеят, няма да има след това кой да се грижи за народа", призовава доктор Първанова.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: