ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Фалшиви лекарства срещу коронавирус заляха мрежата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:00 / 26.03.2020Коментари (0)3030
©
Eвропейската агенция по лекарствата (ЕМА) съветва гражданите да не купуват лекарствени продукти от неоторизирани уебсайтове или други търговци, целящи да експлоатират страха и грижите на хората, породени от продължаващата пандемия от коронавирус.

Подобни търговци спекулират с твърдението, че продуктите им могат да лекуват или предпазват от Covid-19, както и че осигуряват покупката на автентични лекарствени продукти, които не са налични или са труднодостъпни в законната лекарствоснабдителна мрежа. В подобни случаи е много вероятно да става въпрос за фалшифицирани лекарствени продукти.

Фалшифицираните лекарствени продукти са фалшиви лекарства, които търговците предлагат като автентични или регистрирани. Те могат да съдържат грешно активно вещество или правилното активно вещество в грешно количесто, дори и да не съдържат активно вещество. Те могат да съдържат опасни вещества, които не трябва да попадат в лекарствените продукти. Подобни продукти могат да доведат до сериозни здравословни проблеми или до влошаване на здравословното ви състояние.

Когато купувате лекарствени продукти по интернет, използвайте единствено регистрирани аптеки и дрогерии. В България единствено лекарствените продукти без лекарско предписание могат да бъдат разпространявани по интернет съгласно Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Продажбите на лекарствени продукти без лекарско предписание чрез интернет е разрешено само за аптеки, които притежават разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти и за дрогерии, притежаващи удостоверение за регистрация на дрогерия.

Не купувайте лекарствени продукти рекламирани като лечение или превенция на Covid-19. За лечението на симптоми свързани с Covid-19 като висока температура, потърсете своя личен лекар или спазвайте съветите на здравните власти.

За да се предпазите от измамни търговци, купувайте лекарствени продукти единствено от местните аптеки и дрогерии, или от онлайн аптеки и дрогерии, които са получили разрешение и са регистрирани от Изпълнителна агенция по лекарствата. Можете да намерите списъка на лицата, които извършват търговия по интернет с лекарствени продукти без лекарско предписание на ИА по лекарствата.

Всички регистрирани онлайн аптеки и дрогерии притежават общото лого, което можете да използвате да проверите дали сайта е регистриран. Логото се състои от правоъгълник с хоризонтални черти и бял кръст в лявата част на правоъгълника, спрямо средата. Под този правоъгълник е разположен Българският флаг.

Преди да закупите лекарствен продукт от даден уебсайт, проверете дали сайтът притежава логото и кликнете върху него. Ще бъдете изпратени до сайта на Изпълнителна агенция по лекарствата и ще видите списъка на лицата, които са легално регистрирани да извършват търговия по интернет с лекарствени продукти без лекарско предписание. Проверете дали онлайн аптеката или дрогерията присъства в списъка преди да продължите със своята покупка. Ако не присъства в списъка, не закупувайте лекарствени продукти от този уебсайт.

Агенцията по лекарствата напомня на гражданите, че за момента няма установено и оторизирано лечение на Covid-19. Налични са лекарствени продукти за лечението на симптоми свързани с Covid-19 като висока температура след предписанието на вашия личен лекар или фармацевт, пише още "Лупа.бг".


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: