ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Студенти от 6 курс ще са основните помощници на лекарите в Пловдив
Автор: Васил Динев 10:39 / 20.03.2020Коментари (1)3588
©
Открито писмо от МУ – Пловдив: "Осъзнаваме изключителността на извънредната ситуация, но твърдо вярваме, че всички ние имаме потенциала да се справим с нея по възможно най-добрия начин. Изпитанието е за всички, но ние сме първите, които трябва да отговорим на нуждите на обществото.

Академичният съвет на МУ – Пловдив, с голяма грижа към своите студенти, преподаватели и служители, както и с осъзната отговорност към всички хора, на свое заседание от 16.03.2020 г. с явно гласуване и с положителен вот прие решения, необходими за адекватното организиране на учебния процес при дадената ситуация.

Всички студенти на МУ - Пловдив са във ваканция и тази седмица (до 20 март). От 23 март обучението на студентите, докторантите и стажантите ще се провежда неприсъствено, като за това ще се използват електронни/дистанционни платформи.

Аудиторният комплекс е затворен, няма студенти в аудиториите и в двора на Университета. Библиотеките са затворени и връзката с базите данни се осъществява чрез отдалечен достъп. Сведен до минимум е броят на живущите в студентските общежития.

Академичният съвет специално разгледа въпроса с обучението на стажант-лекарите. Изказаха се някои от директорите на университетските болници, които изразиха мнение, че във връзка с разкриването на нови структури за борба с разпространението на COVID-19, има неотложна нужда от медицински персонал.

В момента болниците набират доброволци от региона – лекари, стажант-лекари, медицински сестри, фармацевти и студенти, които да отговорят на тази потребност. Голяма е активността на нашите студенти да бъдат на предния фронт.

Убедени сме, че е морален дълг на всеки български лекар да бъде на предния фронт, а стажант-лекарите са само на няколко месеца от завършването си и от полагането на Хипократовата клетва. Сега е времето, когато обществото има нужда от тях и те могат с делата си да докажат защо са избрали най-хуманната професия. Вярваме, че нашите стажант-лекари приемат опазването на живота и здравето на хората като свое призвание.

Академичният съвет на МУ – Пловдив реши стажант-лекарите да продължат преддипломния си стаж по досега установения ред при спазване на указанията на Националния оперативен щаб. От тях се очаква да бъдат основни помощници на лекарите, които работят в извънредните условия на така създалата се ситуация.

Академичният съвет на МУ – Пловдив реши специализантите да продължат да работят по установения ред, съобразно изискванията в лечебните заведения и при спазване на указанията на Националния оперативен щаб.

Периодът от 16 март до 20 март се обяви за присъствен за преподавателите, за да могат те да създадат необходимата организация и да подготвят неприсъствено (дистанционно) провеждане на лекции, упражнения и изпити. От 23.03.2020 година ще започне неприсъствено дистанционно обучение в съответствие със спецификата на обучението в отделните звена.

Отдел "Учебни дейности“ премина към дистанционно обслужване на студенти, служители и външни лица.

Взе се решение при реална възможност и съобразно с трудовите си задължения работещите в администрацията също да изпълняват функциите си дистанционно. Присъстващите по необходимост на работното си място административни лица спазват нужната социална дистанция. Ръководството е осигурило за всички тях дезинфектанти и предпазни маски.

МУ – Пловдив използва оптимално всички свои ресурси, за да осигури безпроблемно административно обслужване, което ще бъде изцяло по електронен път.

Всички взети от Ръководството на МУ – Пловдив решения са в съответствие с Решението на НС на Р България от 13.03.2020 г. за обявяване на извънредно положение във връзка с епидемичната обстановка в страната, както и със Заповед № РД-01-124/13.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването.

Епидемията от коронавирус COVID-19 поставя на изпитание нашата подготовка, професионализъм, уменията ни да работим в екип, да сме организирани и адекватни към динамичната ситуация. Но тя е и мерило за нашата отговорност, съпричастност и човечност.

Вярвам в професионализма на нашите преподаватели, в самодисциплината на нашите студенти и в нашата мисия – да бъдем посветени на хуманността!

Отправям апел към медиите да информират коректно обществеността, да не всяват излишна паника и да подкрепят достойните прояви на всички, които са се посветили на хората!

Заедно ще успеем!!!"

Проф. д-р Мариана Мурджева


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Дано и на тях да им дадат по някой лев, защото и те са на първа линия
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: