ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Всичко за извънредното положение в Пловдив: Кои обекти могат да работят и какво трябва да спазваме!
Автор: Диана Бикова 13:31 / 20.03.2020Коментари (34)103461
© Plovdiv24.bg
Интервю с областния управител Дани Каназирева, специално за читателите на Plovdiv24.bg.

- Г-жо Каназирева, обстановката е много динамична – в Пловдив вече са регистрирани първите два случая на заразени с коронавирус COVID-19. Какво следва от тук нататък?

- Предприети са всички мерки и следваме указанията на Националния оперативен щаб. Продължаваме стриктно да следим и как се спазват разпоредбите на Здравното министерство и Областният кризисен щаб. Това включва – как се спазват санитарно-хигиенните норми в магазините, които работят, спазват ли се режимите за дезинфекция, спазва ли се задължителното отстояние между хората. Ежедневно и денонощно работим с директорите на най-големите болниците в Пловдив и областта за изготвянето на стройна организация за приемане на болни, доколкото може в такава извънредна ситуация. Това е най-важният въпрос за мен.

Да сме наясно с легловата база, да бъдат преструктурирани отделни отделения във всяка една болница, както държавна, така и частна.

Това е едно огромно изпитание както към лекарите, така и към здравната ни система като цяло.

От вчера, след новите указания на Здравната каса, вече имаме три заявления и три заповеди на РЗИ за трансформирането на отделни, както казах, отделения в болниците, за приемане на пациенти, носители на коронавирус, така че подготовката при нас не започна от сега, а от доста време. Наясно съм с легловата база, наясно съм с графика и с това, което разполагаме.

Както вече знаете, имаме категорично решение, двете лечебни заведения в Пловдив - Транспортна болница и болница "Свети Мина", ще бъдат трансформирани изцяло, изпратила съм проверка там от Лекарския съюз и от РЗИ, познавам ситуацията, материалната база и персонала, и имаме готовност.

За мен най-важното е да обезпечим лекарите и медицинските работници като цяло с предпазни средства, които са на първи фронт при тази ситуация. Затова още снощи разговаряхме със създадения логистичен щаб към Министерски съвет за разпределянето на предпазните средства, и към Пловдив са изпратени вече предпазните средства - облекла.

От друга страна се предприеха още по-засилени мерки и в квартал "Столипиново", много силно присъствие на полицията и проверки от страна на РЗИ.

Но, искам да кажа, че ще бъда безкомпромисна: Има ли сигнали за нарушения, не само в този район, а и в други махали на територията на Пловдив и цялата област, ще бъдат поставени под карантина.

Трябва в тази ситуация всички да сме отговорни и да спазваме въведените мерки.

- Моля да посочите актуалните забрани – какво НЕ може да правят гражданите в условията на извънредно положение?

- Аз смятам, че на всички ни стана ясно какви са задълженията ни, като общество, което е отговорно не само за нашето здраве, но и за здравето на близките ни.

Разбира се, на първо място това са хигиенно санитарните норми, които всеки един трябва да спазва, както вкъщи така и на работното си място, ако работи. Освен това, задължителната дистанция и липсата на близък физически контакт, отстояние от 2 метра, както е последното решение на Националния кризисен щаб. Да избягваме струпвания и събирания - това са общите забрани, които важат за всички - говоря за актуалните и от самото начало забрани за нас като физически лица, а не като търговски обекти и собственици на такива.

- Много е важен въпросът за фризьорските салони. Последно – работят или не? Ако работят – по колко клиенти могат да влизат ?

- Искам да кажа още веднъж за всички. Има ясни мерки на Националния кризисен щаб. Въз основа на тях, Министърът на здравеопазването издаде заповед, която беше актуализирана и действа и към момента. Фризьорски салони са извън обхвата на  заповедта, но ние като Областен щаб сме дали указани за начина, по които трябва да работят, а именно: По - малките фризьорски салони само с един клиент, по-големите - с не повече от двама. Единственото изключение, което беше направено, е за козметичните студия и това беше по предложение и на лекарския екип в Областния щаб, тъй като там много често се вършат и процедури, който поставят под риск, както клиента, така и съответното лице, предоставящо услугата.

- Ще се запечатват ли уличните автомати за кафе?

- Не знам защо трябва да се запечатват? И защо те могат да носят някакъв вирус? Може би заради това, че натискаме копчето. Поне така чух, такива думи. Ще кажа така: Ако при тях натискаме едно копче, то на банкомата натискаме най-малко 4 бутона. Не по-малко опасно е да пипаме пари, не по-малко опасно е да пипаме бравите на вратите, не по-малко опасно е да пипаме количките в хранителните магазини. Така че категорично считам, че всяко нещо може и да е опасно, и да не е, и това зависи от нас, от нашата отговорност и нашата лична хигиена. Все пак в ХХI век да повтаряме многократно да си мием ръцете, да се учим да си мием ръцете си  - мисля, че не бива да прекаляваме.

- Има ли частни лаборатории, където човек при желание срещу заплащане може да се тества за COVID-19?

- Категорично в качеството си на Областен управител няма да препоръчвам и да насочвам хора. До колкото знам, вече има такива, но при направен бърз тест, какъвто и да е резултатът, той трябва задължително да бъде препотвърден от референтната лаборатория в София. Пуснала съм разпореждане, като Областен управител, да не се оповестява каквато и да е информация за резултати от подобни тестове, категорично това е само в правото на Националния щаб. Към настоящия момент мнението на всички е, включително и на проф. Мутафчийски, че тези тестове са ненадеждни и не съветват използването им, защото може да се предизвика паника, а резултатът след проба в референтната лаборатория да бъде друг.

- В хотелите и къщите за гости, особено в Пловдив и Хисаря, има ли чужденци  от забранените държави? Какво се случва с тях?

- Разбира се, че във всяка точка на България може да има такива посетители. Това което се прави, е от граничните власти. Ежедневно се спускат данни за навлезли в България от рисковите страни, определени с решение на Националния щаб, РЗИ ежедневно получава и има такава информация и поставя под карантина подобни хора. Към вчерашна дата вечерта, поставените под карантина на територията на Пловдив и областта са 393 човека по данни на РЗИ. 

- Има ли специални мерки за личните лекари, които са в жилищни блокове и кооперации с общ вход?

- Сега, съгласно Закона за устройство на територията, на първия етаж могат да бъдат разположени лекарски кабинети след решение на етажната собственост. Към настоящия момент са забранени единствено женските и детски консултации.

Кабинетите са под контрол от РЗИ, има стриктни указания относно хигиенно- санитарните норми, които безспорно трябва да се изпълняват, без струпване в чакалните, както и дезинфекция след всеки пациент. Категорично, пак повтарям, че ако се спазват всички норми, дадени от РЗИ, няма проблем те да функционират.

- Който има направление и е плануван за прием за стационарно лечение, какво става с тези направления - ще бъдат ли удължавани или ще се анулират и ще се издават нови?           

- Категорично това е извън моята компетентност и съветвам всеки един гражданин, който има подобен въпрос, да го отправи към общо практикуващия си лекар, който най
©
-добре е запознат и съответно ще му даде правилния отговор. Не искам да изземам правомощията на НЗОК, има си ясни  заповеди и от Министерство на здравеопазването и лекарите са тези, които могат да отговорят най точно.

- Има ли достатъчно лекари в Пловдивска област? Какво се случва в селата, особено в отдалечените населени места?

- За момента има достатъчно лекари в Пловдив и областта. Към 31.12.2019 г. броят на лекарите на територията на област Пловдив е 3 264 тоест 1/ 10 от лекарите в България. Броят на общо практикуващите лекари на територията на област Пловдив е 488. Навсякъде всеки един човек има връзка и контакт със своя общо практикуващ лекар. Да, в населени места, които се състоят едва от 10 човека, може да няма общо практикуващ лекар, но такъв има в най-близкото населено място. При проблем и позвъняване на тел. 112, Спешна помощ реагира независимо колко е отдалечено населеното място.

- Имаме информация, че лекари от областта напускат поради липса на защитни средства. Колко са напусналите?   

- За момента категорично нямаме данни.  Не веднъж разговарям с директорите на болниците, както на територията на Пловдив, така и на територията на областта. Вчера отново имах среща с директорите на болниците от област Пловдив. Към настоящия момент ние нямаме уведомление за подадени оставки на лекари. РЗИ прави всичко възможно, за да може лекарският персонал, който е на преден фронт, да бъде обезпечен с предпазни средства.

- Какво става с доставката на защитни средства, които заявихте?    

- Пак ще повторя информацията, която вече предоставих. На 12 март от Министерство на отбраната са доставени 2 500 маски, раздадени са на МРВ, на Окръжна болница, на Спешна помощ. В наличност има още маски. Те са запазени за хората, които при случай на коронавирус, реагират на първи фронт. На 16 и 17 март отново са получени 5 600  маски и 4 000 очила. На 10 март директор Дирекция "Здравеопазване“ в община Пловдив д-р Калин Калинов докладва, че до момента няма здравно заведение без осигурени маски и ръкавици.

- Разговаряли ли се с ТД "Държавен резерв“ – Пловдив за наличностите и възможността при нужда да отворят складовете?

- Това е извън моята компетентност и се решава на централно ниво  с решение на Министерски съвет.

- Социалните работници – от АСП и  РДСП,  обезпечени ли са със защитни средства? Ръководителите на тези две институции сами ли трябва да организират доставка от държавата или през Областния кризисен щаб?

- Първо ще кажа, че към момента информацията ми е след разговори с тях, тези лица, тези служители, които работят в приемните, са обезпечени с предпазни средства.  Снабдяването става на централно ниво. Второ, всеки ръководител е информирал своите служители за мерките, които трябва да се спазват – не само да ползват лични предпазни средства, а и в приемните да влиза по един клиент, да се дезинфекцират помещенията и да се спазват всички останали препоръки.

- На кой телефон възрастни и социално слаби граждани могат да подадат заявка за помощ? Има ли единен телефон към Областна администрация  или всяка община самостоятелно се организира? Как се процедира в отдалечените населени места?

Във всяка една социална дирекция има телефони, общините също разкриват такива горещи линии.  Освен това, в Областна управа  имаме телефон, който е денощен и съвсем спокойно може да служи като единен и ако ни е подаден сигнал, дежурните сигнализират веднага съответната отговорна институция. Така че, ако някой има нужда от каквото и да е, може да подаде сигнал в Областна администрация на оповестения телефон - 032 628 595.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Какво се случва с нас самотните майки когато децата са в къщи не може да се ходи на работа съответно това води до фалит на семейството защото децата разчитат на 1 заплата която в този случай я няма .Звънях на телефона на община ,няма мярка за помощ в този казус .Разбирам има вирус ,хората умират ,но и от глад също може да се умре .
0
 
 
До колкото разбрах, по нищо не е компетентна.
0
 
 
областните "управници"да не си увеличават правомощията и да си измислят собствени закони !
0
 
 
Госпожата Каназирева да не ми говори за спазване на дистанция. Сутрин 6-6.30ч. да погледне от ВЪН какво става в рейс № 6 посока пл. Съедининие! Разтояние-буза до буза...90% -от малцинството ,които не спират да говорят и пръскат плюнки!!!
0
 
 
Ако знаех, че става въпрос за интервю с Каназирева или както там и е името, въобще не бих си дала труда да отворя този линк. Тая не ми е авторитет за нищо, камо ли пък за пандемични мерки.
0
 
 
Дани добре че Пловдив изкара късмет с областен управител като теб защото хората виждат твоята загриженост за Пловдив
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: