Архитектът на многофункционалната зала дойде на инспекция, остана доволен

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:04 / 09.06.2009
5434
Известният холандски архитект и проектант Сандер Даума отново пристигна в Пловдив, за да инспектира как върви строителството на закрития модерен олимпийски колодрум и многофункционална спортна зала, които изгражда пловдивският колоездачен клуб "Цар Симеон 1898". Гостът кацна на летище „София", направо от Париж, където е бил лектор на специализиран семинар на водещи архитекти от цял свят. Във френската столица Даума в момента проектира нова спортна зала, в близост до „Стад дьо Франс".

Още с пристигането си в Пловдив, холандецът първо отиде на строежа на уникалното спортно съоръжение, за да се запознае с темповете на мащабния строеж. Веднага след това той проведе няколко работни срещи с ръководството на пловдивския клуб и с екипа от архитекти и проектанти, които са ангажирани за строителството. Обсъдени бяха текущи проблеми и въпроси по строителството на обекта.

„Това, което заварих в Пловдив надмина многократно очакванията ми. Да си призная мислех, че нещата малко ще се позабавят, заради световната икономическа криза, която е обхванала света. Останах обаче силно впечатлен, че въпреки кризата и всички съпътстващи от нея трудности, строежът на залата на колоездачния клуб „Цар Симеон 1898" в Пловдив продължава да върви в пълна сила и дори в по-бързи темпове от очакваното. Свършена е огромна работа. Темповете на работа са отлични. Ето сега издигането на поддържащите колони вече почти приключва. В най-скоро време ще се слага и покривната конструкция. Хората от колоездачния клуб, строители, проектанти и архитекти правят нещо голямо и Пловдив ще се гордее с тях в най-близко бъдеще", допълни прочутият специалист.

Визитата на Даума в Пловдив е регулярна. Той ще идва под тепетата на всеки 2 месеца, за да контролира на място как върви строежът. Както е известно световноизвестният архитект Сандер Даума е главен проектант и на бъдещия покрит колодрум и многофункционална спортна зала в Пловдив от самото начало на амбициозното начинание. Холандецът е проектирал Олимпийския колодрум в Атина и този в Манчестър, както и многофункционалните спортни зали в Алкмаар (Холандия), Палма де Майорка (Испания), Рио де Жанейро (Бразилия) и Аделаида (Австралия).

Даума е изградил своя уникален проект в Пловдив по подобие на модерния колодрум в Алкмаар. Холандецът е бил част и от проектантския екип на олимпийското селище в Атина. В момента той е част от екипа и за построяване на съоръженията за олимпийските игри в Лондон през 2012 година. Съоръжението в Пловдив ще бъде първият закрит колодрум у нас с олимпийски размери и най-големият не само на Балканите, но и в цяла Източна Европа.

Мултифункционалата спортна зала е за 10 000 седящи места и ще може да приема различни спортове, сред които колоездене, баскетбол, волейбол, хандбал, тенис, борба, вдигане на тежести и много други.

За колоездачните състезания залата ще има на разположение 5 000 постоянни места и може да приема състезания от най-висок ранг. Залата позволява увеличаване на капацитета на зрителите с още 5 000 места чрез подвижни конструкции, за състезания, различни от колоездене. Пловдивската спортна зала със закрития си колодрум ще бъде единствената напълно покрита зала от този тип в Източна Европа, като подобни има само в Германия, Холандия, Франция и Испания.

В съоръжението в Пловдив ще бъдат изградени още няколко зали за тренировки, модерни съблекални, складови помещения, модерен пресцентър, фитнес и възстановителен център, както и много други помещения, необходими за да получи залата международен лиценз за провеждане на събития от световен ранг. Това е и една от основните задачи на пловдивското колоездачно дружество „Цар Симеон 1898" и на самия проектант на внушителното съоръжение - арх. Сандер Даума.



Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 16
Днес: 25


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).