ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (24) | Вчера (21)
Кобрата има голям жокер! Един човек може да го извади от скандала с целувката
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:19 / 29.03.2019Коментари (4)26120
© Plovdiv24.bg
Скандалът с Кубрат Пулев изведнъж измести фокуса от това как кариерата му потърси нова проекция на развитие в САЩ към тема извън ринга. И не говорим за "буря в чаша вода", щом се стига до Щатска комисия и преразглеждане на лиценза.

Кобрата обаче може да се окаже с един жокер в ръкава преди този решаващ "мач" в Калифорния на 14 май. 

Когато говорим за Боб Аръм, думата "легенда" си е на мястото. Той бе приет в Залата на славата в този спорт, където не влиза кой да е. На 87 години американският спортен агент се е заел с поредното (сам отказва да го нарече и последно) голямо дело. И няма съмнение, че той е човекът, който може да закара Кубрат Пулев не просто сред големите, а на самия Еверест в бокса.

В момента се занимава с делата му като президент на агенцията Top Rank.

Аръм е видял всичко на и около ринга, което си е заслужавало да се види в този спорт за последния половин век. Поправка - не просто е видял, а е участвал във всичко.

Адвокатът от Бруклин влезе със смела крачка в света на профибокса през 1966-а и не е поглеждал назад от онзи ден. Но има нещо повече в историята му, което може да се окаже безценно като опит за създалата се от нищото ситуация около Пулев, която застрашава професионалното му бъдеще.

Агенцията Top Rank, която е "Мерцедес" в бизнеса. И от месеци се е заела с Кубрат, който е личен любимец на шефа.

Целта е достигане до мачове с най-големите имена, максимално представяне на Кобрата в медии, социални мрежи, "излъскване до блясък" на имиджа му. С каквото се е захванал Аръм в бокса, крайният резултат е злато, слава и много пари.

На първо време обаче, Аръм може би ще има сериозната задача да спре задаващата се буря около лиценза на Кобрата пред Калифорнийската атлетическа комисия.

С неговия авторитет и умения в дипломацията, той може да се окаже ключова фигура в скандала, пише Динко Гоцев от dir.bg. И да предотврати фатални последствия за имиджа и боксовия прогрес на българския състезател. А след това пътят е нагоре, към върховете на профибокса. Нещо познато вече на Аръм от най-важния период в живота му, предначертал цялата съдба на този легендарен боксов промоутър.

Та, да се върнем към средата на 60-те години.

Юристът е нает от Министерството на правосъдието да следи за изрядното договаряне по боя между Сони Листън и Флойд Патерсън. Установява нарушения и прибира към хазната близо 5 милиона долара, което е нечувана сума за онези години. Репутацията му в средите около бокса е изградена.

Това е първият му допир със спорта, но истинското запознанство става през 1966-а, когато гледа на живо мача между Мохамед Али и Джордж Чувало в Торонто.

"Не се интересувах от бокс - признава Аръм. - Али промени пътя ми в живота, кариерата ми, интересите ми. Заради него се захванах с бокс. Той ме научи да харесвам този спорт и на всичко, което трябваше да знам за него. Аз съм ученик на Али."

Два месеца след мача в Торонто, Боб Аръм се среща с най-големия боксьор в Чикаго и става негов промоутър и личен адвокат. И много скоро получава шанс за исторически действия, с които доказва на Мохамед Али уменията си и създава приятелство с него за цял живот.

На 4 юни 1967 г. в един слънчев следобед в Кливлънд има среща, която остава и до днес в политическата и спортна история на САЩ. В една стая са събрани някои от най-добрите тъмнокожи атлети на страната. Тук са футболните суперзвезди Боби Мичъл, Ули Дейвис, Къртис Маклинтък, баскетболистите Бил Ръсел и Лю Алсиндор. Последният по-късно превзема света под името Карим Абдул-Джабар.

Събира агенцията Мейн Баут, ръководена от младия адвокат и промоутър Боб Аръм. Целта е да бъдат убедени, че трябва да се обединят в подкрепа на Мохамед Али, който е замесен в огромен скандал и се е изправил срещу държавната машина на Америка. Боксовата звезда отказва да отиде да се бие във Виетнам с думите: "Никой от хората там не ме е наричал негър, докато тук често ми се случва." Али обяснява отказа си да бъде мобилизиран и с религията - вече е приел исляма.

Не всички са убедени, защото солидарност с боксьора може да навреди на кариерите им.

Аръм обаче е блестящ, а Али - изумителен като оратор. Той отказва да отиде в армията, а комисията в щата Ню Йорк му отнема лиценза.

Едва три години по-късно Мохамед Али отново се боксира, най-вече благодарение на Боб Аръм, който се договаря с правителството и пада присъдата от 5 г. затвор. Остава само глобата от 10 хиляди долара. Боб спасява кариерата на Али, макар и това да е доста условно, защото цялата страна иска отново да гледа в действие неподражаемия майстор на ринга. Ето как го прави.

Отива при съдия в щата Джоржия и призовава за ексклузивно разрешение Али да се боксира там. Аргументите му са, че "стотици други боксьори дори с криминални присъди не са спирани да се бият на ринга в този щат". И успява. 30 дни по-късно Мохамед Али се бие в Атланта с Джери Куири, а три месеца след мача, комисията в щата Ню Йорк връща лиценза на мегазвездата. Такъв е народният вот, след като интересът около мача с Куири е колосален.

Нататък преговорите с държавния апарат са по-лесни, а Аръм и неговата стратегия печелят.

"С Али се сближихме в онзи период и останахме приятели доживот - казва промоутърът. - Той е човекът, оказал най-голямо влияние върху мен, не само в спортен аспект. Бих го наредил до Мартин Лутър Кинг изобщо като фигура, и не говоря за това какво даде на бокса, а на обществото."

Сега въпросът е дали Аръм ще намери правилния подход да измъкне от ситуация, разбира се, далеч не толкова драматична, но сходна, Кубрат Пулев? Несравнимо е, естествено. Скандалът около Али и неговия отказ да влезе в армията и да иде във Виетнам бе глобална тема с огромен отзвук. Далеч от мача на Кобрата и случилото се след него, завихрено в спецификата на модерния свят.

Историята на Боб Аръм е изключително интересна. Той създава Top Rank през 1973 г., а до днес общо е помогнал за организирането на над 2000 боя в профибокса. След Али, в картите за големи мачове на топ агента влизат имена като Джордж Форман, Джо Фрейзиър, Лари Холмс, Шугар Рей Леонард, Флойд Мейуедър (старши и младши), Мани Пакиао, както и Златното момче на бокса и негова лична голяма слабост - великият Оскар де ла Оя.

Днес, вече на 87 години, Боб Аръм има амбицията да върне славата на тежката категория в бокса, която намира за "доста посредствена и залязваща". Поне такова бе мнението му преди 5 години. Той е човекът зад договора на Тайсън Фюри за следващите 5 мача на британеца. Движи делата на Пулев, когото вече показа зад Океана и със сигурност ще продължи да промотира в Америка, където "пазарът на спортни герои" е далеч по-обширен от този в Европа.

Аръм гарантира, че целта е възможно най-висока. Ако при германските промоутъри от "Заурленд" Кубрат имаше сигурност, че ще се бие с най-силните в Европа, то с Top Rank го чака атака на самия Еверест в спорта - Фюри, може би Джошуа и Уайлдър...

Самият Аръм наскоро избра и лаконично коментира петте най-големи мача, в организацията на които е бил замесен в тези 53 години:

1. Шугар Рей Леонард - Марвин Хаглър (1987 г.) - "Велик мач. Отзвукът от него бе колосален."

2. Марвин Хаглър - Томас Хърнс (1985 г.) - "Първият боксов мач, предхождан от промоционален тур из цялата страна. Наехме 2 самолета и обиколихме 26 града. Когато се стигна до мача, двамата бяха толкова си омръзнали, че искаха да се избият, което бе страхотно за самия бой!".

3. Оскар де ла Оя - Феликс Тринидад (1999 г.) - "Първият голям между мексиканец и пуерториканец, въпреки че Оскар официално се водеше американец. Дон Кинг доведе Тринидад, ние дадохме Златното момче. Велик мач."

4. Мохамед Али - Джо Фрейзиър (1974 г.) - "Али си отмъсти за загубата, и то насред "Медисън Скуеър Гардън". Исторически ден."

5. Флойд Мейуедър - Мани Пакиао (2015 г.) - "Никога не е имало нищо подобно в бокса и вероятно никога няма да има. Цифрите са уникални, умопомрачителни. За съжаление мачът не се оказа такъв."

Това е Боб Аръм, замесен дори в милиардния мач, както нарекоха последния от тази петица. Без съмнение, хората около Кубрат Пулев са с огромна тежест в света на този спорт, който отдавна е повече бизнес, отколкото размяна на юмруци между въжетата.

Когато зад теб е най-добрият в бизнеса "бокс", можеш да гледаш с оптимизъм към битки с най-силните на ринга.
Още по темата: общо новини по темата: 191
08.09.2021
04.05.2021
05.01.2021
23.12.2020
15.12.2020
15.12.2020
предишна страница [ 1/32 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Лошо куче11
премахни филтъра

+1
 
 
Кобрата е такъв селянин ,че доста хора ги е гнус да го гледат,егати и мазната селска пръчка.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Наш национал: Локо (Пд) играе най-стойностния футбол в България
Платек изненада, договорът на Керкез не е сигурен! Решението ще бъде взето следващия месец
Отборът на Пловдивската пожарна стана републикански шампион по футзал
Съдия от Хасково свири мача на сезона за Спартак
Ботев отпусна 1900 билета за феновете на ЦСКА-София
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: