ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (28) | Вчера (23)
Атанас Узунов откровен за проблемите в Локо, съдийството, Стоичков и спомените от миналото
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:59 / 12.12.2018Коментари (6)8395
© Plovdiv24.bg
Атанас Узунов е роден на 10 ноември 1955 година. Той не беше добър съдия, беше един от най-добрите в цялата история на българския футбол. Кум е на Стоичков, а в момента е част от управата на Локомотив (Пловдив). Популярният не само у нас, но и в Европа бивш рефер даде дълго и откровено интервю пред Блиц.

- Да започнем интервюто с актуален  въпрос. В цял свят се дискутира новата система ВАР. Какво е вашето мнение – вие "за“ ли сте или сте "против“?

- По-скоро съм против. Аз искам да запазим автентичността на самата игра – с 11 полеви играчи от двата отбора и със съдиите, които сами да имат последната и тежка дума. Да, технологиите напреднаха и ВАР притежава своите предимства най-вече при много спорните ситуации – засади, голове, нарушения. Но аз не съм от симпатизантите на въпросната система. От една страна играта се спира и накъсва, футболистите се разконцентрират в очакване на решението. А то в крайна сметка пак е на съдията. Последната дума е негова и на комисията в стаята с екраните и видеоповторенията, а не на самата ВАР. Както реферът, така и въпросните хора от комисията може да са пристрастни и да не вземат най-точното решение въпреки ВАР. И отново ще има недоволни отбори…

-Коментарът ви за съдийството у нас през настоящия сезон?

- Влязоха много млади съдии, които имат качества, но психически не са готови. Особено за ръководене на дербита.  В момента разполагаме с едно утвърдено ядро съдии, които си вършат отлично работата, но има и такива арбитри, които допускат доста грешки. Тук е мястото да вмъкна нещо. Искам да поздравя Георги Кабаков, че довечера ще свири мача от Шампионската лига между Валенсия и Манчестър Юнайтед. Това е огромна чест и признание. Георги го познавам от малък. От периода, когато беше футболист на Спартак (Пловдив). Още тогава му казах да остави играта на една страна и да се захване със съдийството, защото той е генетично свързан с него. Дядо му Георги Кабаков също беше рефер навремето и то един от най-добрите у нас. И се радвам, че Жоро се вслуша в съвета ми и тръгна по моите стъпки и по тези на дядо си.

- Вие сте част от Локомотив (Пловдив). Защо отборът така се лъкатуши в първенството – ту играе добре, ту зле?

- Причината е следната – някои от основните играчи натрупаха картони и пропуснаха няколко мача, други пък лекуваха контузии. Това се отрази върху формата на тима. Няма други причини и няма нищо вярно в слуховете за треньорска рокада. Бруно Акрапович твърдо остава начело на отбора.

-Нека се върнем назад в годините. В какво семейство израснахте, г-н Узунов, и какво беше вашето детство? Живели ли сте в беднотия или в разкош?

- Израснах в нормално работническо семейство. Майка ми и баща ми работеха в цигарената фабрика "Родопи“ в Пловдив. Така че – никакъв разкош не съм видял и усетил. Но и не сме били бедняци в никакъв случай. Живеех на 10 метра от стадион "Марица“ . Баща ми беше спортен човек и се интересуваше от футбол. Водеше ме на много мачове и аз се влюбих в най-популярната игра в света. Детството ми мина на този стадион. Преминах през цялата школа на Марица – деца, юноши и включително  в мъжкия отбор на тима, където се утвърдих като вратар. 

-А как решихте да се оттеглите от футбола и да станете съдия?

- О, това е дълга и смразяваща история. Получих тежка контузия. Една от най-тежките в цялата история на българския футбол. От Марица преминах в тима на Тракия (Стамболийски). По време на мач от "Б“ група в Казанлък срещу Розова долина стана голямата беля. Счупиха ми черепа. Беше ужасно. Стори го Иво Тронков, който бе дошъл в състава на "розите“ от Левски.  Претърпях две сложни операции и дълго време се лекувах – близо година и половина. А тогава бях много млад – само на 22 години. Лекарите бяха категорични – спираш с активната спортна дейност. Бях се отчаял, но близките ми казваха: "Радвай се, че оцеля! Това е по-важното“. Тогава ръка ми подаде шефът на Зоналния съвет в Пловдив Торос Папазян, лека му пръст. Загрижен за моето бъдеще, той ми предложи да стана футболен съдия. И през 1979-а, когато бях ненавършил 24 години, изкарах задължителните съдийски курсове. Започнах от нулата – детски, юношески мачове. После "В“ група, "Б“ група, елита и на международната сцена.  

-Помните ли дебюта си като рефер в "А“ група?

- Да. Беше през 80-те години. Свирих Славия – Черноморец на стадиона в столичния квартал "Овча купел“. Паднаха доста голове, а и аз показах доста картони.

- Свирили сте и на международната сцена. Там изпъквате в два мача: Барселона – Байерн 1996 година – полуфинален-реванш за Купата на УЕФА, както  и Холандия – Швейцария на европейското първенство същата година в Англия. Какви са спомените ви?

-О, полуфиналът няма да го забравя. Аз и моите помощници получихме много висока оценка от делегата на УЕФА. 110 хиляди на "Камп Ноу“ – незабравим спомен. Емо Костадинов играеше за Байерн, а те победиха с 2:1 и се класираха на финала, където после спечелиха Купата на УЕФА. Христо Стоичков по това време беше в Парма, а аз разбрах два дни преди това, че съм назначен за главен съдия на мача на Барса. Звънна ми и ме пита къде съм. Той по същото време беше в Торино на разходка със съотборника си Бенариво. Като му казах, че ще свиря на "Камп Ноу“, ми отговори: "Идвам веднага!“. Помислих, че се шегува. Но като почна двубоят, някъде към десетата минута  публиката изригна в овации и започна да скандира името му. Тогава разбрах, че Стоичков наистина е пристигнал в последния момент и вече е в ложите на стадиона.

Що се отнася до мача Холандия – Швейцария, усещането и отговорността да ръководиш мач на такъв голям форум са огромни. И тук успях да се справя… Този двубой беше по-остър и по-твърд в сравнение с Барса – Байерн, но не се стигна до някакви ексцесии на терена.

- Датата 13 май 2000 година. Левски – ЦСКА 1:0, автогол на Легендата и кървав гол на Гонзо? След толкова години бихте ли ни казали дали тогава вие и по-специално помощникът ви Иван Леков сбърка при отменянето на автогола на Бисер Иванов?

- Не. Иван не сбърка, макар че после червена България надигна вой до небесата. Знаете ли, ще ви призная нещо. След въпросното положения аз тръгнах да посочвам центъра и да призная гола. Но миг преди да го направя, погледнах към помощника ми и видях, че е вдигнал флага. Доверих му се и не сгреших.

Всъщност, аз не бях предвиден първоначално да свиря въпросното вечно дерби. Даже дни преди това заминах на екскурзия в Германия. Но ми се обадиха от БФС и ми казаха, че трябва да се върна, защото мачът е ключов и напечен. И аз се прибрах.

- Ръководили сте и други вечни дербита. На едно от тях, на финала за Купата през 1997 година, на терена ви прилоша след пусната димка. 

- То не беше нито димка, нито бомбичка, а цяла бомба! Стана ми наистина много зле, защото малко хора знаят, че съм алергичен съм бензин, ацетон и подобни. Но се оправих и продължих мача.  

- Хайде сега един неудобен въпрос - имали ли сте предложения за подкуп? 

- Подкуп е силно казано. Но често ми се е случвало, признавам, когато от ръководството на даден отбор са ме търсили с молба да помогна на отбора им за даден мач.

- И?

-Дотук! Аз съм чист пред себе си! Това, че е имало случаи, когато след мач съм оставал на вечеря с босовете на отбора-домакин, не ме прави нито подкупен, нито корумпиран. Като свириш мач на другия край на България и вечерта не можеш да се върнеш, нормално е да останеш в града, където си бил. Предполагам, че това го има и днес.

- А коя е най-голямата заплаха, която сте получавали като съдия?

- Ооо, имаше си заплахи. Може би най-голямата е, когато бях шеф на съдиите. Назначихме Георги Нарлев за рефер на мач между Локо (Пловдив) и ЦСКА на "Лаута“. След края на срещата "армейското“ ръководство скочи на Нарлев, феновете също. Но шоуто беше вечерта. Привърженици на ЦСКА окупираха жилището ми в Пловдив, искаха да нахлуват, заплахите бяха огромни. Наложи се да викам полиция, която да ги разкара улицата.

- Коя е най-голямата обида, която сте чували по ваш адрес от футболист на терена?

- Честно казано, футболистите ми имаха страха. А и когато тръгваха да ме обиждат и ругаят, аз не ми отстъпвах и им отвръщах. Дълги години с бившия ляв бек на Локо (София) Димитър Васев бяхме "любима“ двойка на терена. Постоянно се карахме (смее се). Аз му покажа картон, а той на другия мач пак продължаваше да се хапе с мен. Няма да забравя на един мач пак на Локо (София) какво се случи. Беше на стадиона в "Надежда“. "Червено-черните“ играеха с Литекс. При една никаква ситуация Радостин Кишишев започна да ме псува и да ругае семейството ми. Не се поколебах и мигновено го изгоних с директен червен картон. Останах учуден от поведението му, защото той беше голям футболист.

- Имало ли е случай, когато сте отсъждали дузпа, но впоследствие да сте се убедили, че не сте били прав?

- Нямам такъв случай. Правилникът ти позволява до изпълнението на наказателния удар да отмениш решението си. Но на мен не ми се е налагало. Нито пък после да съм се чувствал гузен след мача или ден по-късно.

- Сега да поговорим за Стоичков. Как се запознахте?

- Когато бях в мъжкия отбор на Марица, Ицо се появи един ден на стадиона да гони топките зад моята врата. После взе да идва и на тренировките ни. Ама всеки ден идваше. И аз му викам: "Ей, малък, защо си тук постоянно? Защо не ходиш на училище?“. А той с един такъв закачлив поглед отговаряше: "Учителката ни е болна и не учим днес“. Така ми стана любимец. После му помогнах да заиграе отбора на завод "Юрий Гагарин“. Видях, че има огромен потенциал и една слънчева сутрин го заведох в Харманли при Сава Савов, лека му пръст. Там Ицо стана любимец на Сава, утвърди се, а по-нататък знаете какъв е пътят му – победи, титли, купи, успехи не само у нас, но и в Европа и в света.

- Вие сте му кум, но май не сте разкривали пред медиите досега какво му подарихте на сватбата?

- Честно казано, не помня. Аз бях студент в София и живеехме в неговия апартамент в "Младост“ заедно с Петър Зехтински.  Спяхме на надуваеми дюшеци, защото нямаше къде. После се пренесохме в студентските общежития. Майка му Пенка идваше, за да обзаведе апартамента. Аз ѝ помагах. Един ден Ицо отиде да си купува тапети ли, печка ли, не помня, и се запозна с Марияна. Влюбиха се, тръгнаха заедно. Бяха прекрасна двойка. През октомври или ноември 1987 година една нощ се звъни на вратата. Отварям – Ицо и Марияна. Тогава той ми каза: "Помниш ли, че още, докато играех в Харманли, ти обещах, че един ден, като тръгна да се женя, ще те поканя за кум. Е, през февруари догодина с Марияна ще се женим!“.  И наистина му станах кум.

- Колко горе-долу са мачовете, в които вие сте били съдия, а Ицо е бил на терена? И какви спомени пазите от тези двубои?

- Няколко. И в долните групи съм му бил съдия, и в "А“ група. Не крия, че съм му показвал картони, какво като бяхме приятели! Той на терена вреше и кипеше и се отнасяше към мен като към останалите съдии. Помня на "Армията“ с ЦСКА разбиха Черно море. Обаче отменихме гол на Емо Костадинов. Ицо пощуря взе да спори с мен, с помощника ми. Но след мача се прегърнахме по братски.

- Последен въпрос. Роден сте на 10 ноември. Помните ли рождения си ден през 1989 година, когато падна режимът на Тодор Живков?

- Бях вкъщи със семейството ми. Живеехме при мама и татко на центъра на Пловдив. Сядаме на се черпим, пускаме телевизора и чуваме новината. Не можехме да повярваме, че се случило. Виках си: "Гледай каква историческа новина точно на рождения ми ден“. И наистина датата 10 ноември стана историческа за България.

Източник: Румен Илиев, Блиц
Още по темата: общо новини по темата: 516
21.05.2019
21.05.2019
20.05.2019
19.05.2019
13.05.2019
10.05.2019
предишна страница [ 1/86 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на bat van
премахни филтъра

+1
 
 
Уэунов,като си эапочнал спомени кажи до къде стигна раэледването эа прегаэения от теб велосипедист до стадион Христо Ботев!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Маричанки вдигат пред Общината двете спечелени купи този сезон
Отдавна не беше се случвало! Без глоби за Локо и Ботев след мачовете от 30-ия кръг
Безплатни тренировки и много награди на празник в район "Тракия"
Кметът на "Тракия" откри международен турнир по джудо с над 730 участници
Крумовград с нов отговор: Някой щеше още да храни отбора с кренвирши и лютеница, ако не бяхме инвестирали в Арда
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: