ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Директорът на "Чистота" представи добри практики и иновации
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:46 / 05.10.2018Коментари (3)3850
"Добри практики и иновации в управление на отпадъците и опазване на околната среда в Община Пловдив“ бе темата на презентацията, с която директорът на ОП "Чистота“ Иван Стоянов участва в конференцията "Интелигентна трансформация на общините“ в рамките на състоялата се в Албена годишна среща на местните власти.

Особено голям интерес сред общинските кметове предизвика споделеният опит при въвеждането на последните новости в сметосъбирането. Иван Стоянов представи в детайли съвместния пилотен проект с "Виваком“, по който в съдовете за смет на ул. "Иван Вазов“ бяха поставени обемни датчици. По този начин се вижда степента на запълване, кратността на обслужване, дали съдът е повреден и каква е температурата вътре.

"Чрез датчиците вече получаваме точна информация за часа, в който се запълва определен съд. Сега работим по изготвен в началото на годината график и шофьорът с екипажа минава по зададения маршрут, но нямаме сто процента гаранция, че контейнерът е обслужен, нито знаем колко е пълен. Какъв е смисълът да минем в 6 часа сутринта, ако тогава съдът е празен, а се запълва в 12 часа? Прилагането на новата интелигентна система ни дава възможност за промяна в маршрутните графици, икономия на гориво и по-голям екологичен ефект“, посочи директорът на "Чистота“.  

Според него особено добри са резултатите от първите подземни контейнери в Пловдив, които бяха изградени на ул. "Отец Паисий“. Освен че визуално се вписват в пейзажа на обновената улица, около тях вече не се трупат отпадъци от търговските обекти на Главната и нейните пресечки. Предвижда се такива контейнери да се изграждат при ремонта на всяка улица в централната градска част, както и поставянето на датчици.

В презентацията си Иван Стоянов подчерта големия напредък във всички дейности на предприятието от 2012 г. насам благодарение на разбирането и подкрепата, която кметът на Пловдив Иван Тотев оказва още от началото на първия си управленски мандат. Думите си той потвърди с поредица факти. До 2011-а например годишно са харчени средно по 350 000 – 400 000 лв. за метли от клони, с които служителките ръчен труд чистеха улиците. От 2012-а дейността се извършва с пластмасови четки, като годишният разход за тях е не повече от 26 000 лв. За цялата 2011 г. е имало 36 пъти машинно метене и миене на улиците първа категория, 12 пъти – на втора категория, и 0 пъти – на третокласните улици.

През 2017 г. машинното метене и миене на първокласните улици е 210 пъти. Като се изключи зимният сезон, сега те се мият всеки работен ден,  втора категория – 3 пъти седмично, а по два пъти вече се мият и третокласните улици. Всекидневно се поддържат велоалеите. Докато през 2012 г. активите /техниката/ на предприятието с екологично значение са в размер на 763 000 лв., сега стойността им е над 7 500 000 лв.

"Обновена е почти цялата техника, като закупуването на чисто нови модерни машини ще продължи. Механизираното почистване непрестанно се увеличава за сметка на ръчно обслужваните площи. Това става възможно заради подобрената градска инфраструктура. Освен че е по-ефективно, по този начин компенсираме липсващи бройки персонал вследствие на повишената конкуренция на пазара на труда“, каза Иван Стоянов. Той сподели и добрия опит в прилагането на системите за разделно събиране на отпадъците. Призна, че все още има проблеми в ромските квартали, където, въпреки всички предприети мерки, жителите все още изхвърлят боклука си извън контейнерите.

"Пловдив се променя и не е същия като през 2011 г. Освен културен, градът изживява и икономически подем. Привлекателен е както за туристи, така и за инвеститори. Увеличават се жителите и хората, които идват тук да работят. Ние прогнозирахме тези процеси и своевременно подобрихме чистотата“, заключи презентацията си пред националния форум на местните власти Иван Стоянов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-2
 
 
Ох, бля. бля, бля. Стига глупости, Пловдив никога не е бил толкова мръсен град. Какво миене, понамокрят там и това е. ЧЕРНИЛКАТА СИ СТОИ, ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ ТРОТОАРИТЕ СА В ПЕПЕЛЯК И БОКЛУЦИ. И защо скрихте кошчетата за боклук.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: