ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Възможно ли е вместо студентско общежитие да се пръкне публичен дом?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:25 / 24.02.2009Коментари (0)5371
Пловдивските студенти отново излизат на протест, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Този път - за дълго обещаваното и все отлаганото общежитие на ПУ "Паисий Хилендарски". То току да се случи - приет в петък закон изцяло логически подреждаше пъзела: според Закона за устройство на територията /ЗУТ/ имоти или част от имоти държавна собственост, които съгласно подробния устройствен план /ПУП/ са предназначени за образование, се предоставят на Министерството на образованието и науката /МОН/ в 3-месечен срок след обнародването му.

Същия този петък Министерството на отбраната, което стопанисва по силата на обстоятелства, отдавна предвидените за студентски общежития терени, след дълго упорство да ги предостави на ПУ, ги обяви за продажба на търг. Това вече идва твърде много и за студентите, и за професорите, и за доцентите, за цялата пловдивска академична общност и провокира ректора на университета, неговите заместници и председателите на студентските съвети във всички ВУЗ-ове в Пловдив на пресконференция днес да поискат чуваемост чрез медиите: продажбата на този имот не бива да се допуска.

Според ректора проф. Иван Куцаров създаденият през 1961 г. университет е второто по големина и значение по всички възможни показатели българско класическо висше учебно заведение и припомни, че много години оттогава се помещава в 100-годишната сграда на някогашния Френски колеж. Добре, че държавата била платила навреме на френската страна и с документалните доказателства за това били преодолени появили се преди години претенции за реституция. "Беше създаден мащабен проект за строителство на ПУ "Паисий Хилендарски", който трябваше да се реализира на територията до нашата така наречена нова сграда, която е само един от предвидените корпуси. Трябваше да има много корпуси, библиотеки, общежития. Трябваше да стане един голям студентски град", обясни ректорът. Но едва успели с неимоверни усилия да завършат единственият започнат корпус, а студентският град останал в хубавите сънища. "Оказа се все пак, че след всичките реституции и приватизации останаха две парчета, които все още са предопределени за нас и можем да използваме за нещо. Освен общежитие, нямаме и спортна база, а пък имаме спортен факултет. Та тук можехме да ги построим без да ни струва и лев, защото има кандидат-инвеститори, които ни предлагат да привлекат европейски пари", каза проф. Куцаров. "Щели да оправят с тази продажба бита на войниците. Боже пази, ако оправят нещо с тези пари. При всяко положение има други интереси. Само гадая. Но всеки нормален човек ще си помисли това - има нещо вътре в това министерство", възкликна професорът.

Стачки ли сега да правят? Той лично никак не си падал по стачките. Едва били стихнали протестите на студентите заради ситуацията в София: "Тя ситуацията в София така е станала. Така студентският град в столицата е добил този вид на Лас Вегас, който има. Ей чрез такива разпродажби. Аз не вярвам този, дето ще купи терена, да иска да прави общежитие. Той ще иска да го купи я за мол, за дискотека, да се надяваме, че дотогава няма да узаконят проституцията, за да направи публичен дом."

Цялата власт в града е зад Пловдивския университет. Областният управител Тодор Петков като наместник на държавата депозира много остро писмо до военния министър Николай Цонев да спре този търг, тъй като е в остро противоречие с обществения интерес. Солидарни с исканията са местната власт, общинският съвет, всички пловдивски депутати, макар и с различни политически цветове. Дори премиерът, та нали той е вносителят на обнадеждаващия закон? Министърът на образованието Даниел Вълчев се отнасял съчувствено. Само не и жълтият му съпартиец Цонев. "Е, няма ли кой да повлияе на военния министър? Началникът му Сергей Станишев например? Или партията му НДСВ?", пита проф. Куцаров.

Министърът на отбраната Николай Цонев, който днес беше в авиобазата в Граф Игнатиево, отказа среща с представители на университета, позовавайки се с натоварената програма. Пред журналисти заяви категорично, че областният управител го рекетирал, че студенти умишлено били противопоставяни на военнослужещи, но той нямало да се поддаде на натиск.

Протестното шествие на пловдивските студенти ще се състои в четвъртък. В 11 часа ще тръгнат от старата към новата университетска сграда. "Това не са импулсивни действия. Замислената сделка не трябва да става. Следващата ни крачка ще е да поискаме оставката на военния министър. Колегите от цялата страна ще ни подкрепят, може би ще се стигне и до общонационален студентски протест", заяви председателят на студентския съвет в ПУ "Паисий Хилендарски Анелия Дакова. Предстои ректорът да направи последна справка със закона и ако се окажело, че не може лично да поведе своите студенти, щял да застане зад тях и лично да ги ръководи.


(с) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 24
22.12.2023 »
28.10.2018 »
27.08.2017 »
27.11.2015 »
30.09.2015 »
28.09.2015 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: