ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Гръм от ясно небе за бай Симо! Той: Живеем мизерно с дъщеря ми
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:26 / 29.12.2017Коментари (2)13869
© Plovdiv24.bg
Пети месец кошмарът от мистериозното самоубийство на Данаил Божилов в Пловдив продължава да тегне върху 74-годишния бивш граничар Симеон Стоев. Той открадна пистолета от трупа на бизнесмена, който се простреля на 26 юли т.г. в парк "Лаута". Докато разхождал кучето си, бай Симо чул изстрел.

Приближил се до безжизненото тяло, установил, че няма пулс и свил оръжието. Пъхнал го в панталона и седмици наред разиграваше разследващите. Униформени откриха пистолета, скрит в дома му заедно с още един незаконен. Три месеца пенсионерът прекара под домашен арест, а на 30 октомври сключи споразумение със съда и се отърва с 18 месеца условно с 3 г. изпитателен срок.

Тези дни върху бай Симо се стоварил пореден удар. Получил известие, че трябва да плати разноските по делото. Това му дошло като гръм от ясно небе. Сумата е за около 450 лева. Пенсионерът се хванал за главата. "Няма откъде да ги взема. Живеем мизерно с дъщеря ми. Плащаме заем", обяснява бившият граничар. Най-напред потърсил адвоката си Пламен Бонев.

"Обади ми се да пита защо му искат тези пари. Обясних му, че това е нормално. Правени са две експертизи на оръжията, открити в дома му. Това са разноски, които трябва той да плати. Отделно за вещите лица, изготвили съдебно-психиатричната му експертиза, също дължи средства", каза пред "24 часа" адвокат Пламен Бонев, който спаси бай Симо от затвора. Възрастният мъж не се сдържал и изригнал: "Да си ги вземат от бившия ми работодател! Той ми дължи 14 000 лева от неплатени заплати и отпуски!". Защитникът търпеливо му разяснил, че това няма как да стане. И сега бай Симо се чуди откъде да набави сумата.

Пенсионерът се оплаква, че не може да се наслади на свободата. Продължавал всеки ден да разхожда кучетата си в пловдивския парк "Лаута". Минавал покрай злополучната алея, където се самоуби Данаил Божилов. Изобщо обаче не се спирал на лобното място, защото веднага в съзнанието му се появявала кошмарната гледка.

"Когато отидох, видях труп, проснат по гръб. Установих, че не диша. Пистолетът му беше на половин метър. Кучето на Божилов - дого аржентино, беше завързано за едно дърво. Не посмях да го приближа. То е от лоша порода, миналата година нападна моето в парка", припомня той. Бившият военен и досега се чуди защо бизнесменът е сложил край на живота си.

"Самоубил се е човекът. Като дойдоха полицаи, започнаха да ме питат как е станало. Че откъде да зная, бе хора! Аз бях надалеч, когато той се е застрелял", връща лентата Стоев.

74-годишният пенсионер не знае причината за мистериозното самоубийство. "Един приятел, бивш военен, от съседния блок разправяше, че Данаил имал вземане-даване със съмнителни хора", впуска се в слухове бившият граничар.

Бай Симо продължава да се кълне, че взел пищова на бизнесмена, за да не се изтрепели наркоманите в парка. Наоколо било пълно със спринцовки. Страхувал се кучето му да не се убоде. И отново разказва своята легенда.

"За мен беше светлинка в тунела. Рекох си - предавам оръжието на мой приятел полицай. Него го отличават, а мен за награда ми съдействат да си взема дължимите 7 заплати и 4 отпуски от бившата охранителна фирма, в която работех. Но се оказа сляпа надежда", клати глава възрастният мъж.

Твърди, че познавал бегло самоубилия се Божилов. Срещали се в парка при разходка на кучетата. "Изненадах се, като го видях мъртъв. В първия момент дори не го осъзнах. Видях, че няма пулс и грабнах патлака", описва за пореден път той. Цял час полицаите го разпитвали до трупа, но никой не се сетил да го пребърка и да открие оръжието.

И до ден-днешен обаче бившият граничар се чуди как Данаил Божилов се е гръмнал в гърдите. Обикновено самоубийците насочвали дулото към главите си. Опитва се да забрави преживения кошмар по следствени арести и съдилища.

"Имам куп болести. Покрай този арест станах половин човек. Не мога с двете ръце да си държа лъжицата", оплаква се Стоев.

Със сигурност си е взел поука, убеден е адвокатът му. Той описва своя клиент като измъчен и изстрадал човек. "Животът го е обрулил. Вдовец е, с болна дъщеря. Самият той страда от куп заболявания. Държи се леко неадекватно", казва адвокат Бонев. И той самият не знае колко пари дължи бившият работодател на бай Симо. "Всеки път ми споменава различни суми - 6000, 14 000, 20 000", допълва юристът. Бай Симо продължавал да му разказва историята около самоубийството на Данаил Божилов. Не пропускал да му говори и за младите си години, прекарани на границата. "Неговите истории край нямат - за Русия, за комунизма, за заставата", вдига ръце адвокатът.

И действително - радост трепка в погледа на бай Симо, когато заговаря за офицерските си години. Започнал службата си на граничната застава в Златоград през 1962 г., точно в разгара на Карибската криза между двете суперсили.

"Тогава спяхме с дрехите въоръжени. При всеки сигнал скачахме и бегом към браздата. Нямахме грешка. Колко диверсанти и изменници на родината сме заловили!", твърди бившият военен. Бегълците били предимно цигани и турци. Искали да идат в Гърция.

"Гонехме ги много. Дебнехме ги. Тогава за един убит диверсант даваха награда за този, който го е застрелял. И аз съм гърмял по дезертьори, но не съм ги трепал", твърди бай Симо.

Службата му минала на Първа и Шеста застава. Бил неустрашим граничар. "Командвах много хора. Но съм правил и много добро. В Златоград едно дете беше паднало в придошлата река. Струпал се народ, гледа, но никой не влиза във водата. Хвърлих се и го извадих живо и здраво", описва той.

Не издържал обаче на тежката служба и през 1970 г. напуснал армията. Заминал на работа в Коми. 16 г. превозвал дървен материал. "Изкарвах хубави пари. Купихме апартамент, обзаведохме го", спомня си с умиление.

В бившата съветска република настоявали той да остане на служба. "Капитан Першаков и полковник Лосев ми викаха: "Остани, Симеон". Обещаваха да ме направят квартален. Но аз отказах и сбърках. Това е най-голямата ми грешка в живота. Сега щях да съм ехей", съжалява бай Симо.

Категоричен е, че вече не държи никакво оръжие вкъщи. При обиска в дома му през лятото разследващите откриха освен пистолета на Данаил Божилов и още един. Повдигнаха му обвинение за незаконно държане на оръжие. Ако не беше сключил споразумение с прокуратурата, можеше да отнесе 3 г. ефективен затвор. "Че кой щеше да им лежи?", пита бай Симо.



Още по темата: общо новини по темата: 42
31.10.2017 »
11.08.2017 »
10.08.2017 »
07.08.2017 »
07.08.2017 »
06.08.2017 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Нещо на бъзикат нас читателите; на този чичка пинсията към момента е над 700 лева, за 16 год в Коми шофьор събира пари за 8 апартамента а за имоти по селата нишо не се казва...бе карай да върви...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: