ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (23) | Вчера (24)
Костов: Ботев е странен клуб, особено ръководството! Не исках да играем пред 2 000 зрители
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:59 / 14.09.2016Коментари (10)10175
© Plovdiv24.bg
Николай Костов напусна Ботев Пловдив през това лято. След няколко колебливи мача ръководството на "жълто-черните" поиска оставката му и той я подаде. След това треньорът се покри. Костов се съгласи да говори пред "7 дни спорт" за първи път след оставката. Той разкри кой командва в Ботев и кой е разцепил отбора.

- Г-н Костов, задавате ли си въпроса какво се случи в Ботев?
- Продължавам да си задавам много въпроси, свързани с Ботев. И в момента се чудя каква ми беше работата в клуба. Още когато дойдох в Ботев, с ръководството поставихме цели. Искахме да се изгради нов отбор, който в началото да няма високи цели. В него постепенно младите състезатели да се обиграят. И след това постепенно да се гледат и резултатите. Обаче много бързо нашите ръководители забравиха какво бяхме замислили. Започнаха да се търсят резултатите в момент, в който отборът не беше готов да ги постига. Именно затова се чудя каква ми е била работата в Ботев и какво е трябвало да свърша. Иначе много съм доволен от всички мои колеги, с които работих - Петко Петков, Коце Видолов, Енгибаров и Бойко Каменов. Свършихме доста сериозна работа в периода, в който бяхме. Започнахме да работим около стила, който трябваше да упражнява Ботев. Но както казах, резултатите започнаха да се търсят, а отборът не беше готов. Затова се стигна до моята оставка.

- Защо така рязко се промениха идеите на ръководството - от постепенно изграждане на отбор до мигновени резултати?
- Това трябва да попитате други хора. Палийски е човекът, който изяви претенции за резултати, за игра и т.н. Той първи скочи защо отборът играе толкова слабо, и то в приятелски мач, в който ние не търсехме резултат. Всичко тръгна след мача с Етър (0:2). Бяхме в подготвителен период, но тогава изникна напрежение и започнаха да се затормозяват нещата. Да ви кажа честно, този клуб за мен е много странен, особено ръководството. Аз самият не разбрах тези ръководители, които са там, какво търсят, искат и целят. Все още мисля над тези неща.

- Казвате Палийски, но парите в Ботев идваха от акционерите Чандъров и Самуилов.
- Акционерите бяха изключителни джентълмени. И двамата. В истинския смисъл на думата. Обаче те са далече от клуба. Ботев се ръководи от Палийски, Иван Йотков, Белия и административния директор Асен Караславов. Те са лицето на клуба.

- Чандъров е човек, който разбира от футбол. Защо той си е давал парите, за да ги харчат и управляват други?
- Трябва тези въпроси да ги зададете на него. По пътя на логиката сте прав. Ако аз плащам, значи аз ръководя, наемам хора и давам картбланш. По тази тема обаче той трябва да говори, аз нямам право да я обсъждам. Аз също не съм наясно с нещата и се чудя що за управление е това. Защото аз тренирах играчите всекидневно. Аз управлявах отбора на терена. Клубът се управлява от други, казах ги вече кои са. Георги Марков не влиза в това число, страняха от него

- Георги Марков беше спортен директор, как така странят от него?
- Спортен директор, но тези хора нещо не се разбираха с него. Нямаха му доверие. Не можах да разбера защо така. В Ботев не бяхме добре сплотени. Самият клуб не беше добре сплотен. Там имам съмнения за шушукане в канцелариите.

- Усещахте ли подкрепа от ръководството?
- Вижте, аз съм независим човек и не съм давал на никого възможност да ми налага някакви условия. Аз имах пълен картбланш от Чандъров. Разговаряли сме с него 7-8 пъти за организацията и бъдещето на отбора. Но дотам.

- Чертаехте ли светло бъдеще за Ботев Пловдив?
- Много се зациклиха нещата около стадион "Христо Ботев". Аз може би заради това и бях подведен и ми падна мотивацията да работя. Когато постъпих на работа през ноември, на мен ми беше обещано, че стадионът ще е готов до лятото. След това ми беше заявено, че строежът на стадиона ще започне след лятото. А лятото вече преминава. Вие сами виждате, че нямам шанс с това напрежение около треньора въобще да стъпя на новия стадион. Така че аз не исках да съм треньор на Ботев, който да играе пред 2 хиляди зрители. Това не е моята мечта. Базата е страхотна, може би една от най-добрите в България. Това обаче е място за тренировки, а не стадион, който може да приеме 10-15 хиляди ботевисти, които да подкрепят отбора.

- Ръководството на Ботев бъркаше ли се във вашата работа?
- Никога не съм позволявал на някой да ми се бърка. За трансферите поех отговорността. Сега почват да говорят, че този не е добър или онзи не става. Това са глупости. Отборът просто не е обединен. Няма спойка между клуб, играчи. Има постоянни съмнения за светло бъдеще, което се изчерпва с ежедневните интриги, които са на самата база. Интригите са част от ежедневието в Ботев.

- Връщате ли се на мача с Верея с въпроса защо паднахме?
- Не, не. Ние Верея ги победихме 4:0 преди началото на първенството, а можеше да завършим и 14:0. Загубата беше резултат от самото настроение на играчите - слабата мотивация и интригите. Но трябва да попитате Палийски, Йотков, Асен и Белия. Те управляват клуба. Ботев беше по-добър и е по-добър от Верея. Обаче отборът ни е разбит. Всъщност Ботев започна да се разбива още на подготовката през втория етап.

- Сега ви обвиняват, че заради вас са си тръгнали много играчи, на които договорите им изтекоха през лятото. Как бихте коментирали?
- Исках да задържа Лазар Марин, Филипов и Васев. Тези играчи ми бяха много нужни. Играчи, с които се разбирах много добре. Исках да задържа и други, да не ги изброявам сега. Исках да оставя още от играчите, обаче разговорите с тях не ги водя аз. Защо аз трябва да бъда виновен за това, че те не са в Ботев? Не чувствам вина.

- Ръководството ли ви попречи да задържите тези играчи?
- Сега не искам да обвинявам ръководството. Аз не съм такъв човек, че да обвинявам някого. Не искам и да го правя, защото ще заприличам на типичния българин.

- Но пък казвате, че тези преговори не сте ги водили вие?
- Така е. Разговарял съм и с Филипов, и с Марин и Васев, и с доста други. Исках те да останат и да бъдат част от моя отбор. И то да ви кажа, още от зимата започнах разговорите с тях, а не когато им изтичаха договорите. Даже исках да оставя Грегъри Нелсън. Той е класен централен нападател.

- А Даниел Златков?
- Сега вие не може да ме питате такива неща.

- Питам ви, защото доста централни защитници се смениха в Ботев в последно време.
- Спрях се на един централен защитник, който гарантирам, че е много силен футболист (б.а. - говори за Рафаел де Соуза). Обаче това е нещастие. Месец преди да дойде при нас, претърпя лека операция, за която се гарантираше, че няма да има проблеми. Видя се, че се усложниха нещата. Рискът беше голям. Иначе толкова добър футболист нямаше как да дойде при нас. Той е с 200 мача в бразилското първенство. Рафаел е играл срещу Роналдиньо и най-добрите бразилци. Добро име е в бразилския футбол. За да развия Радослав Терзиев, трябва да сложа до него опитен играч. Дани Златков претърпя доста контузии. Чакаха го да се възстанови, но той колко се оправи, колко - не. Затова се обърнах към Рафаел, не че не ми е харесвал Дани.

- Не беше ли по-голям риск взимането на Костадин Стоянов?
- Инертно действах с него, може би е въпрос на риск непосредствено преди началото на сезона. След като изгоря Рафаел, се обърнах към него. Отчитам го като моя грешка. Няма треньор, който да не греши. Но пък с него постъпихме мъжки, тъй като му казахме, че ще пробваме да го върнем във футбола. А ако не се получат нещата, да си замине без никакви претенции. Момчето така и постъпи, удържа си на думата. Не се хвана да съди клуба, всичко беше точно. Плюс това той не е лош футболист, аз го харесвам. Бърз е, опитен, борил се е за титлата на България. Основната причина да се обърна към него беше Терзиев. Всичко се въртеше около Терзиев. За да го развием, трябва да има опитен играч до него.

- Публиката на Ботев беше твърдо зад вас в началото. Какво се случи после?
- Хубавите нещата по принцип много бързо изчезват от съзнанието на хората. Няма смисъл да упреквам публиката, напротив - благодаря й за подкрепата.

- Идваха ли фенове да разговарят с вас, особено в последните ви дни в Ботев?
- Не, не, аз не допускам публика на базата. Нейното място е на трибуните по време на мачовете. Те нямат право да се мешат в нещата на клуба.

- Предполагам видяхте какво направиха фенове при представянето на вашия наследник Николай Митов.
- Нямам коментар.

Още по темата: общо новини по темата: 284
29.09.2017
29.07.2017
24.05.2017
28.11.2016
06.11.2016
01.11.2016
предишна страница [ 1/48 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на der_rotte_baron
премахни филтъра

-1
 
 
Костов си е пич и от интервюто си личи. Явно и на него не му издържаха нервите от постоянните лъжи около строежа на стадиона и финансирането на клуба. Това си пролича най-много след мача с Верея, ако не беше дал това интервю едва ли щяха да го уволнят (според мен).
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Оперираха успешно Георги Николов! Известен мениджър с голяма помощ за нападателя на Ботев
Най-добрият български съдия свири решаващ мач на Спартак
Готови сме за Световното в Пловдив! Зарибиха Гребния канал с 670 кг шаран
През 2020: Драганов свири полуфинала между ЦСКА-София и Ботев! Варненецът носи късмет на "червените", отново ли ще е така?
ПФК Берое: Треньорът Ачиари и футболистът Алгара не са си раздавали шамари, юмруци и ритници
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: