ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчанин с интересни идеи за паркирането в града
Автор: Васил Динев 17:30 / 23.07.2016Коментари (21)12000
© Plovdiv24.bg
Читател на Plovdiv24.bg се свърза с редакцията на сайта, за да сподели своите виждания относно проблема с паркирането в Пловдив, който напоследък става все по-осезателен:

"Здравейте. Всеки ден виждам новини и снимки на поредния паркирал по селски шофьор. Не одобрявам по абсолютно никакъв начин подобен вид паркиране и затрудняване на движението както на коли, така и на пешеходци. 

Самият аз съм шофьор от близо 10 години, с ежедневно шофиране в целия град и виждам ежедневната промяна в движението - увеличава се броят на колите, увеличава се и броят на хората, както и интензивността на движението им из града.

Изпитвам наистина голямо затруднение в намирането на място за паркиране, а и разположенията, времетраенето и цената на прословутата "синя зона" за меко казано покъртително глупави. 

Постоянно се говори за ограничение на движението и паркирането на автомобили във все повече зони в града (не протестирам за зони като "Капана" и Стария град). Как човек, работещ в района на центъра и живеещ в друг квартал (например "Тракия" или "Смирненски"), да отиде до работа и да паркира спокойно за 9 часа колата си с постоянен страх от това дали е паркирал правилно, дали няма да му се лепне стикер за неправилно паркиране, да мине "паяк" или просто някой друг, решил, че мястото е негово, няма да му направи някоя поразия по колата (я да му надупчи гумите, да надере купето). 

Да не говорим за другите задължения след работа - прибиране на съпрузи от работа, децата от градини и училища. Всичко това, дори извършвано с един автомобил, изисква място за паркиране или поне престой за 10-15 минути.

Вечер, когато всички се прибират по домовете си, проблемът с паркирането остава - как в междублоковото пространство с площ 40 на 5 метра да се паркират автомобилите на близо 60 семейства (давам пример с моя квартал - "Смирненски")?

Безумието е, че всички се налага да паркираме на принципа "кой където свари", което съответно води до пречки при влизане и излизане от паркинга, на всичкото отгоре и до заварване на залепени стикери за неправилно паркиране сутринта (ами нормално, като се налага да спираме и по тротоарите...).

Отчитам и факта, че когато са строени повечето жилищни сгради, броят на автомобилите е бил десетки, дори стотици пъти по-малък. Добре, ама от много време вече не е така. Ама изобщо не е така!

Броят на хората в града нараства ежедневно, а с тях и броят на автомобилите (съвсем "неочаквано"). Сега трябва да се дават 15 лева месечно за запазване на паркомясто (и то естествено няма да има за всички).

Добре, същият пример - междублоково пространство с размери 40 на 5 метра пред блок с над 60 семейства. Колко коли могат да спрат там? 20. Останалите? Какво се случва с тях?

Добре де, след всичко това - къде всъщност да се паркира? Няма предвидени места за паркиране на живеещите в блоковете.

Защо няма дори идея за изграждане на надземни или подземни паркинги в жилищните зони? 

Отново давам пример - редовно пътувам до Германия. През 2007 година бях там за малко повече от месец. Тогава видях нещо, което на мен като българин ми се стори космическо чудо - за 3 месеца се разкопава двор на училище, изкопава се огромна дупка и се прави двуетажен подземен паркинг за близо 300 автомобила, отгоре се полага нова настилка за децата от училището и в началото на учебната година всичко е все едно не е имало строеж. Просто ей така. Нещата могат да се случват.

Отново в моя квартал има подходящи места за обособяване и на надземни паркинги. Защо не се правят??? Общината не иска ли да прибира пари от нещо, което е в полза и на двете страни - колите са паркирани и не пречат, шофьорите са спокойни, а общината има регулярни и постоянни приходи? Само аз ли виждам положителното в това?

Ако това се случи в България, и по-конкретно в моя жилищен квартал съм съгласен да плащам и повече от 15 месечно като наем за паркомясто, но колата ми е в паркинг, не я пече слънце, не я вали дъжд, не се притеснявам къде и как съм спрял и дали няма да преча на някого да мине - шофьор или пешеходец.

Обръщам се към колегите шофьори - мислете малко повече при спиране и паркиране. Всички сме достатъчно изнервени и все по-нетолерантни един към друг. Това е повече от война, тези нерви могат да се спестят и на нас, и на пешеходците с малко повече разум при шофиране.

Обръщам се и към пешеходците, които редовно изпращат снимки на неправилно спрели и паркирали автомобили - проявете и малко разбиране към нас, шофьорите. 

Далеч не е елементарно да се намери подходящо място за спиране, престой или паркиране. Отново подчертавам - не одобрявам спирането по каруцарски начин без мисъл.

И накрая се обръщам към управниците в общините, областите и държавата - хора, вземете се в ръце, помислете в тази посока, направете живота и на простосмъртните по-хубав. 

Облекчете малко движението, направете малко паркинги. Направете ежедневието на хората малко по-поносимо, поне от тази гледна точка.

И като ще бъдем Европейска столица на културата - всички тези хора, които ще дойдат в Пловдив, много от тях с автомобили - те къде ще спират? Хубав ден!".


Още по темата: общо новини по темата: 228
14.03.2024 »
13.02.2024 »
28.01.2024 »
20.01.2024 »
19.01.2024 »
13.12.2023 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Според мен трябва да се направят надземни гаражи. Подземните се правят трудно и са скъпи.
+1
 
 
"Как човек, работещ в района на центъра и живеещ в друг квартал (например "Тракия" или "Смирненски"), да отиде до работа и да паркира спокойно за 9 часа колата си с постоянен страх от това дали е паркирал правилно..." Веднага отговарям - градски транспорт или велосипед, изградиха ни току що 50 км чисто нови велоалеи и ще нарастват още. Каква е тази мания всеки да ходи на работа с автомобил? И по-скъпо е, и по неприродосъобразно, и все повече се обездвижваме. Във всички развити големи градове по света паркирането е скъпо и паркоместата са кът. Представяте ли си 200 000 работещи в града ни да тръгнат на работа с личен автомобил? Това са 200 000 паркоместа, които трябва да им се осигурят! И като се дава за пример западна Европа - там се насърчава ползването на алтернативен транспорт до работата. И накрая пак всичко опира до културата, манталитета и социалното ни положение. Направи си труда да видиш на колко места в града паркингите стоят полупразни, а за да се спестят един-два лева масово паркират на улицата и по тротоарите. Примерно подземният паркинг на мола. Полиция и община трябва здраво да глобяват наред всички нарушители и ще видиш как ще се дисциплинираме, и паркоместа ще се окаже че има повече. И не е нужно да се закупуват 300 паяка примерно. И това е измислено отдавна на запад. Назначават от общината 10 души с фотоапарати, които снимат номерата на колите и нарушенията, след което се пращат честитки по пощата. Който е бил в Лондон примерно със сигурност ги е виждал - едни пичове със светлоотразителни жилетки и фотоапарат в ръка.
0
 
 
Преди няколко години щяха да правят паркинг под дворът на някакво училище (не помня подробности), но настана голяма олелия как така ще е под двор на училище където децата ще играят и ще дишат автомобилните газове (все едно иначе не ги дишат - справка Търговската, Екзарх Антим I и много други)....
+2
 
 
В Германия се наема жилище и отделно парко място тук имаме змии по джобовете
0
 
 
Германия си е Германия, там са културни хората за разлика от Българистан. Българистанеца не плаща за паркиране и иска да спре на 5 метра от входа си. Така че и 1000 платени паркинга да му построят пак няма да ги ползва... На бул.България има огромен паркинг, който си седи празен а в квартала отсреща е кола до кола....върху тротоари, в градинки и къде ли не...
+3
 
 
Главния архитект е виновен, разрешил е много строежи без парко места, сега го съдят за фалшиви документи и сабаряне на тютюневия склад. Колко още трябва от нас да плащаме, не стига ,че общината е виновна ми на всичкото и да плащаме, да си сътворят паркинги за сметка на строителите и общината, лайнари.
+2
 
 
Поздравление за изразеното становище във връзка с проблема с паркирането в Пловдив/пък и не само в Пловдив/.Така е в държавите в които хората са избрали да управляват в болшинството си почтени и отговорни хора.И както казваше Т.Колев "Кога ще ги стигнем .....европейците....".Успех и сбъднати мечти!
+7
 
 
подземни гаражи в Пловдив си е ненормално.германия е върху скала ,а ние ако копнем под 4 м и вече излиза водата.за това и на мол галерията са на покрива а не под него.има голям паркинг на 4 етажа на бул. България и познай денонощно празен.пишещия цитира германия ,но е пропуснал да каже че навсякъде се плаща за паркиране даже и в малките села.истината е че може да търсиш място за паркиране с часове ,но никой не паркира в градинките или на велоалеята.в крайна сметка паркирането е проблем на шофьора а че не се плаща губи единствено общината.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: