ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (19) | Вчера (18)
"Малкият Федерер“ е от Пловдив!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:41 / 01.07.2015Коментари (4)7930
Вярваме, че в бъдеще често ще чувате българското име Димитър Лалов. Ето защо, имаме удоволствието да ви представим това осемгодишно момче от Пловдив, което пожъна първия си голям успех в тениса на Острова преди броени дни.

Митко е първи в турнир между осемте най-добри тенис клубове в Южен Лондон. Заедно с англичанин завършват втори на двойки, а в индивидуалните двубои българчето оглавява класацията с цели 5 победи.

Малкият шампион е тук с майка си от 4-годишен. Радост Видева решава да събере семейството след няколко години гурбет на бащата на Острова и пристига в Лондон с Димитър през 2011-а. Преди три години се ражда и малкото му братче Анди. 

"Кръстих го на любимия си тенисист, Анди Родик. Исках така да се казва Митко, но когато той се роди, живеехме в България и затова избрах името Димитър", споделя Радост. 

Самата тя обожава тениса. Първородният й син наследява тази любов и преданост към спорта и вече се е запътил - с точните си сервиси и фантастичния бекхенд, към голямата мечта - да играе и спечели "Уимбълдън".

Учудващо, майката на малката звезда не е играла тенис никога: "Тренирала съм дълги години водни ски, но откакто се помня обожавам тениса като спорт и всички колеги в Евроком-Пловдив ме питаха какви ще са според мен резултатите, когато имаше състезания".

Самият Митко тренира само от година. Всички са смаяни от това с каква невероятна скорост напредва българчето. Той с лекота побеждава по-изявените си връстници от клуба, които тренират от три, дори четири години. Неслучайно в лондонските тенис среди Димитър Лалов вече е известен като "Малкият Федерер".

Митко е влюбен в тениса не по-малко от майка си. Играе с топката дори в хола на апартамента им в Югозападен Лондон. Миналата година отива на "Уимбълдън" с майка си. Оттогава е и мечтата да има титла от там. Митко е като малка енциклопедия на тениса - знае всичко за големите играчи - включително как се хранят, и стриктно повтаря здравословните им диети. Да, това едва осемгодишно дете, не е изкушено от МакДоналдс или пържените пилета от Кентъки... "Яде по пет плода на ден, много салати, тича по две обиколки в парка с баща си", разказва майка му.

"Татко му, който е бивш футболист, е изключително щастлив, наблюдава го и постоянно му казва каква тактика да прилага, когато играе с определени момчета, и то по-големи. Почти всеки ден е с него в парка с различни упражнения за издържливост, изготвени от него. Той се примири с факта, че от Митко не става футболист и сега тренират тенис при всеки удобен момент", обяснява Радост.

Още преди победата през юни, малкият пловдивчанин е поканен да членува в British Tennis Association, което е необходимо, за да продължи да се изявява в състезания и да върви напред. Той вече е забелязан от известни треньори и се очаква да започне да тренира още по-интензивно от есента. А дотогава, след като завърши училище, Митко ще прекара по-голямата част от лятото в родния си Пловдив, където се надява да тренира в клуба на Цвети Пиронкова и да се срещне лично с нея. 

"Мисля, че ще стигна най-високо ниво, това на Гришо", споделя развълнувано пред нас малката звезда. Начинът, по който днес, едва на 8 години, побеждава с лекота, ни кара да му вярваме.

На въпрос защо е избрал да се занимава точно с тенис, Митко е лаконичен: "Много ми е интересен. Обичам го!" Всъщност, той го обича толкова много, че научава таблицата за умножение за 15 дни. Когато учителят по математика от Year 3 пита майката как така Димитър е успял да направи нещо, което обикновено отнема на връстниците му година и половина, тя обяснява простичко: казах му, че ако не я знае, няма да стане добър тенисист." 

"През последните осем месеца не е пипнал играчка", разказва още Радост. Всичко, което иска за Коледа и рождения си ден, е свързано само и единствено с тениса", смее се весело тя и добавя: "Всичко му е с марката на Федерер - той му е абсолютен любимец".

Известно е, че тенисът е скъп спорт. Надали Лондон е изключение, затова питам събеседничката си колко излиза на семейството това увлечение на детето. "Между 200 и 300 паунда за месец и половина, като специалисти ни посъветваха, че наесен непременно да мине на частни уроци, с което сумата ще скочи поне на 500 паунда месечно", обяснява тя.

Към момента малкият Митко тренира в група с 10-годишни, защото нивото му е много напреднало за неговата възрастова група. Питам го кое му е най-трудно на тренировките, а той бързо отговаря с една дума: "Нищо". Обожава сервисите, където е най-силен. 

Младата звезда харесва Англия, където е от четири години. Тук най-силно го впечатляват зеленината и парковете. Иначе не спира да говори за България. В родината пък най-любимо му е морето. "И топлото", добавя още малкият южняк.

Митко мечтае да играе за България. Ето защо това лято майка му ще впрегне всичките си усилия да се свърже с родната асоциация по тенис. Ще се чуем с нея веднага след края на горещия сезон, за да научим как са се реализирали плановете й.

А междувременно питаме Митко какво би искал да каже на читателите на "Новини Лондон". "Пожелавам им да ме гледат как побеждавам и да ме харесват!" 

Уверени, че вече е спечелил симпатиитеви, ние ще следим за вас бъдещите постижения на новата надежда на българския спорт. Нямаме търпение да видим как пред очите ни израства един нов Григор Димитров. Онзи Гришо, който би Федерер на 11 март 2015.

Източник: Н. Йончева, новини Лондон







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на siven
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
ПФК Локомотив с призив към феновете за дербито срещу Лудогорец
Юноша на Ботев вкара от воле за отбора на Вили Вуцов
Националите се завърнаха в Ботев, обявиха дали Секулич и Мертенс ще играят
ОбС Пловдив отпусна 60 000 лева за обновяване тревното покритие на стадион "Марица"
Академик Пловдив пропусна да се изравни с Хасково в ББЛ
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: