ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (28)
Ботев и Локомотив стават посланици на кампанията "Открито за диабета" в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:17 / 11.11.2013Коментари (3)2022
© Plovdiv24.bg
На 14 ноември в 11 часа на централните стълби на главната улица в Пловдив (до паметника на Мильо) ще бъде отбелязан Световния ден за борба с диабета. Посланици на информационна кампания "Открито за диабета" за Пловдив са двата местни футболни отбори "Ботев Пловдив" и "Локомотив Пловдив". Кампанията се реализира едновременно в София, Варна и Пловдив, като нейни организатори са Българска асоциация диабет (БАД) и Национална асоциация на децата с диабет (НАДД) в партньорство с фармацевтичната компания Sanofi България.

В основата на информационна кампания "Открито за диабета" е превенцията и ранната диагностика. Организаторите акцентират на факта, че ежедневна 30-минутна пешеходна разходка намалява с 35-40 % риска от заболеваемост с диабет тип 2. Затова и посланието на тазгодишната кампания "Открито за диабета" е "Каква стъпка ще направиш днес?".

Да слезеш една спирка по-рано, да изкачиш стълбите вместо да използваш асансьора са на пръв поглед дребни промени, но носят позитивно отражение върху здравето. Правилният хранителен режим и достатъчната физическа активност са част от малките стъпки, които може да направи всеки, за да се предпази от диабета. Затова и събитието ще бъде организирано на стълбите до паметника на Мильо. На събитието са поканени всички пловдивчани, за да изкачат заедно с футболистите от двата пловдивски клуба стълбите в знак на съпричастност със социалната кауза. На място ще бъдат раздавани и информационни материали с описание на първите симптоми на диабета.

Захарният диабет е едно от най-разпространените социално значими заболявания. Ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света. По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над 371 млн. души, като близо половината от тях не знаят за това. Очакванията са, че през 2030 г. броят им ще достигне 552 млн., което означава, че на всеки 10 секунди още трима ще бъдат диагностицирани с диабет. В България с тази диагноза са над 577 хиляди българи, 287 хиляди са с предиабет, като 150 000 не са все още диагностицирани.

 

Още по темата: общо новини по темата: 1
14.11.2013






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Gosh
премахни филтъра

+6
 
 
Похвално!!! Дано само да няма някой провокатор да развали тази кауза.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Изненада: Спартак се раздели с Иван Кочев! Ръководството постави цел пред отбора
Локомотивска подкрепа от Румъния за утрешния мач срещу Левски на "Лаута"
Двама от Спартак изгоряха за червени картони
Марица записа драматична загуба и се изправя срещу полицейски тим на полуфинал
Трус в Литекс! Ганчеви се оттеглят, сменят името на отбора
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: