ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Камен Шишманов срещу Мария Гроздева за шеф на стрелбата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:03 / 09.11.2013Коментари (0)2841
© Plovdiv24.bg
Мария Гроздева е двукратна олимпийска шампионка, носителка на пет олимпийски медала, участничка на шест издания на олимпийските игри. Тя без съмнение е известна и заслужила. Камен Шишманов е общински съветник в Пловдив, а в областта на спорта е световно неизвестен. Доскоро.

В последните две години Шишманов и Гроздева са се вплели в унищожителна битка за управлението на спортната стрелба - един от най-успешните български спортове в последните две десетилетия. Тя можеше да мине към графата "поредните спорове за власт". Подобни бяха и битките в редица федерации като вдигането на тежести, бокса и къде ли още не. Едни президенти ги изхвърлят по силов начин, други с избори, трети с компромати, четвърти - по административен път.

Битката за спортната федерация е известен спортист срещу спортен чиновник. Както често се случва, тя е неравна и в нея влизат всякакви прийоми. Гроздева залага на своята заслужена популярност и на подкрепа от всички страни - държавата, олимпийският комитет, медиите. Шишманов разчита на административни хватки. Проблемът е, че от изхода на тази битка ще последва унищожаването на федерация със 100-годишна история.

Споровете във федерацията по стрелба се точат почти две години. Те тръгнаха оттам, че клубът на Гроздева "Левски Софарма" беше изключен от Българската федерация по спортна стрелба (БФСС) заради неизпълнението на едно от изискванията в устава - да участва на държавно първенство. Според президента на БФСС Камен Шишманов "Левски Софарма" не е изключен, а се е самоизключил. Клубът се състои от един състезател - самата Мария Гроздева, и вероятно със съпруга й и неин треньор Валери Григоров просто са допуснали елементарна небрежност.

Но това "самоизключване" стана повод за обявяване на война. Инспекторатът на министерството на спорта откри нарушения с държавни пари, които след дълга сага около неуспешното обжалване на констатациите, дадоха мотив на тогавашния министър Свилен Нейков да отнеме лиценза на федерацията за извършване на спортна дейност. Поводът е системни нарушения - липса на документи за изразходвани 206 672.83 лв., нецелесъобразно изхарчени 105 хиляди лева и други закононарушения. Към момента на отнемането на лиценза федерацията дължи 218 220 лева. Шишманов твърди в своя защита, че се е опитвал да разсрочи задълженията, за да не се стига до крайната мярка. "Настоявах да се сключи споразумение за разсрочено плащане, но такова не ми беше позволено. Ясно е защо", казва президента на БФСС. В периода от 2009 до 20 юни 2013 г. са сключени 38 споразумения за разсрочване на задълженията на различни спортни федерации. Сред тях има за 275 хил. лв на борбата, 350 хил. лв на Българския олимпийски комитет, 117 хил. лв. на федерацията по гребане (спортът на Свилен Нейков). БФСС освен това разполага с активи за над 1 милион лева - пушки, пистолети и установки за стрелба, а годишният бюджет в добрите години се движеше в рамките на 1.4-1.5 млн. лв.

Отстранената Мария Гроздева създаде алтернативна федерация - Български стрелкови съюз (БСС). Клонирането на федерации беше популярен прийом по времето на Нейков - той беше приложен например в щангите, за да бъде неутрализирано неудобното ръководство на бившата федерация. Валери Григоров, който движи оперативно дейността на БСС, се мотивира така: "Защо Мария да оглавява старата федерация? Там има поне 15 клуба фантоми, на които се раздаваха пари, че уж развиват дейност. Това са фалшиви организации, които висят на врата на федерацията." Треньорът има своя версия за започналата война: "Проблемът е, че Шишманов отклоняваше средства само към своя клуб "Тракия" - няколко години се напълни с пушки и пистолети, уж че имал спонсори. На нас с Таню Киряков за олимпийска подготовка уж ни бяха отпуснати 300 хил. лв. за материално-техническо осигуряване за две години, а получихме 20 хиляди патрона, които са пряко сили 10 хил. евро. Грешката му беше, че целевите пари ги изразходваше за други пера. Сега парите в момента, в който дойдат, веднага се пренасочват към клубовете."

Узаконяването на БСС се случи динамично в дните преди падането на правителството на Бойко Борисов. Съюзът получи съдебна регистрация на 2 февруари, на 21 февруари Свилен Нейков отне лиценза на старата федерация, а след още 11 дни (на 1 март) БСС получи лиценз. След като на 13 март служебният министър Петър Стойчев пое поста, той отпусна и първите 150 хиляди лева за дейност на новия съюз. За да бъде признат от международната федерация (ISSF) обаче, той трябваше да бъде член на БОК. След около три седмици - на 20 март при отлично подготвена обстановка, старата федерация беше изключена с неясно колко гласа за "уронване на престижа на олимпийския комитет". На нейно място беше приета новата. Генералният секретар на БОК Белчо Горанов се позова на "скандали между състезатели и ръководство" (каквито между другото имаше и във волейбола по това време) и имейли във вид на лична кореспонденция от генералния секретар на ISSF до него. Камен Шишманов естествено обжалва решението за изключването си от БОК и делото още е в процедура.

Въпреки че си осигури признание от БОК, новият стрелкови съюз не успя да си спечели членство в международната федерация. ISSF отказа да изключи старата заради това, че била загубила членството си в БОК. В писмо до Стефка Костадинова от 30 май генералният секретар на международната федерация Франц Шрайбер казва: "Член на организацията трябва да бъде признат и да членува в националния олимпийски комитет, но не губи автоматично членството си, ако съответният олимпийски комитет е отнел членството му или не го признава повече."

Освен това се оказа, че има и друга спънка. Някъде в средата на 90-те години международната федерация приема, че от един момент нататък всички държави ще трябва да бъдат представлявани от една федерация, която да обединява спортната и ловната стрелба. За тези като България в заварено положение новото правило не важи, но важи за всички нови. Затова в същото си писмо до Костадинова се поставя изрично условие - до 1 ноември да се състои обединение на двете български федерации. Генералният секретар на федерацията по ловна стрелба Антон Манолов потвърди пред "Капитал", че не само не е имало обединение със спортната стрелба, но и нямат никакво намерение да правят такова.

"Знаем за тази препоръка, но се надяваме, че ще се запази настоящото положение. И аз да съм, няма да искам да се обединяваме с тях. Но и международната федерация трябва да си поеме отговорността, че в началото казаха, че ни приемат, а след това, след оплакванията на Камен Шишманов за политически натиск, решиха да отложат въпроса", коментира Валери Григоров.

Новият спортен министър Мариана Георгиева също се ангажира с казуса. Тъй като едно от изискванията за финансиране е наличие на членство в международната федерация, сегашното неясно статукво означава и спиране на парите за БСС. За да може да се ускори процесът министърът пуска сигнал до прокуратурата за образуване на преписка за престъпление от общ характер срещу Камен Шишманов "за уронване на престижа на Република България и нейните институции пред световния елит". На 4 октомври прокурор Петя Пешева от Софийска ройонна прокуратура не намира достатъчно данни за образуването на преписка.

Казусът ще се разреши на 25 ноември, когато ISSF ще трябва да отсъди дали и коя федерация да приеме за свой член. Старата федерация няма много останали козове освен този за активна държавна намеса в делата му. Новият съюз също не си е помогнал много, тъй като не се е обединил с федерацията по ловна стрелба. А докато войната продължава, вече втора година клубовете нямат финансиране.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Абитуриентски балове 2012
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: