ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (22)
60 000 фенове плакаха и пяха за Стилиян Петров
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:01 / 09.09.2013Коментари (12)7800
© Skysports
Над 60 000 души на "Паркхед", много сълзи, голово шоу и хеттрик на Димитър Бербатов

Това бе денят, който непримиримият Стилян Петров никога няма да забрави. След като в последната година и половина се бори като лъв с коварната болест, сега той чрез фондацията си ще се опита да помогне на други хора. Дойде моментът футболистът със смело сърце и най-много мачове за националния отбор на България да слезе от сцената и да сложи официално край на успешната си състезателна кариера. Направи го като голям играч, какъвто винаги е бил. И никога не се предаде - както на терена, така и извън него. За мача "Паркхед" в Глазгоу се напълни до краен предел - над 60 000 души дойдоха да аплодират Стенли и да подкрепят благородната му кауза. И не на последно място - да се насладят на шоуто на звездите от настоящето и близкото минало. В отбора на Селтик участие взеха достигналите финала за Купата на УЕФА през 2003-а. Включително Нийл Ленън, който в момента е начело на детелините, големият голаджия Хенрик Ларсон и Крис Сътън, който взе капитанската лента. В другия тим бяха приятелите на Стилян, негови бивши съотборници от Астън Вила, както и българите Христо Йовов, Димитър Бербатов, Мартин Петров, Радостин Кишишев и Мариан Христов.

Придружаван от двамата си синове (Стилян младши и Кристиан), Петров излезе последен на терена под звуците на химна на Селтик - "You'll never walk alone", в превод "Никога няма да бъдеш сам". След последния съдийски сигнал халфът, отново придружаван от синовете си, направи почетна обиколка.

Двата отбора се постараха да направят интересен и зрелищен мач, който да се хареса на многобройната публика. Още в първата минута Димитър Бербатов откри резултата за отбора с жълти екипи. Изравняването не закъсня. В осмата съдията Кевин Кланси отсъди дузпа. Зад топката застана Хенрик Ларсон и не остави никакви шансове на вратаря Шей Гивън. Шведът Ларсон е един от символите на цяло поколение футболисти на Селтик. За дългите години, които прекара с екипа на детелините, той има близо 250 гола.

В 16-ата минута приятелите на Петров отново поведоха. И отново автор на гола стана българин. В типично свой стил Мартин Петров пое топката по крилото и с левия крак я прати безпощадно в далечния ъгъл на Дъглас за 2:1. Малко по-късно Стилян Петров имаше страхотен шанс да се разпише. Халфът бе изведен сам срещу вратаря, но Мялби го спря с нарушение на границата на наказателното поле. В 19-ата минута (с този номер на фланелката играе Стилян) реферът спря мача за минута аплодисменти.

60 000 станаха на крака, за да аплодират големия българин. В тези моменти Стан не успяваше да сдържи сълзите си. Той остана на терена до 32-ата минута, когато бе заменен о

т бившия си съотборник в Астън Вила Гарет Бари. При излизането отново бе аплодиран бурно от феновете на "Паркхед".

Резултатът няма голямо значение, но все пак да отбележим - до почивката отборът Стилян XI (вече без самият Петров в редиците си), направи 3:1 в своя полза. Вторият си гол в мача вкара Бербатов в 39-ата минута. Така се реваншира за пропуска си малко по-рано, когато в изгодна позиция се опита технично да преодолява Дъглас. Бившите звезди на Селтик също имаха своите шансове в мача, но не успяваха да реализират.

След почивката в двата отбора настъпиха доста промени. Бербатов от паднало положение оформи своя хеттрик в 58-ата минута. Малко след това бе сменен. В 66-ата минута Джон Бишоп пропусна дузпа за отбора Стилян XI, с което можеше да направи резултата 5:1. Ники Бърн вкара при добавката, но бе в положение на засада.

В последните 5 минути Петров отново се появи на терена. Този път с екипа на Селтик XI. Отборът, с който направи блестяща кариера. Това докара публиката до делириум. До влизането на българина детелините вече бяха намалили резултата с голове на Ван Хойдонк (73) и Уорън Браун (81), но така и не успяха да стигнат до изравняването. Вместо това Ники Бърн закова крайното 5:3 за приятелите на Стилян в 89-ата минута.

Това бе вторият бенефис на Стилян в рамките на няколко месеца. През май родни звезди и бивши такива на Астън Вила се събраха на ст. "Васил Левски" в българската столица, за да уважават легендарният №19. Приходите от този мач и от двубоя на "Паркхед" са изцяло за благотврорителност. Те ще са в помощ на фондацията на Петров за борба с левкемията.

Селтик XI - Стилиян Петров XI 3:5
0:1 Димитър Бербатов (1), 1:1 Хенрик Ларсон (10-дузпа), 1:2 Мартин Петров (16), 1:3 Димитър Бербатов (39), 1:4 Димитър Бербатов (59), 2:4 Пиер ван Хойдонк (73), 3:4 Уорън Браун (81, 3:5 Ники Бърн (89)

Селтик XI: Луис Томлинсън, Том Бойд, Момо Сила, Джаки Макнамара, Йос Валгерен, Бобо Балде, Хенрик Ларсон, Мортен Вагхорст, Крис Сътън, Пиер ван Хойдонк, Жорже Кадете, Томи Джонсън, Брайън Маклеър, Боби Пета, Мартин Компстън, Дидие Агате, Нийл Ленън, Раб Дъглас, Стиви Греъм, Уорън Браун, Тош Макинли, Джордан Сейлсман, Любомир Маравчик, Йохан Мялби
Треньори: Мартин О'Нийл, Джон Робъртсън, Стийв Уолфорд

Стилиян Петров XI: Шей Гивън, Радостин Кишишев, Фреди Бума, Мариян Христов, Крис Камара, Ники Бърн, Робер Пирес, Димитър Бербатов, Джейми Реднап, Габриел Агбонлахор, Христо Йовов, Пол Ламбърт, Джеймс Алън, Мартин Петров, Гарет Бари, Джон Бишъп, Хабиб Бей, Карлос Куеляр, Джон Тери

Треньори: Кени Далглиш, Дани МакГрейн

 

Източник: в. "Тема Спорт"
Още по темата: общо новини по темата: 11
05.08.2015
20.08.2014
22.05.2013
20.05.2013
17.05.2013
09.05.2013
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на dani_karvalio
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Хегемон и при подрастващите! Няма кой да бие в България отбора на Марица!
ФК Асеновец: Наши отбори вкараха общо 40 гола през изминалата седмица
Именик свири на Гергьовден на "Колежа"
Кузманов поведе с 4:1 срещу неудобен за него бразилец, но отново допусна обрат
Юноша на Спартак се върна в училище и разказа за съчетаването на футбола с майстор на мебели
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: