ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (8)
Цар Симеон излиза с нова инициатива: Колоездене за здраве!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:48 / 30.05.2008Коментари (0)788
©
Ръководството на пловдивския колоездачен тим "Цар Симеон Рея96" и пресслужбата на клуба излизат с нова своя инициатива за приобщаване на повече хора от различни възрасти към колоезденето. Призивът на всички в клуба е повечето българи да се качват и карат поне веднъж седмично велосипед. Инициативата ще премине под наслов "Колоездене за здраве!" и стартира в началото на следващия месец юни.

Любителите на колоезденето въпреки натоварения живот в България и пълен с грижи и задължения все повече и повече се срещат в парковете, морските градини, планините и на други места приятни за отдих. Колоезденето е спорт, който развива почти всички мускули в човешкият организъм: крака, ръце, гръб, корем и други. Физическите упражнения поддържат костите, ставите и мускулите в добро състояние. Те подобряват обмяната на веществата, повишават устойчивостта на организма към стрес и депресия. Стремете се поне 5 пъти седмично да тренирате по половин час дневно. Ако вече сте се отказали, опитайте се да установите защо се е стигнало до обездвижването ви и изберете нова програма, която по-точно отговаря на вашите потребности. В хода на изпълнението участват голяма група мускули. При интензивно натоварване пулсът се учестява достатъчно, за да се тренира устойчивостта на сърдечносъдовата система. Колоезденето повишава съдържанието в кръвта на хормоноподобни вещества като ендорфините, които предизвикват добро самочувствие, стимулират кръвообращението, поддържайки артериите, вените и сърцето здрави, и ускоряват метаболизма (скоростта, с която клетките изгарят енергията), като предпазват от напълняване. Казано накратко, колоезденето разширява обема на белите дробове и засилва кръвообращението, способства за доброто функциониране на сърцето, повишава имунитета, улеснява храносмилането, поддържа ставите подвижни, нормализира телесното тегло и повдига настроението. Упражнения, които ускоряват пулса с 50-75% от максималните за вас нива (приблизително 220 минус възрастта ви), се класифицират като средно интензивни, а тези, които го зачестяват дори повече, се смятат за силно интензивни. При повечето хора редовните тренировки със средна интензивност напълно задоволяват потребностите на организма. Колоезденето с висока интензивност е подходящо за атлети, занимаващи се професионално със спорт, и за тези, които желаят да постигнат спортна форма над средното равнище, но не и за хора, които не са тренирали.

Проверявайте периодично пулса си по време на упражнения. Ако не сте по-напреднали, не допускайте той да надвишава максималната граница за средна интензивност, съответстваща на вашата възраст. Ако възникнат затруднения при измерването на пулса, използвайте следното практическо правило, валидно за по-леките упражнения като ходенето: Ако можете да разговаряте, докато тренирате, значи не се пренатоварвате, а ако можете да пеете, е добре да повишите нивото на трудност.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Дубълът на Ботев пак спря Спартак! Саяна излезе на върха в Трета лига
Григор Димитров преодоля квалификант и е на осминафинал в Рим
Бой в Хебър! Любо Пенев изгони двама
Прекрасно! Деца от Ботев (Враца) поздравиха Георги Николов
Дубълът на Ботев на пътя на Спартак към Втора лига
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: