ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Златната книга на ПФК "Ботев" за пръв път пред публика
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:47 / 14.12.2012Коментари (47)4604
© botevplovdiv.bg
Златната книга на ПФК Ботев и единствената запазена протоколна книга на спортния клуб от 1926-1927-ма година за пръв път се показват пред широка публика. Двата документа са част от юбилейната изложба "100 години Ботев Пловдив", която е експонирана в зала Съединение на Регионалния исторически музей.

Златната книга на спортен клуб Христо Ботев Пловдив е от 1927-ма година. Тя е издирена и откупена от областния управител Здравко Димитров, който я дарява на специално тържество на 2-ри юни тази година, разказа историкът на клуба Румен Минков. Книгата е изработена за изграждането на бюст паметник на патрона Христо Ботев и първото игрище на клуба. На първата й страница под герба стои подписа на цар Борис Трети, а на следващата - тогавашния министър председател Андрей Ляпчев. За изграждането на паметник на Ботев и игрище на клуба царят е дарил 2000 лева, а Ляпчев - 5 хиляди.

Другият ценен документ е протоколната книга на спортен клуб "Христо Ботев" - Пловдив. Тя съдържа протоколите от заседанията на настоятелството на спортния клуб от месец ноември 1926 година до месец ноември 1927 година. В тях са описани всички инициативи по дарителската акция за събиране на средства за построяването на бюст-паметника на Христо Ботев. Записаните са и имената на журито, одобрило проекта на паметника.

В протоколната книга е записан текстът на телеграмата, с която Димитър Петров Кудоглу е провъзгласен за почетен член на спортния клуб.

Освен двата уникални документа, посетителите на изложбата ще видят и членка карта от 1935-та, колекция книги за ФК "Ботев" Пловдив, колекция от значки, фотографии на съставите, постигнали най-големите успехи, фотографии от честванията на 100 годишнината и др. Експозицията "100 години "Ботев" Пловдив" е своеобразно емоционално сбогуване с юбилейната годишнина и възможност за феновете да се преклонят пред новооткритите реликви и факти от славната история на клуба.

Източник: botevplovdiv.bg






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на бумеранга
премахни филтъра

-9
 
 
Не, не съм елементарен и нямам никакви комплекси, имам добро семейство, син - 12-годишен локомотивец и трениращ футбол, само жълтурите тука ме притесняват!? Моля, прочетете внимателно това, което съм писал за историята на АФД Тракия и тогава реагирайте!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
КПБП: Чака ни лято с много емоции и отговорности
Ботев започва селекцията за Лига Европа с френски защитник
Ботев вдига бюджета за Европа
Основен играч на Ботев с повиквателна за националния отбор
Заслужено! Ботев отпразнува луксозно спечелената купа
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: