ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Стартира "Дефиле на младото вино"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:45 / 14.11.2012Коментари (1)3332
© Plovdiv24.bg
7 от къщите в Старинен Пловдив отново отварят вратите си за провеждане на четвъртото издание на "Дефиле на младото вино", предаде репортер на Plovdiv24.bg. Така производителите на вино ще представят своите млади вина в неповторимата атмосфера на Стария град. 

Празникът стартира на 23 ноември и продължава три дни. Тази година пловдивчани и гостите на града ще имат възможност да дегустират младите вина на 24 винопроизводители от цяла България, което прави 41% увеличение на участниците в сравнение с м.г., каза зам.-кметът Стефан Стоянов.

"Дефиле на младото вино" е запазена търговска марка, регистрирана от "Съвет по туризъм - Пловдив", за организиране и провеждане на дегустации на млади български вина в рамките на последните петък, събота и неделя на м. ноември в знакови къщи на Стария град", заяви Любозар Фратев. Той допълни, че стартирането на дефилето в Пловдив дава началото на потреблението на младо вино чрез локални събития в различни региони, селища и питейни заведения на страната и на създаване на традиция в употребата му. 

Основната идея на "Дефилето на младото вино" е превръщането му в част от събитията, насочени към реализирането на националната стратегия за виното и създаването на атрактивна възможност и повод за посещение на гости от цялата страна на Стария Пловдив, каза от своя страна д-р Мариана Чолакова, изготвила концепцията за тазгодишния фестивал. Дегустациите са съпроводени с награждаване на най-доброто младо вино, културни събития, лекции, посветени на историята на виното, актуална информация за производителите на вино и др., които, комбинирано с компактното включване на десетки локации и масирано комунициране, превръщат събитието във важен акцент за град Пловдив, разказа още тя. 

Дефилето на младото вино се провежда от 2009 г., като посещаемостта му нараства всяка година и по данни от "Съвета по туризъм" през миналата 2011 г. е посетено от над 7 000 души. 

Дегустациите на младото вино са част от винената култура и възможност за производителите да рекламират и продават своята продукция. Художниците имат възможност да организират пленери и изложби на произведения, посветени на виното и създадени с продукти от грозде. Литераторите могат да организират четения на текстове, посветени на виното, а музикантите да се вдъхновят от неговата сила.

За пръв път тази година ще участват самостоятелно производители на месни и млечни продукти на лапидариума заедно с готвачи и занаятчии в осигурени от Занаятчийската камара - Пловдив шатри. 

"Европейски рицарски орден на виното" ще организира професионална дегустационна комисия, която ще определи най-добрите млади вина сред червените, белите и розе. Различното тази година е, че по предложение на винопроизводителите той ще се проведе в две категории: за млади вина готови за консумация и такива, които ще отлежават. 

Както и в трите издания досега, пловдивчани и нашите гости ще бъдат "Голямото жури". С анкетни карти, които те ще получават при закупуването на билет, те ще определят фаворитите си между над 100 вида вина: червено, бяло и розе. Удоволствието от дегустацията и усилието за избора и попълването на анкетната карта ще бъде възнаградено с бутилки марково вино, като печелившите ще бъдат определени чрез жребий. Наградите на професионалното жури от "Европейския рицарски орден" и от анкетните карти на публиката ще бъдат връчени на винопроизводителите на специална "Вечер на младото вино" в ресторант "Мегдана" в събота, 24.11. Там ще бъде изтеглен и жребият за печелившите попълнили анкетни карти.  

Новост в организацията на дегустациите тази година е, че те ще стават срещу жетони, които влизат в стойността на билета. Стойността му не е променена - 3 лв., към него ще се прилагат 12 жетона, анкетна карта и флаер с разположение на къщите и участниците. Ще се предлагат и билети по 5 лв., в цената на които освен 8 жетона е включена и лазерно гравирана с логото на дефилето рекламна чаша. Всеки жетон дава право на дегустация на 1 вино. Предварителна продажба на билети е организирана в Билетния център пред Общината, артцентър "Тракарт" и туристическия информационен център до пощата. По време на събитието билети ще се продават в търговски обекти на трите подхода в Стария град, както и във всички къщи, където са разположени винопроизводителите.

Празникът на младото вино ще започне на 23.11.2012 г. следобед с Дионисиево шествие на участници и гости, предвождани от рицарите на "Европейския рицарски орден на виното" от площада пред общината по главната улица до лапидариума в Стария град. Там ще бъде откриването със символично отваряне на "Бъчва на младото вино". За този ритуал е поканен Президентът на Република България господин Росен Плевнелиев. Изборът на винопроизводителя, който ще предостави тази бъчва става със жребий между наградените със златни отличия на Дефилето от предходната година.

На 24.11.2012г. в Синята къща ще се проведат серия от лекции и студентски уоркшоп на винена тематика. Интересната образователна програма е подготвена от Росица Кючукова - секретар на асоциацията на българските винари.

В рамките на фестивала се предвижда интересна музикална програма с участници от АМТИИ, НУМТИ "Добрин Петков", ВФ "VIVA", ансамбъл Тракия и хор Евмолпея.

Подгряващото събитие за празника "Седмицата на младото вино" ще се открие на 19 ноември в артцентър "Тракарт" от Дружеството на пловдивските

© Plovdiv24.bg
писатели с литературно четене "Светът в чаша вино". Във вторник в Етнографския музей ще ни развеселят с изложба на карикатури. В сряда отново  в "Тракарт" ще се проведе киновечер "Траките и виното, а в четвъртък в "Червеното пони" пловдивски художници ще ни изненадат с изложба от виноматериали под надслов "Изкуство с младо вино". 

През "Седмицата на младото вино" - от 19 до 25.11 в 12 известни ресторанта в града винопроизводители ще презентират своята продукция. Това са "Алафрангите" - ВИ Вила Винефера, "Амстердам" - ВИ Вила Винефера, х-л Тримонциум - ВИ Вила Винефера, ресторанти "Сол и пипер" - ВИ "Ямантиеви", "Одеон" - Шато Копса, "Даяна" Пловдив - "Домейн менада", "Диана" с. Труд - ВИ "Тодоров", "Гребеца" - "Катаржина Естейт", "Златна круша" - "Домейн Юстина", "Филипополис" - ВИ "Драгомир", "Граждански клуб" - ВЗ "Асеновград" и "Лайпциг", който очаква договореност. 

Дефилето активизира сътрудничеството на Съвета по туризъм с Община Пловдив, Националната лозаро-винарска камара, Асоциацията на българските винари, училищата и висшите учебни заведения, кетъринг-фирмите, производителите на сувенири и всички участници във винения бизнес. За събитието са информирани големите туроператори, чуждестранни мисии в Пловдив и региона, както и посолствата и кореспондентски бюра на чуждите държави у нас.

Освен основните спонсори Община Пловдив, безвъзмездна помощ оказват "Сол комюникейшън" ЕООД, "Новиз" АД, "Лайпциг 91", Сдружение "Борис Дякович", Международен панаир, Занаятчийска камара-Пловдив, АМТТИ, УХТ, АУ, Професионалната гимназия по туризъм, Училището за сценични кадри и много др.

Организатори на събитието са "Съвет по туризъм - Пловдив", Община Пловдив, ОИ "Старинен Пловдив", НЛВК, "Европейски рицарски орден на виното" и Асоциация на българските винари.

Един от медийните партньори на празника е Plovdiv24.bg. Каним всички пловдивчани и гости на града - елате и опитайте самородните и ненадминати български вина!





Още по темата: общо новини по темата: 17
20.12.2012 »
26.11.2012 »
24.11.2012 »
23.11.2012 »
23.11.2012 »
22.11.2012 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Една чудесна инициатива, която се превръща с времето в запазена марка на града ни. Поздравления за организаторите и спонсорите на този празник за пловдивчани!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България и Войната в Украйна
Абитуриентски балове
Празник на розата 2024 в Казанлък
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: