ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Политически
Общество
Идва ли време за възход в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:11 / 19.01.2008Коментари (0)4353
© Plovdiv24.com
За първи път в почти 8-годишното управление на Димитър Христолов Ботев може да се похвали със сериозен бюджет. Това със сигурност ще сложи край на финансовата криза в отбора. Най-старият клуб в България вече има официално два спонсора. Нещо, което досега не се е случвало. Добрите новини при жълто-черните напоследък идват една след друга и клубът започна новата година така, както завърши старата. Първо в ролята на финансов благодетел се появи крупният пловдивски бизнесмен Георги Гергов, а малко след това и металургичният гигант КЦМ АД (Комбинат за цветни метали) реши да налее пари в клубната каса. И в двата случая става въпрос за половин милион лева годишно, което заедно със средствата на Христолов означава, че Ботев ще разполага с бюджет от поне 1,5 млн. лв. на сезон. Друг е въпросът обаче за какво ще стигнат тези пари и дали въобще ще могат да бъдат използвани целенасочено. Песимистите са на мнение, че каквото и да правят на стадиона край Бирената фабрика, отборът едва ли ще заеме по-високо място от златната среда в таблицата. Има дори такива, които считат, че въпреки наливаните от КЦМ и Гергов пари през пролетта любимият им клуб пак ще се бори да не изпадне.

Този вариант обаче изглежда твърде краен. Ситуацията в "А" група е такава, че отсега Берое и Видима са почти сигурни изпадащи. Търси се третият, но вариантът това да е Ботев и на теория клони почти към нула. Вместо обаче ръководството на клуба да се разгърне мощно в селекцията по време на зимната пауза, засега новите попълнения са предимно в спортно-техническия щаб. С всеки спонсор идва и по един изпълнителен директор. В момента парите на Гергов се разпределят от клубната легенда Марин Бакалов, който е втори в йерархията след собственика Димитър Христолов. След подписването на контракта с КЦМ стана ясно, че в Ботев се завръща още една легенда - Виден Апостолов. Бившият национал, който в момента е спортно-технически директор в Спартак (Пд), ще има задача да следи как се разпределят тези 500 000 лв. от металургичния гигант. Освен тях в Ботев работят още двама директори в лицето на Боби Димитров и Сава Савов и един главен мениджър - Георги Дерменджиев. Последният изпълнява и друга функция - втори асистент на старшията Тенчо Тенев. Като прибавим администратора Илко Бекяров и другите трима помощници на треньора - Кирил Андонов, Антим Пехливанов и Димитър Вичев, щабът изглежда твърде раздут. В клуба са напът в пълна сила да оправдаят старата българска поговорка "Много баби - хилаво бебе". Защото до този момент привлечените футболисти са само разтрогналите с Хасково Апостол Попов и с Берое Иво Иванов и Жельо Желев. Класата в отбора се очаква да бъде вдигната от няколко бразилци, които в момента са на проби. Около тяхната съдба все още няма нищо сигурно.

Футболистите не могат да се оплачат от условията в клуба, в скоро време се очаква да им бъдат увеличени заплатите.
Предсезонната подготовка също върви по план. Много хора в Пловдив обаче си задават въпроса какво ще поискат Георги Гергов и КЦМ в замяна на щедрото си спонсорство? Под тепетата веднага тръгнаха слухове, че Гергов има амбиции след време да изкупи всичките акции на президента Димитър Христолов. Това бе официално отречено на единствената до този момент пресконференция, която дадоха двамата бизнесмени. Същата е и ситуацията с КЦМ. Там версиите са, че договорът за спонсорство е станал факт след намесата на новия кмет на Пловдив Славчо Атанасов, който не крие, че от дете е фен на Ботев. Връщайки се назад в историята, трябва да уточним, че КЦМ доста пъти е помагал финансово на най-стария футболен клуб в България, дори и през шампионската 1967 г.

В същото време другият пловдивски тим - Локомотив, действа значително по-тихо, но и по-решително към финансово стабилизиране. 38-годишната собственичка Галя Топалова първа се досети, че има идеална възможност общината да помага на клуба, като влезе с 25% в акционерното дружество. Този дял всъщност ще бъде апортна вноска под формата на терена върху който в момента е построен стадионът в кв. "Лаута". Очаква се до края на януари новият Общински съвет в Пловдив да приеме предложението на г-жа Галя Топалова, което всъщност вече бе одобрено от кмета Славчо Атанасов.
За феновете на Локо и Ботев открай време проблем №1 пък е състоянието на двата стадиона. Повечето запалянковци в града наистина виждат разрешение в цялостната реконструкция на градския стадион "Пловдив". 55-хилядното съоръжение има нужда от поне 4-5 млн. лв., за да може да получи лиценз и на него да се играят официални срещи. Надеждата на шефовете на Ботев и Локомотив, както и на запалянковците отново е в кмета Славчо Атанасов. Преди време той обеща, че ще осигури 2% от годишния бюджет на Пловдив изцяло за спорт. Това прави около 4 млн. лв. Сравнение със ситуацията при предишния кмет Иван Чомаков просто е абсурдно да се прави. По негово време общината отделяше смешните 240 000 лв. на година за спорт в Пловдив. Затова в момента няма нито една база, която да изглежда в нормален и приличен вид.

Времето е най-големият съдник както на управляващите в политиката, така и на тези във футбола. При всички положения, ако до 2-3 месеца не се забележи промяна в играта на Локомотив и Ботев, съвсем нормално е всички да си зададат въпроса защо дори при финансова стабилност нещата в двата клуба не се получават. Дотогава обаче остават надеждите собственичката на черно-белите Галя Топалова, нейният колега в Ботев Димитър Христолов заедно с новите спонсори да оправдаят доверието и отново да върнат на Пловдив старата футболна слава. Това е другата голяма цел на местните фенове.



Източник: в. "7 дни спорт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждането на АМ "Тракия"
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: