ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Политически
Общество
Новите меценати на Ботев
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:45 / 21.12.2007Коментари (0)5519
© Plovdiv24.com
По всичко изглежда, че възходът на Ботев е въпрос на време. Само в рамките на последния месец пловдивският футболен клуб подписа два договора за спонсорство, с бизнесмена Георги Гергов и с Комбината за цветни метали (КЦМ). Вторият контракт бе сключен в сряда между президента на жълто-черните Димитър Христолов и изпълнителния директор на КЦМ 2000 Груп Никола Добрев. Според двете споразумения Ботев ще получи общо около 1 млн. лева. Двамата бизнесмени ще трябва да подобрят и влошените отношения между част от феновете и Христолов. Съвсем естествено, привържениците на Ботев следят с повишен интерес събитията в клуба. Както и новите благодетели. И Гергов, и Добрев развиват успешен бизнес, хобитата им също са любопитни.

Кой е Георги Гергов
Този човек започва в аграрния сектор като ветеринарен техник в далечната 1975 г., в Комбината за хибридно свиневъдство в с. Маноле. Напуска държавното предприятие през 1991 г. и за кратко става съветник в Министерството на земеделието. През 1993 г. Гергов започва да търгува със зърно, а две години по-късно купува от ликвидаторите свинекомплекса в Маноле. Към него прибавя и фуражните заводи в Стара Загора, Бургас, Пловдив и село Труд. През 2000 г. продава изцяло земеделския си бизнес с изключение на една мандра до Кръстова гора. Връзката му с животните обаче остава по линия на хобито му - расовите коне. През 2006 г. бизнесменът прави смесено дружество с общината в с. Войводино за изграждане на модерна база за спортни коне. Идеята е тя да се обедини със завода му за разплод на коне в родното му село Ягодово.

Паралелно с това Гергов навлиза и в туризма. През 1999 г. става собственик на пловдивския хотел "Санкт Петербург". В края на същата година той приватизира 55% от капитала на курорта Слънчев ден срещу 8 млн. лв. Чрез негова ипотека пък новият спонсор на Ботев купува ЦУМ в София за около 30 млн. евро. Годината е 2004.

Първата сделка между Гергов и община Пловдив е от средата на миналата година, когато придобива обекти в Стария Пловдив. В края на 2006 г. влиза и в Пловдивския панаир, на който става изпълнителен директор. Преди година Гергов бе обявен за почетен гражданин на Пловдив заради дарение от 200 хил. лв., с които финансира операциите на четири деца. Фирмите му спонсорират много от значимите събития в града. Дарява и 100 хил. лв. за реставрирането на паметника на Хан Крум.

Първи стъпки във футбола
Преди да се заеме с Ботев, Георги Гергов рядко проявяваше слабост към спорта, макар че преди няколко години беше спонсор на Марица. Изключение обаче правеха неговите любими коне, като според специалисти Гергов е може би най-крупният инвеститор в българския конен спорт. Пловдивчанинът разполага със собствена база в с. Войводиново и редовно негови коне взимат призови места по време на състезания. На входа на собствения му хотел "Санкт Петербург" има три огромни статуи, които изобразяват коне, оцветени като знамето на ЕС и националния трибагреник. В Пловдив се говори, че преди време Гергов е станал собственик на расов жребец, като за него е заплатил 2 млн. евро. В момента за коня се грижат специалисти от Западна Европа и участията му в различни състезателни гонки носят сериозни приходи на Гергов. Самият бизнесмен заяви на първата и единствената си досега съвместна с ръководството на Ботев пресконференция, че малко случайно се е навил да финансира най-стария футболен клуб в страната.

Защо точно Ботев
- Много хора ме попитаха тогава защо точно Ботев. Първо, от Ботев дойдоха при мен и ме помолиха за помощ. С президента Димитър Христолов се разбрахме много бързо и мисля, че тепърва отборът ще трупа успехи - каза Гергов. Новината, че той и ръководеният от него Международен пловдивски панаир стават генерален спонсор на Канарите, взриви футболната общественост в града под тепетата и по-специално представителите на другите три местни клуба - Локомотив, Спартак и Марица. Причината за недоволството бе, че пловдивският панаир все още е държавна фирма със сериозно процентно участие и на общината и би било логично грижи да се полагат и за останалите градски отбори. По тази причина Гергов промени първоначалното си мнение, като уточни, че ще дава лични пари на Ботев, а не общински. Става въпрос за около 500 хиляди лв. на година. За да може да бъде сигурен как се изразходват тези средства, Гергов лансира клубната легенда Марин Бакалов за поста изпълнителен директор. Именно Бакалов има в момента последната дума за селекцията в отбора. Зевзеците под тепетата се шегуват, че ситуацията в Ботев е такава, че Бакалов вече е началник дори на Христолов, тъй като зад бившия национал стои именно Георги Гергов.

Никола Добрев - от изкуството към футбола
И докато решението на Георги Гергов изглежда като изпълнение на някаква градска патриотична задача в областта на футбола, вторият спонсор на Ботев се оказа още по-неочакван. В сряда изпълнителният директор на Комбината за цветни метали Никола Добрев обяви, че ще сключи спонсорски договор с клуба. За някои това изглеждаше малко неочаквано, тъй като Добрев е известен повече като ценител на изобразителното изкуство, класическата музика и поезията. Той обясни, че ангажиментът на комбината към Ботев е траен, а годишната сума засега ще бъде в размер между 400 и 500 хиляди лева.

Присъствието на Никола Добрев в Ботев, макар и само като спонсор, а не с дялово участие, бе изтълкувано като добър знак за клуба. В бизнес средите този човек има имидж на отличен мениджър, един от малкото, които успяха да осъществят успешно схемата за работническо-мениджърски дружества. От 2002 г. предприятието неизменно е на печалба, а през 2006 г. нейният размер беше 68 млн. лева. В екологични подобрения и разширяване на производството бяха инвестирани 70 млн. долара по данни на дружеството. Самият Добрев е възпитаник на университета в Саарбрюкен и е считан за един от най-успешните мениджъри в индустриалния сектор.
Така само за месец Ботев си осигури близо един милион лева от спонсори за следващата година. Сумата може и да не е от най-бомбастичните, но със сигурност ще помогне на жълто-черния клуб в опитите му да възвърне класата си от миналото.



Източник: в. "7 дни спорт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждането на АМ "Тракия"
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: