ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Частните училища свалят таксите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:20 / 15.02.2012Коментари (10)2219
© Plovdiv24.bg
С около 1200 лв. ще паднат таксите в частните училища, след като държавата започне да превежда и за техните ученици годишната издръжка, изплащана в момента на държавните школа. Това се предвижда да се случи от учебната 2013/2014 г., каза заместник-министърът на образованието Милена Дамянова. С тези пари частните школа ще финансират само дейностите по учебния план, като всички допълнителни екстри ще продължат да се плащат от родителите. Наред с училищата държавата ще отпуска субсидия и за децата в частните детските градини.

"Техните родители също плащат данъци, а наша грижа е да осигурим равен достъп до образование на всяко дете", каза зам,-министър Милена Дамянова. За издръжка на частните ученици са заделени около 10 млн. лв., поясни Красимир Вълчев, главен секретар на просветното министерство. Финансовите инспектори от общините и Сметната палата ще следят стриктно как се харчат парите в учебните заведения. Частните ученици в страната са около 8000-9000, а годишните им такси варират между 2000 и 5000 лв. С финансовото рамо, което им удря държавата сега, те ще паднат до около 800 - 3800 лв.

Ако родителят обаче иска да осигури екстри на детето си, като например това да учи в паралелка с не повече от 10 деца, той ще трябва да заплати допълнително за този лукс.

В тези училища учат най-вече децата на лекари, професори и много интелектуалци, коментира и просветният министър Сергей Игнатов.

За частните училища обаче не се предвижда допълнително финансиране, както за държавните и общинските училища. С въвеждането на новия закон се предвижда школата да подлежат на външна оценка от страна на Националния инспекторат по образование. Инспектирането ще се извършва от учители, директори, експерти от общините. Училищата отличници, получили най-високи оценки, ще получават допълнително финансиране и сами ще решават в какво да вложат парите. Тези, които пък са получили малко по-ниска оценка, също ще получат средства, които обаче ще им бъдат дадени целево за решаване на основните проблеми.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.02.2012 г.
+1
 
 
Казано е: богатите ще стават по-богати, а бедните - по-бедни...
-1
 
 
Стъпка в правилната посока. Държавата (хората в нея) има нужда от качествени училища (частни и държавни). Това ще породи конкуренция и ще доведе до по-добри резултати.
0
 
 
Интересна логика или по-скоро странна такава демонстрира и министъра у неговата заместничка ! При положение, че за всяко българско дете има гарантирано място в държавно училище, частното школо се явява един вид "екстра", която обаче във никакъв случай не е задължителна, а който родител има желание и възможности би могъл да си позволи, ако прецени че нивото на държавното образование не отговаря на изискванията му. Това е все едно да имаш пари за рейс но да се качиш на такси за да изминеш едно и също разстояние за едно и също време, а накрая хората от рейса да ти платят разликата между цената на возията и билета. Редно е когато искаш повече екстри и удобства да си бръкнеш в собственото джобче и да си ги платиш, а не екстрите ползвани от едни да се плащат от всички.
0
 
 
"В тези училища учат най-вече децата на лекари, професори и много интелектуалци ..." А такааааа, а лекарите все се оплакват че им били малки заплатите ...
0
 
 
Щом държавата дава пари ще трябва да им следи и качеството. Щото в частните школа таткото като е спонсор, сещате се какви оценки получава отрочето.
Aнонимен
на 15.02.2012 г.
+5
 
 
Не , не свалят таксите! Просто бедните данъкоплатци ще плащат за децата на богатите.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Хороскоп за деня
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: