ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
4-годишните задължително на детска градина от 2016-а
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:44 / 14.02.2012Коментари (17)2788
© Plovdiv24.bg
Образователното министерство е готово с проектозакона за предучилищно и училищно образование.

Той бе представен от просветния министър Сергей Игнатов в присъствието на учители и директори на училища, участвали в неговото изработване.

Министър Игнатов подчерта, че този проект е един ангажимент, поет преди три години и сега поема по пътя на съгласувателната процедура, за да тръгне към Министерски съвет, а от там към парламента.

"Този проект е изключително добър, защото българското училище ще стане по-гъвкаво и по-автономно. Ще засилим и гражданския контрол, заяви министърът и добави, че българските деца ще получат възможност за по-голямо индивидуално развитие.

В новия закон е описана новата образователна структура.

Предучилищното образование е за децата от 3 до 7 г. включително. Четиригодишните деца задължително ще посещават детска градина от 2016 - 2017 г.

Дава се право на децата на две годишна възраст да ходят на детска градина поясни, заместничката на Игнатов - Милен Дамянова.

Тя представи основните нови моменти и по отношение на училищното образование Децата ще влизат в първи клас на 7 години или от 6, но по решение на родителите. Началото на учебната година остава на 15 септември.

Запазва се и досегашното разграничаване на отделните училища - на държавни, общински и частни.

Основното образование е от I до VII клас, с начален етап от 1 до 4 включително и прогимназиален етап от 5 до 7 включително.

Според етапа или степента на образованието училищата са начални (I-IV клас); основни ( I -VII клас); гимназии (VII-XII клас); обединени ( I-X Клас) и средни ( I-XII клас).

Основен нов момент в закона е, че ще може да се одобряват неограничен брой учебници и учителите ще имат право на избор.

Финансирането на частните детски градини и училищата от 2013-2014 г ще става по съпоставим подход с този на общинските училища и детски градини, съгласно временните разходни стандарти, които ще се получават от съответната община на чиято територия се намират.

Тези стандарти ще бъдат определени с акт на Министерски съвет. Допълнителните средства, предвидени за такова финансиране са 10 млн. лв.

От министерството поясниха, че са предвидени строги правила за отчетност.

Контролът ще се осъществява от общината, от финансово-контролните органи, като общи правомощия за финансов контрол ще има и министърът на образованието.

Частните детски градини и училищата ще могат да събират допълнителни такси за разходи за дейности, които не се финансират от стандарта.

Източник: News.bg








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
е това е много крайно то така няма раждаимост в бг остана и да чакат да си оправят живота финансово е тогава пак въобще никoй да не роди.....
0
 
 
А дали ще осигурят места в детските градини за тези деца, като е задължително да ги посещават?
0
 
 
Които няма пари за такса за детска градина си прави сметка и не ражда деца,докато не си е взел хляба в ръце,както се казва.
0
 
 
Тези,които нямат пари-като тръгнат децата им на градина ще имат време да си търсят работа,не само да се оправдават,че няма как.Защото много да не кажа обидна дума тарикътки в БГ раждат,само за да не ходят на работа.А после?
0
 
 
задължително на градина,а тези които нямат пари,какво правим и кога ще изживеят децата детството си?????/
0
 
 
глупости от 3 години ще ги учим ще ги правим депутати и министри ,а тези деца кога ще бъдат деца наистина това са най хубавите години безгрижни,безпроблемни че после какво ги чака мизерия и трудности.....
Aнонимен
на 15.02.2012 г.
0
 
 
това е излишно натоварване на децата от много малки, те едва са се научили на говоря, а ще ги карат да се учат. Управниците ни няма ли каква друга простотия да измислят. Съгласна съм че на робите децата трябва също да ходят на детски ясли и градини,да се редят и на тези опашки, не само за помощииии
0
 
 
А кога ще имат време децата за Детство ??!
+1
 
 
Аз искам да видя какво ще ми сторят като не пусна детето на задължителна детска градина/забавачка. Право и избор на родителите е кога и къде да оставят децата си на чуждо /напълно неясно/ влияние. Не държавата ражда децата, за да решава едностранно съдбата им. Не хората служат на държавата, а тя е в служба на тях, но тук са тотално обърнати и объркани всички ценности. Писна ми от ежедневните глупости, които се ръсят от шепа "експертни" кратуни. Не виждам друг начин, освен наистина народа целокупно да излезе по улиците и да протестира против ВСИЧКО. Да се парализира държавата, да спре да функционира нормално и да се намерят хора, които да решават разумни неща.
+1
 
 
Един от архитектите на днешната духовна и материална разруха е същата онази "добра" ДЕТСКА ГРАДИНА. Днешните родители са продукт на озлобени и намръщени лелки, а не на родителска любов и възпитание. В момента огромен процент от родителите между 30 и 45 години са троскотът, който вирее след изкореняването на традиционните български добродетели и заменянето им със съветски. Многодетните семейства, възпитани в скромност уважение и трудолюбие, бяха заменени с жени-ватманки и комбайнерки с по максимум две деца, захвърлени да гледат портрети на Ленин. Една много хитра и дългосрочна стратегия, която дава своя горчив плод. А троскотът продължава да пръска, макар и по-малко семенца...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Хороскоп за деня
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: