ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Славия дарява Ботев с исторически документи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:28 / 30.12.2011Коментари (76)6376
© Plovdiv24.bg
"Славия" ще дари "Ботев" (Пловдив) с копия на няколко уникални документа, които разкриват контактите между двата клуба през 20-те години на миналия век. Оригиналите са част от огромния архив, който "белите" получиха на 10 април 2011 г. от наследниците на големия възрожденец и поет Григор Пърличев. Шестте масивни тома съдържат кореспонденцията на "Славия" (входяща и изходяща) за 1914-1920, 1924, 1925, 1928, 1929 и 1933 г. Архивът още не е изцяло прочетен и описан. А през 2008-а "Славия" откупи от бизнесмен, пожелал анонимност, първата си протоколна книга, дълго смятана за изчезнала. Безценната за футболните историци Бяла библия в 200 ръкописни страници събира 86 протокола от заседания на Управителния съвет на славистите в периода от 1913 до 1922 г.

"Разбрахме, че "Ботев" се готви тази пролет за юбилей, както ще го направим и ние със стогодишнината си през 2013-а - каза Венцислав Стефанов, президент на "Славия". Наясно сме, че документи за най-ранните години на българския футбол почти липсват, с изключение на архивното богатство, с което разполагаме. Затова само "Славия" знае абсолютно всичко за създаването си, и всичко е доказано с документи. Ще помагаме на другите клубове в това отношение."

Сред документите, копия от които ще получат пловдивчани, със сигурност ще е писмото, с което "Славия" честити на клуба шампионската титла през 1929 г. Тогава на 3 октомври "Ботев" бие на финала "Левски" с 1:0 и печели държавното първенство и Царската купа. В Бялата библия за първи път "Ботев" се споменава през 1920 г. Тогава славистите наказват двама свои футболисти, играли без разрешение в двубоя "Ботев" - "Левски" (Пловдив).

Предстои да се уточни как и кога "Славия" ще предостави на "Ботев" копията от безценните документи.

Източник: в. "Труд"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на plamenpetrov81
премахни филтъра

+6
 
 
За много години.Живи и здрави и дано тази години ви донесе повече успехи на всички.Да навремето може и да не имало разделение на Ботев и Локо и феновете да са били заедно на мачовете без псувни и ругатни.Само мога да кажа на феновете на Локо,че каквото и да правите вие никога няма да стигнете нас феновете на Ботев по история,традисий и фенове.Само Ботев.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Платек изненада, договорът на Керкез не е сигурен! Решението ще бъде взето следващия месец
Ботев отпусна 1900 билета за феновете на ЦСКА-София
Феновете на Ботев питат Платек за селекцията и нов договор на Керкез
Локо (София) пусна билетите за Ботев, призова феновете за подкрепа
Ботев насочва поглед към "Коматево"
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: