ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Вижте цялостния проект за реконструкцията на стадион "Локомотив"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:28 / 19.12.2011Коментари (105)26907
© Lokomotivpd.com
От Локомотив представиха цялостния проект за рекоснтрукцията на стадиона и териотпроята около него.

Настоящото инвестиционно проучване и идеен архитектурен проект за реконструкция с разширение на стадион "Локомотив" в парк "Лаута" на гр. Повдив са изготвени във връзка с инициатива на фен-клуба на отбора. Основната цел на проекта е да бъде провокирана градивна обществена енергия за създаване на модерно спортно съоръжение, което да отговаря на нуждите и изискванията на футболистите от "Локомотив", на клубното ръководство и на феновете. Същинската реализация на един такъв мащабен проект обаче, изисква той да стане пресечна точка на повече от един обществени интереси. За целта са предложени нови, креативни идеи, които биха заинтригували не само любителите на футбола, а и почитателите на други видове спортове, както и всички пловдивчани.

Понастоящем състоянието на стадион "Локомотив" не се различава особено от това на болшинството клубни стадиони в България - стара, недостатъчна база, компрометирана конструкция на част от трибуните, липса на осветление, липса на елементарен комфорт за футболисти, фенове и медии. В последните няколко години са направени опити за частично модернизиране на спортната база - извършени са козметични ремонтни работи в административната част и съблекалните, изляти са две нови стълбища към източната трибуна, монтирани са нови седалки на част от секторите. Всичко това обаче е крайно недостатъчно и няма как пловдивчани да са доволни от състоянието на спортния комплекс на единствения пловдивски отбор, който играе в елитната "А" футболна група. Настоящият архитектурен проект има за своя цел да генерира реалистични идеи за бъдещото развитие на спортния комплекс "Локомотив" в парк "Лаута", като нашите предложения са такива, че да създадат обществен интерес у всички всички граждани на Пловдив. По този начин, според нас, шансовете за реализация и материализиране на проектните идеи значително се увеличават и придобиват конкретни измерения, които могат да бъдат основа на един прагаматичен бизнесплан. Крайната цел на предложената разработка е пълното реновиране на спортния комплекс "Локомотив" и лицензиране на стадиона за провеждане на срещи от Лига Европа и Шампионската лига, което означава да бъде постигната най-високата категория 4 от категоризацията на UEFA за футболни стадиони.

1.Градоустройствен анализ на зоната :
Стадион "Локомотив" и прилежащия му комплекс попадат в пределите на ЖР"Тракия" - гр.Пловдив, почти на границата между широкия градски център и периферния жилищен комплекс. На изток от имота в който е разположен стадиона, се простира парк "Лаута" - понастоящем доста занемарен, но сравнително голям на площ, което го прави бъдещ сериозен фактор в зелената система на югоизточната част на Пловдив. Паркът сам за себе си, както и взаимовръзката му със спортния комплекс "Локомотив", притежават огромен потенциал за развитие с цел по-добрата рекреация на пловдивчани.
На запад имотът на стадион "Локомотив" граничи с Аграрния университет на Пловдив, а на юг - с имот, собственост на МО, зад който се простира най-младия жилищен район на града - "Тракия" с 60000 обитатели.


Основният и за сега единствен подход към комплекса, е от север, от бул."Санкт Петербург". Това не е особено благоприятно за един съвременен градски стадион, към който е по-добре да бъдат създадени повече подходи, така че той да може да бъде атакуван от всички околни зони на активност. Прокарването на новопроектираните улици, разположени източно и западно от комплекса ще създаде чудесни възможности за нови автомобилни и пешеходни входове към него. Това ще изведе спортния комплекс от сегашната му "манастирска" затвореност и ще създаде така необходимите връзки с бул."Освобождение" - основния комуникационен гръбнак на ЖР "Тракия" и с бул."Менделеев" - входно-изходната артерия на Пловдив към Асеновград и Родопите. Новите подходи са изключително важни и по отношение на осигуряването на паркиране в рамките на спортния имот.

2.Функционално решение:
Цялостното преустройство на спортния комплекс "Локомотив" обхваща освен реконструирането на стадиона също така запазване на някои съществуващи сгради и построяване на нови такива. Запазват се съществуващата тренировъчна зала за волейбол, тенис кортовете, лекоатлетическото хале и двете тренировъчни игрища, разположени източно от стадиона. Предвижда се изграждането на нов пететажен паркинг, комплекс от археологически възстановки и открити паркинги за автомобили и автобуси. Основната идея при функционалното решение на спортен комплекс «Локомотив» е той от дом най-вече на футбола, да се превърне в поливалентен жив градски организъм, в който си дават среща различни видове спортове, търговия, култура и рекреация.


2.1. Реконструкция на стадиона.
Реконструкцията обхваща всички сектори на стадион "Локомотив", като запазва частично трибуните в техните ниски части и предвижда напълно нови дву-три етажни обеми там където стъпалата със седалки наберат височина. Капацитетът на целия стадион след реконструкцията става 16500 зрители, като 80% от местата са покрити с лека ажурна козирка.


Подходите към трибуните са посредством външни стълбища, които водят до опасваща целия стадион открита галерия, на кота +3.60. От галерията има няколко прохода, които отвеждат потока зрители по средата (във височина) на съответната трибуна. Във вътрешността на галерията (пространството под седалките), са проектирани заведения, магазини, офиси, медиен център, медицински пунктове за всеки сектор и тоалетни. Партерът на стадиона също става използваем. В зависимост от местоположението на съответната трибуна, на различните места са предвидени магазини за спортни стоки и сувенири, съблекални, офиси и покрит паркинг.

2.2. Трибуна "Бесика"+ многофункционална спортна зала.
Основният композиционен акцент на реконструирания стадион "Локомотив" е трибуната, която посреща посетителя, идващ от север, което е и сега съществуващия подход от бул. "Санкт Петербург". В този централно разположен обем е предвидено да се помещава колоритната агитка на "Локомотив"-Пловдив. Това е така наречената "фенска" трибуна "Бесика", която разполага с 4000 седящи места, по-голямата част от които са покрити с козирка.
С цел спортният комплекс да се превърне в комфортен дом на повече спортове, в пространството под трибуната и с разширение на север е проектирана многофункционална спортна зала с възможности за провеждане на официални състезания и с капацитет 1400 седящи места. Нейното игрално поле 20/40м и светла височина 12,5м са съобразени с изискванията към покрити игрища за баскетбол, волейбол, хандбал, тенис на корт, тенис на маса, бадминтон и др. Предвижда се трибуните на залата да бъдат мобилни, което ще даде възможности за преструктуриране на пространството и провеждане на различни градски мероприятия.


Входовете към спортната зала и към трибуна "Бесика" са отделни, два по два симетрични - от източната и западна страни на обема. На практика залата и трибуната са две самостоятелни функционални звена, всяко от които притежава свои собствени комуникации, сервизни помещения и медицински пунктове. Двата входа към трибуна "Бесика" разпределят публиката през две открити стълбищни клетки към 4 изхода, водещи до местата за сядане. В пространството под стъпалата на трибуната са разположени тренировъчни спортни зали, медиен център, съблекални и офиси, подходът към които е през спортната зала. В най-високата зона на залата е проектирана панорамна ложа - прес зона с поглед както към стадиона така и към покритото игрище. Осигурен е достъпът на хора с увреждания както до залата, така и до трибуната, където са предвидени два асансьора.

В ниските обеми, фланкиращи трибуна "Бесика" и многофункционалната спортна зала е предвидено да се разположат музея на ФК "Локомотив"-Пловдив и клубно кафе с изглед към игралното поле на стадиона.
Проектът предвижда изграждането на трибуна "Бесика" и многофункционалната спортна зала да бъде първият етап на строителното изпълнение на реконструкцията.


2.3. Паркиране.
Необходимото паркиране в рамките на комплекса е осигурено посредством няколко открити и закрити паркинги. Най-голям обем автомобили побира дъговиден в план 5-етажен паркинг, разположен югозападно от стадиона, с капацитет 650 паркоместа. При него освен петте надземни нива, за паркиране се използват също така сутерена и покрива. Друга част покрити паркоместа са побрани в партерите на южните трибуни. Останалото паркиране е решено на открито, в зоната пред централната трибуна и в североизточния ъгъл на имота - в близост до парк "Лаута". Общия брой на паркоместата в рамките на спортния комплекс е 1150. Предвидени са и 12 паркоместа за автобуси. При необходимост, когато се провеждат важни футболни срещи или при други многолюдни мероприятия, е възможно новата улица, разположена източно от комплекса временно да се трансформира в еднопосочна, което би осигурило възможност за паркиране на още около 200 автомобила в непосредствена близост до събитието.


2.4. Археологически възстановки на тема "Възникването на Пловдив".
Проучванията на екипа, извършени при разработката на проекта стигнаха до извънредно интересни факти за миналото на зоната, в която е разположен стадион "Локомотив". Започвайки през 1949 г., в продължение на 14 години, на това място е разкрито изцяло голямо праисторическо селище, свързано с възникването на днешния Пловдив. Големият български археолог проф.Петър Детев открива там хиляди артефакти от бита на първите пловдивчани - предмети, керамика и останки от неолитни жилища. Те сочат недвусмислено, че точно тук, през късния неолит, се е зародила уникална местна култура. Селището продължило съществуването си през хилядолетията до Христа. Проф. Детев оставя богат архив скици на най-старите жилища в региона и описание на технологията за тяхното изграждане. С помощта на неговия син, г-н Йордан Детев, подробно проучихме възможността за изграждане възстановки на първите къщи в Пловдив по автентична технология, където да се пресъздаде бита и културата на основателите на града, под формата на малък тракийски туристически атракцион. Проектът предвижда в една от сградите да се устрои действащо автентично керамично ателие, в което да се изработват глинени предмети по древните технологии. Такова ателие е разкрито в селището, като в него са намерени близо 400 езически култови фигурки. Във втората сграда е предвиден малък музей, в който сред ескпозиция от антични предмети се разказва историята на древното селище. Третата възстановка е така наречената "неолитната кухня" (енотека-сувениршоп), предлагаща тогавашните екологични храни и напитки. Наподобявайки древната подредба в едни селище, сградите-възстановки на неолитни жилища, са разположени в кръг около пластичен скулптурен знак-тотем. Този монумент символизира сакралността на мястото и за неговата изработка се е ангажирал големия български скулптор Ставри Калинов. Разположени в спортния комплекс "Локомотив", археологическите възстановки биха били един чудесен повод да се свърже интереса към историята на Пловдив със спорта и обратно. От една страна те биха могли да станат притегателен център за туристи и гости на града, а от друга - да се превърнат своеобразен символ за многобройните фенове на ФК"Локомотив". Символ, който превръща днешните обитатели на трибуна "Бесика" в преките наследници на древните траки, населявали тези места.


3. Екстериорно решение на стадиона.
Специфичният нов силует на стадион "Локомотив" се изгражда до голяма степен от покриващата всички трибуни лека прозрачна козирка. Нейната конструкция е метална, на една подпора, с обтегачи. Специфичното повторение на носещите метални колони и обтягащи въжета по периферията на стадиона създават характерен олекотен силует на общо взето ниския, разлят обем. Козирката на трибуна "Бесика" е с подобна конструкция, но там тя не е самостоятелна а се явява съставна част от покрива на спортната зала. Дължината на козирката е 22м, като по този начин тя покрива около 80% от седящите места. Покритието над трибуните е от политетрафлуороетилен (тефлон) - лек полупрозрачен полимер с изключително хлъзгава повърхност, което практически прави козирката самопочистваща се. Материалът е последна иновация по отношение на леките покрития и се използва много успешно при изграждането на някои от новите спортни съоръжения в Южна Африка, предназначени за провеждането на Световното първенство по футбол 2010 г.


При фасадното третиране е търсен силен обединяващ мотив, който да създаде архитектурна специфика на стадиона и да го направи знаков, разпознаваем. Предвидена е пластична композиция от плътни и остъклени вертикални пана в клубните цветове на "Локомотив" - черно и бяло. Плътните части са оформени посредством вентилируемо фасадно покритие - HPL панели в бял цвят. Остъкленията представляват окачена структурна фасада. В комбинация с ефирната структура на козирката, обединеният чрез черно-бялата фасадна композиция обем въздейства единно и знаково. Преимуществото на използваните материали за козирка и фасада са тяхната дълготрайност, възможностите за "self cleaning" (козирката) и за лесно почистване на графити (HPL - панелите). Не на последно място, чрез предложените материали се изгражда една атрактивна, модерна визия на преустроеното спортно съоръжение.

Като цяло настоящият идеен проект предлага едно качествено, високотехнологично архитектурно решение за стадион "Локомотив" в парк "Лаута" на гр. Пловдив. Предвид конструктивната самостоятелност на всяка от трибуните, е възможно строителството да се извършва на етапи, включващи отделни части на съоръжението, в

Още по темата: общо новини по темата: 98
06.10.2016
31.08.2016
26.08.2016
25.08.2016
23.08.2016
19.08.2016
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на toni1912
премахни филтъра

+11
 
 
аиде дано и ние и вие след годинка две да се радваме на такива стадиони
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Дубълът на Локо се мести на стадион "Пловдив"
9 победи и 6 равенства! Няма друг наш отбор, който да играе толкова успешно срещу Лудогорец
"Черно-бял" тандем! Гонзо взе шампион с Локо в БФС
Трансферът му се оказа несполучлив, Локо няма да купува правата на белорусин
Локомотив Пловдив е отборът, който стреля най-точно от дузпа в родния елит
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: