ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Около 15 т тежи скулптурната композиция, символизираща тепетата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:14 / 09.08.2011Коментари (9)3250
Общо около 15 тона тежи скулптурната композиция, която Цвятко Сиромашки създава в чест на Йосиф Шнитер, автор на първия модерен регулационен план на град Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Днес зам.-кметът Александър Долев, заедно с правнучкатана архитекта, доц. д-р Мария Шнитер, посетиха ателието на скулптора, за да разгледат напредъка на работата му. 

Композицията, която трябва да бъде разположена на Гроздовия пазар в центъра на Пловдив, символизира седемте хълма на града. 7 тона тежи камъкът с оригиналния подпис на архитекта. В детайли, става въпрос за 6 гранитни елемента, освен които е изграден и монумент на самия архитект. Във всяка част от композицията от гранитни камъни са вплетени, части от оригиналния градоустройствен план, който Шнитер е направил за Пловдив. По повърхността на гранитните фигури, има и характерни за атмосферата на града щрихи, като стилизирано изображение на къщите от Стария град. Има идея автентичния план на Шнитер, изработен за Пловдив да се сложи на билборд. 

Както вече Plovdiv24.bg писа, за довършването на архитектурния паметник са необходими още 22 000 лв. Финансирането трябва да дойде от спонсори. "Седем-осем души работят по проекта до този момент почти безвъзмездно", обясни Цвятко Сиромашки. 



Още по темата: общо новини по темата: 10
22.10.2012 »
22.10.2012 »
19.10.2012 »
16.10.2012 »
09.10.2012 »
08.08.2011 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Е, то не е лошо да почитаме хората, които са оставили следа в града ни, ама защо трябва всяко празно място да бъде запълнено?
0
 
 
Странно!! В последните години освен скулптури на Сиромашки, май няма произведения на изящното изкуство в обемна форма на други съвременни автори. Не е ли редно да се обявяват конкурси, да има обществено допитване. Решили и поставили паметници тук и там!! Има един такъв "паметник" в градската градина, поставен май в тоталитарно време, на японски самурай от Окаяма, побратимен град на Пловдив. Той поне е подарък:))). Друг е въпросът, дали някой знае защо е там ?? Та думата ми е да не стане така и с този паметник. За мен е неясно защо точно на Гроздовия пазар ще се стоварят 15 тона? Нека се иска мнението на пловдивчани. Все пак това е нашият град! И още - Кой ще плати осттъка от 12000лв.,така се пише в друга публикция, на г-н Сиромашки. Май ще са от общинския бюджет, а това ще рече от нашите пари. Тогава нека и ние се произнесем.
+1
 
 
7-мо тепе няма. На мястото му има грандиозен паметник на алчността-призрачния недовършен Мол! Сиромашки направи и паметника на Шевалас в Симеоновата градин, за мен със съмнителни художествени качества, както и "реставрацията" на част от близкото фонтанче...А за композицията на Шевалас му "помагали" цели 2-ма АРХИТЕКТИ!Едната е проектантка във небезизвестната фирма която почти беше налапала кино Космос-Яна Желязкова..Всичко се върти в тази мътна вода и не допуска и капка от свежия ручей...Защо нямаше конкурс за идеята да се слага паметник , поредния, на Гроздовия пазар, както и за самия проект? Кой взе еднолично решение и колко общо е платила общината от нашия джоб за тази "дейност"?
0
 
 
Усещам как с тази нова смайваща гражданите и гостите на града скулптора изкуството в Пловдив расте, пъпли, върви нагоре и напред, с една дума - процъфтява. Даже малко дебелее, но ще си затворим едното око, за да не урочасаме напредъка. Доколкото схващам, в чест на Йосиф Шнитер ще бъдат поставени няколко камъка, тежащи 15 тона и символизиращи тепетата, а измежду тях, вероятно на мястото на липсващото седмо тепе, ще се подава главата на въпросния господин, издялана от камък. Всичко на всичко 82 хиляди лева, колкото един по-стар апартамент в Пловдив или чисто нов луксозен автомобил, примерно Мерцедес S-класа (макар че е проява на много лош вкус от моя страна да сравнявам изкуството с банална еснафска движима или недвижима собственост). Общо взето на Гроздовия пазар липсваше нещо, което да е поне равностойно на Рендето на Главната. Сега тази празнота ще бъде подобаващо запълнена.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Нови данни за археологическите разкопки на "Източната порта"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: