ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Общински съветник: Спира ли кметът на Пловдив строеж на детска ясла с национално финансиране?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:28 / 24.04.2024Коментари (11)6576
© Plovdiv24.bg
Общинският съветник от коалиция "Съединени за Пловдив" Константин Георгиев с питане до кмета на община Пловдив Костадин Димитров относно проекта за изграждането на детска ясла в "Тракия".

"Проблемът с детските ясли в Пловдив се задълбочава от ден на ден.  От последното класиране през месец март, от 711 деца, кандидатствали за прием в детски ясли, приети са само 49. Това означава, че над 650 родители не могат да започнат работа, тъй като няма къде да оставят децата си.

В приемната ми като общински съветник дойдоха граждани от район "Тракия", които изразяват недоволството си от евентуалното спиране на проекта на детски ясли до блокове 41,42, 43.

Според информация от медиите, 409 души са се подписали срещу изграждането на детски ясли в УПИ – I 56784.540.486. Самите ясли трябва да бъдат за 200 места, точно колкото е недостигът в район "Тракия". 

Община Пловдив успя да привлече финансиране от МОН за изграждането на яслите, като сумата е 4,5 млн. лева. Това е и проектът, който има нужда от най-малко самоучастие на собствени бюджетни средства от 7-те спечелени проекта – едва 1,5 млн. лева.

Видно от документите за конкретния имот, още през 1977 година, преди да се построят жилищните блокове, имотът е бил отреден за "Детски комбинат". Предназначението му никога не е било за друго, освен за детско заведение.

По информация в медиите виждаме, че Община Пловдив може да се откаже от този проект, заради искането да се запази "зеленината" в имота, отреден за детски ясли или градина.

Също от медиите, в обстоен материал, по сигнал на граждани е видно, че зелените пространства в зоната са точно дефинираните като необходими при приемането на плановете от 1977 г. Никой от тях не е със сменено предназначение от тогава до днес. По-скоро проблемът, който се наблюдава поне от 12 години, времето в което и вие бяхте районен кмет на район "Тракия“, е несоциализирането, неподдържането и неразвиването на зелената система в определените пространства.  От години, включително във вашето управление, е допуснато личните автомобили да завземат пространствата, определени за зелени площи.

С оглед на гореописаното, отправям следните въпроси,  които ще бъдат отправено и на утрешната сесия на Общинския съвет - Пловдив:

1.Предвиждат ли се средства в бюджета и какви са Вашите планове, така че зелените площи в района да бъдат преведени, както определят плановете от 1977г.?

2.На какво основание сте заявили пред подписалите подписката, че в УПИ I – Детски комбинат, кв. 6, одобрено със заповед №1343/29.08.1977г., няма да се строи определената в градоустройствените планове ясла?

3.Ще претърпи ли бюджетът на Община Пловдив финансови загуби от неусвояването на отпуснатите от МОН средства?

4.Съобразен ли е общественият интерес, като се съпостави искането на жители в съседните блокове и нуждите на пловдивчани? Видно от подписката – в нея са участвали 409 души. В същото време при разкрити  200 места, това значи, че за 5 години през детското заведение ще минат 1000 деца, а за 10 години – 2000. Или пряко или косвено, решението за непострояване на детска ясла ще засегне в негативен план между 2 000 и 5 000 пловдивчани", допълва своята позиция общинският съветник.

Plovdiv24.bg припомня, че подписката срещу построяването на детската ясла върху е събрала 409 подписа само от Зона А11 и А10 в кв. "Тракия" от граждани от различни възрасти – от 18-годишни до майки с малки деца, бъдещи майки и пенсионери.

Подписката е организирана от Местната гражданска инициатива с инициативен комитет "Нека направим Тракия по-зелена“/

"Искрено се надяваме тези 409 човека, както и техните деца и внуци на едно благоприятно развитие на случая за всички страни – от една страна, децата, които си играят на площадката и игрището, като се запази този терен като зелена площ, и от друга страна, родителите на дечицата, които не успяват да се класират за място в детските ясли, като се премести проекта за детската ясла върху площ със същия статут и предназначение, като проектът не усвоява 100% от зелената площ!", заявяват от гражданската инициатива.



Още по темата: общо новини по темата: 3
13.03.2024 »
29.02.2024 »
29.02.2024 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ще се опитам да бъда максимално спокойна и интелигентна в изказа, както досега съм правила във всяко едно изложено становище. Дори повечето от хората, които не ни разбираха, нас, живущите в Зона А11 и А10, хора, които обичат да четат само заглавия и не премислят нашите думи, ни разбраха в крайна сметка. Господин Костадин Димитров и той ни разбра. Господин Владимир Темелков и той ни разбра. Господин Георги Гатев и той ни разбра. Само Вие не ни разбрахте. И не знам защо…!? Все пак сте Общински съветник! И в случай, че все още не знаете за какво говоря, ще Ви кажа директно под Вашата публикация: Никой не иска да се спре строежа на детската ясла и никой не иска да се загубят тези милиони. Единственото нещо, което искаме, е яслата да се премести на терен, който е подходящ за нея. И последно, но не на последно място… Игрищата, детските площадки и яслите са за всички простосмъртни… в това число и за Вас… И е грозно, чак бие на очи, да повдигате въпрос, който е ясен само защото сте от опозицията и трябва да генерирате n на брой думи в сесия на Общински съвет! Лек ден! Надявам се, този път РАЗБРАХТЕ!
0
 
 
Този общински съветник, като е толкова запознат с плановете, защо не погледне за какво бе предвиден района, където сега се строят 60 блока (РПП)? - Ц1 - терени за социална и бизнес структура. Там трябваше са има училища, болници, библиотеки, бизнес сгради, детски градини и подобни. Акваленд бе определен за спортни площи в паркова среда. Минипаркът до Тракия Сити Парк е заграбен към строежа - складова площадка е сега. Защо точно трябва застроите и последното останало квадратче трева в района?
-1
 
 
Така като гледам от снимката децата са едно върху друго,просто за пореден път се доказва,че Бай Ганьо е голямо задно колело.
+2
 
 
Всичко е въпрос на желание. Явно нито управляващите ги интересува, нито инвеститорите искат комплексите им да са нещо по-различно от гето.
+3
 
 
То е ясно,че с това бясно строителство и прииждащи от цялата страна в Пловдив всичко отесня!Обаче има нещо друго:Как така администрацията не може да договори с инвеститорите на такива МЕГА комплекси да изградят и подобен вид ясли?В личен разговор с г-н Димитров,малко преди да започне изграждането на РЕЗИДЕНТЪЛ ПАРК,ми обясняваше как било договорено там да се изгради детска ясла,която да се стопанисва от общината.Има логика,при положение че комплекса ще е 4-5хил. апартамента в завършен вид.Някой да е чул оттогава нещо такова?Многоетажните паркинги?Инфраструктура??Веднага след яслите са училищата,нещо по въпроса??При нас всичко е на парче,без визия за поне 10г напред,така че резултатите са това!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: