ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Башар Рахал се появил по чудо
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:31 / 02.04.2024Коментари (0)2295
©
С история като от роман започва животът на Башар Рахал. Актьорът, познат от редица родни сериали и може би около 90 филма, включително и чужди продукции, тази година ще празнува 50-ия си юбилей и част от равносметката му вероятно ще бъде още явяване на 400-500 кастинга. Башар се родил в шестия месец в Дубай в семейството на Мунзер Рахал - ливанец, и Мариана Рахал - българка. Било истинско чудо, че оцелял, но перипетиите продължили. Нуждаел се от преливане на кръв.

Родителите му, които мислели да го нарекат Ейман, отчаяно търсели донор на нулева отрицателна кръвна група като неговата. Открили, че такава има индийка, която работи в дома им. Преляли му кръв и така го спасили. При тези обстоятелства една от лелите на малкия Ейман предложила да сменят, името му и да го кръстят на Богородица. "Шара", което е част от името на актьора, означава "блага вест", обясни Башар в предаването на Диана Любенова "Имате среща".

Тогава актьорът прояви чувство за хумор, изтъквайки, че всъщност е Благовест. "Баща ми тогава дава обет, че ще пости, докато стана на 20 години.

Чак на 20-ата си годишнина разбрах защо пости, а той дал обет пред Богородица, че ако оживея, ще пости 20 години", сподели Башар, който има сестра Карла, която е по-голяма. Тя също е добре известна у нас. Не само като актриса, а и като певица. Башар е кръстен в столичния храм, "Покров Богородичен". 

Вуйчо му станал негов кръстник. Тогава се появил въпросът дали Башар е християнско име и го прекръстили на Кристиян. С това име учителките от първи до седми клас се обръщали към бъдещия актьор. Даже мислели, че Башар е прякор. Когато бъдещият актьор трябвало да кандидатства в английската гимназия, сменили документите му, понеже във всички бил записан Кристиян.

"Бях тежък двойкаджия. Много ме мързеше да уча. Исках да си играя. Майка ми е разказвала, че след първия ден съм се прибрал и съм казал: "Супер беше! Нали повече няма да ходя?". "Е, как? Утре пак", отвърнала тя. "Е, нали вече ходих на училище?", сподели актьорът. В английската гимназия той заобичал историята. Тогава Башар вече бил припознал актьорството като свое призвание.

Още на 12 започва да играе в тв скечове, а две години по-късно влиза в групата на театър "Сълза и смях", където играе в различни постановки, сред които и по Шекспир и Чехов. В НАТФИЗ Башар учи в класа на проф. Стефан Данаилов, за когото винаги е говорил с много любов. Даже с него Рахал прекарва съзнателно много повече години отколкото с баща си. Мастъра винаги бил наоколо, когато Башар имал нужда от съвет и подкрепа. Не само за него, а и за всички свои ученици. Когато родителят на бъдещия актьор починал, Стефан Данаилов с когото се познавали, дошъл на погребението му. Целунал ръка на майката на Башар и сестра му Карла. На ученика си пък казал: 

"Моеето момче, не сте сами". И наистина много се грижил за него и сестра му. Всъщност Ламбо е известен с отношението си на покровител към всички свои ученици. Башар Рахал помни първия път в който го видял. Срещнал го близо до дома си, който бил през пет къщи от тази на Вили Цанков, който е първият съпруг на Мария, за която по-късно Мастъра се жени. Един ден Башар, който тогава все още не учел в НАТФИЗ, видял Стефан Данаилов в едно гаражно кафене в квартала. Отдалеч го впечатлил с визия - мокасини на бос крака с панталон и шарена риза по италианска мода. Минавайки, покрай него, на Башар му направило впечатление, че Ламбо говори сладко с всички, без претенция, присъща за много известни личности.

"И се чудех дали му е било трудно винаги да бъде в настроение?! Години по-късно, като си говорих с племенницата му Росица Обрешкова, тя каза" “Абе, имаше едни моменти, в които вече му беше много трудно". Стои, примерно, в гримьорната и казва: "Ох, много ми е изморено. Хайде", и влиза в класа: "Как сте?". Т.е. той не си е позволявал да си показва кофти настроенията, изморените си състояния, защото е искал хората да го запомнят като един усмихнат, ведър човек", сподели Башар Рахал в "Имате среща". 

Натъжава го, че много други негови по-възрастни колеги не успяват да скрият тъгата си. Станали са по-сурови и огорчени. Никой не се погрижи за възрастните артисти, заяви Бахар, които в един момент стигат до трудно състояние на немотия, ако не са наследствени богаташи. Тази система ги убива. И най-лошото е, че започва, смята Рахал, и отношението на хората към артиста да е по този начин. "Колко страхотни актьори съм ги виждал изключително опърпани... Не си отиват от този свят с достойнство", каза Башар Рахал и допълни, че това му е болка. Той пази не само спомени от Стефан Данаилов, но и тефтерчето, в което писал и рисувал, когато играел в едно от представленията на Народен театър "Иван Вазов". 

Башар се сдобил по случайност с тефтерчето, когато преди време взел костюми от театъра за филмови снимки. Сред дрехите било и палто, което бързо разпознал, че е носил тъкмо Мастъра. В един от джобовете Башар се натъкнал на тефтерчето му. "Не съм драскал в него, за да не разваля стойността му. Пишел е нещо, докато е играел", сподели актьорът.

Въпреки че винаги е бил сред тези в гилдията, които не остават без ангажименти, Башар Рахал прекарва доста време в САЩ. Заминава с тогавашната си приятелка Калина, с която по-късно сключват брак. Тя е майката на двете дъщери на Башар - Клои и Индия. Актьорът решил да пробва късмета си в страната на неограничените възможности, след като покрай едно представление, в което участвал в Младежкия театър, се замислил за това, което иска да му се случи.

Пиесата била детска. Башар играел жабокът Чими, който излиза от варел. На първото представление имало деца които го целили с ориз, на второто когато изскочил от варела, от първите редове се чуло: "Ей-й-й, тоя па шо е грозен". Башар се запитал така ли си представя живота. Не искал все да е щатен, актьор в някой театър, да не може да отказва роли и да го целят с ориз. Така, макар, да играел и в Народния театър, и в театър "Сълза и смях" като междувременно се снимал в чуждестранни филми, които се снимали у нас, Башар заминал за ново начало в САЩ. Поставил го. С упоритост и много обикаляне по кастинги, в един момент Башар вече снимал в доста продукции.

Играл е в 4-5 сериала в САЩ, но осъзнал, че да се наложи като лице може да отнеме и десет години. Просто такъв бил процесът. А можел и да се провали, успехът все пак не е сигурен. Върнал се в България. Съпругата му Калина останала в САЩ, където и днес е успешен продуцент в телевизията. Известно време двамата поддържаха брака си от разстояние, но в крайна сметка се разделиха. Откакто се завърна, Башар не е спирал да работи като актьор, пише Минаха години. 

В последно време е и продуцент на доста родни филми. "Изобщо не разбирам кариера на актьор в България. Какво значи?! Ние работим тази професия, борим се, ходим на кастинги, създаваме си сами работа понякога, когато няма", коментира Рахал наскоро в рубриката на Деси Банова-Плевнелиева за предаването “Събуди се" по Нова тв. Башар е и преподавател. Той споделя опит и знания в театралния колеж "Любен Гройс". 

Когато имаш работа, си с усещането, че си в правилната посока. Когато нямаш, имаш съмнения. Актьорите, смята Башар, са несигурни в себе си. И така е правилно, защото иначе губиш тази сензитивност, която ти трябва, за да подхождаш към всяка роля. "Не съм депресивен тип. Като цяло съм позитивен", определя се Башар, макар че често играе “гад". Според мен човек се чувства най-добре, където се  чувства обичан. Аз се чувствам обичан в България", споделя Башар.


Още по темата: общо новини по темата: 6086
08.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
предишна страница [ 1/1015 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: