ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Атанас Владиков представи своята първа художествена книга
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:51 / 23.03.2024Коментари (0)1349
Ако искате да пътувате до града, който отмерва пулса на XXII век, но не разполагате с бюджет за самолетен билет и престой, можете да го почувствате от страниците на книгата "Аригато, Токио“.

Атанас Владиков, който е преподавател в Пловдивския университет, представи своята първа художествена книга "Аригато, Токио". В младежките си години е запленен от източните бойни изкуства. Желязната дисциплина, стремежът към самоконтрол и усещането за хармония се настаняват трайно в неговата душевност и се превръщат в неизменни съветници през целия му кариерен път.

Социалната проблематика и стремежът на хората към благоденствие го карат да започне да търси икономическите отговори на въпроса защо едни нации живеят в разкош, макар да нямат сериозен икономически ресурс, а други - тънат в нищета, въпреки невероятните природните богатства, с които разполагат.

Завършва елитната специалност "Международни икономически отношения" /МИО/ в Пловдив, заминава в САЩ, където завършва магистърска програма по икономика, а след това се връща отново в родината. Амбициите му го подтикват да се яви на конкурс за асистентско място по икономика и от тогава до сега - повече от 17 години - расте в академичната кариера.

В момента е доцент по "Международни икономически отношения" във факултета по "Икономически и социални науки“ /ФИСН/ на Пловдивския университет. Определя като предизвикателство явяването му на редовните избори за ректор с мандатна програма "Университет на новите реалности“ и прави нетрадиционна кампания по оста: Пловдив – Токио. Горд е с факта, че тази година факултетът, в който работи, и специалност МИО достигат зрялата възраст от 30 години.

Тази зряла възраст е вече причина да се говори за "Пловдивската школа" по МИО. Като доцент е обучил повече от 10 хиляди студенти. Срещите му с тях са неспирен кръговрат от въпроси и отговори, които движат света на икономическите отношения. Младите хора имат съзнанието да се образоват, да градят, надграждат и чрез професията си да опазват социалния мир и повишават икономическите стандарти на нацията.

Мечтата му да посети Япония като специалист по МИО се реализира преди година. Запленен от емоциите си по време на двуседмичната командировка в Страната на изгряващото слънце, срещите с успели българи, намерили своето лично място в Япония, го вдъхновяват да претвори преживяното в книга с фотографии на научно- популярен език. Няма да звучи нескромно, ако сравним усещането от прочита на книгата с безплатно пътуване до Токио. Прелиствайки страниците, имате усещането, че лично сте посетили и преживели всяко описано място и събитие.

Представянето на книгата бе в Регионален исторически музей-Пловдив, а зала "Съединение“ едва събра множеството дошли любознателни хора от различни среди - университетски, бизнес среди, представители на различни професионални съсловия- лекари, адвокати, ученици и студенти, жадни за духовни преживявания.

Попитахме Атанас Владиков какво липсва на България, за да бъдем успешни и богати? Усмихна се и сподели:

"Ще ви дам пример със снимките на обърнатите с покрива надолу къщи - изглеждат изключително атрактивно и впечатляващо, но въпреки архитектурния си шедьовър, оставате с усещането, че сякаш моделът им е сгрешен.

На нашата прекрасна родина не достига Светлина, тоест Знание. Той мисли, че младите хора трябва да се образоват, да пътуват, да трупат знания и да имат възможността да ги прилагат у нас. В успешните държави от международните икономически отношения произтича политическият ред, а ние работим по старата доктрина- създаваме политическа база, върху която надграждаме икономическа надстройка. И се получава ефектът на обърната с покрива надолу къща. "Събрах преживяното в книга, с която се надявам да посея знанието за успешния модел в повече хора“, допълва Атанас Владиков.

Сред гостите на представянето на "Аригато, Токио“ бяха много от майсторите на източните бойни изкуства от високите степени: шихан Георги Попов (карате шин-киокушин), директорът на спортното училище в Пазарджик Георги Георгиев - олимпийски медалист по джудо и два пъти световен и европейски шампион по самбо, Здравко Колев - основател на айкидо клуб "Сатори“- Пловдив, както и кметът на Пловдив Костадин Димитров, който също е майстор от високите степени в таекуондото.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: