ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
БСП Пловдив: Няма да подкрепим бюджета, защото продължава политиките от предишното управление
Автор: Диана Бикова 13:34 / 13.02.2024Коментари (0)4115
© Plovdiv24.bg
Групата съветници от "БСП за България" няма да подкрепи бюджета на Пловдив, въпреки че го намират за реалистичен, обявиха социалистите, предава Plovdiv24.bg.

На нарочна пресконференция от левицата обясниха, че няма да подкрепят бюджета. Причината е, че няма завишение на средствата за образование, здравеопазване и социални дейности, липсват решения за обществения транспорт и свързаността със съседните общини, няма яснота какво ще се случи с големите паркове и тепетата, обясни председателят на групата съветници Калин Милчев

Икономическият експерт Илия Гатев отбеляза, че след публичното обществено обсъждане на проекта за бюджет представители на социалистите са били поканени на среща със заместник-кмета по финанси Женя Петкова, на която е присъствал и кметът Костадин Димитров. На въпросната среща са обсъждани предложенията на левицата за бюджет 2024 и от администрацията са приели през настоящата година да се реализират три техни идеи. Една от тях е организация на кабинети за неотложна помощ в ДКЦ "Изток" в район "Източен", ДКЦ V в район "Тракия" и МБАЛ "Св. Мина" в район "Централен".

Втората е да се предвидят средства за възстановяване на поливните системи, дървесните видове, осветление и настилки на Младежкия хълм, Дановия хълм и Хълма на освободителите. Третата идея е в сектор благоустройство, за проектиране на ПУП-ове в новите квартали "Остромила" и "Беломорски" за пътища, детски и учебни заведения.

Предложенията са на обща стойност 2 350 000 лева, като по-голяма част от сумата ще е за благоустройството. Има вариант в бюджетите на районните администрации на "Централен", "Тракия" и "Източен" да се включат необходимите средства за реализация на идеите за спешни кабинети и за защитените територии. 

"Това е бюджет на възможното. Ние няма да го подкрепим, защото продължава политиките от предишното управление на Пловдив и реално е стиснат в една финансова рамка отпреди, т. е. се изпълняват проекти от предишното ръководство. Има лошо наследство - около 30 милиона община Пловдив ще даде за дофинансиране, а не се знае колко от тези средства ще бъдат върнати на града, тъй като се очаква верификация около средата на годината" - обясни Илия Гатев. 

Социалистите се обезпокоени, че отново се залагат големи суми за спортна инфраструктура. Смятат щателно да проследят как ще бъдат изхарчени средствата за стадионите на "Локомотив" и "Ботев", тъй като имат съмнения, че цените са доста завишени. 

От левицата признават, че бюджетът на града има и положителни страни, тъй като в него са заложени по-реалистични нива на приходите и разходите. Другият плюс е, че не е планиран нов общински дълг, което е записано и в 3-годишната бюджетна прогноза. Тази година обаче общината ще плаща най-високата сума по старите кредити - 108 милиона лева, след което размерът намалява. 

Притеснения има дали по Водния цикъл, който трябва да приключи през 2024 г., ще бъдат верифицирани всички инвестирани от общината пари. 

Социалистите виждат проблем в това, че в общинския бюджет не са предвидени средства за развитие на общинския обществен транспорт. Разчетите показват, че държавната субсидия за превозвачите е увеличена с 15%, а в бюджета са заложени около 2.3 милиона лева за компенсации от общината за 2023 г.

От левицата предупредиха, че в 3-годишната бюджетна прогноза се предвижда вдигане с 30% на приходите от данъци. Това означава, че данъчното бреме за фирми и граждани ще се увеличи, обясни Гатев. 

Предвидените разходи за издръжка на Общинския съвет са в размер на 2 906 000 лева. Средствата ще са основно за възнаграждения и осигурителни плащания, като се намаляват сумите за т. нар. "представителни разходи" и се увеличава официалното заплащане на съветниците. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!



Още по темата: общо новини по темата: 35
11.04.2024 »
09.04.2024 »
04.04.2024 »
28.03.2024 »
03.03.2024 »
01.03.2024 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Формула 1, сезон 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: