ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Анестезиолог: Има вируси, които са изключително агресивни и довеждат човека до много тежка безпомощност
Автор: Йоланда Пелова 21:18 / 27.01.2024Коментари (0)3361
© Фокус
Белият дроб и сърцето са неразривно свързани. Ако не бъде открит възпалителен процес на белия дроб, трябва задължително да се провери миокардът. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" доц. Филип Абединов, анестезиолог в УМБАЛ "Света Екатерина“. Коментарът му е по повод различните видове усложнения, които могат да настъпят при хората, както и при тези от тях, които страдат от сърдечно съдови заболявания.

По думите на анестезиолога понякога след отминаване на първоначалните симптоми на грипа, някои хора се оплакват от задух: "Обикновено лекарите в тези случаи правят снимка на белия дроб, за да видят дали състоянието не е усложнено с пневмония. Ако има обостряне на симптоматика при човек, който има сърдечни заболявания, трябва задължително да се потърси лекарска помощ, ако след преминания грип евентуално вижда, че нещата не са като преди, т.е. не се възстановява", предупреди доц. Абединов.

"Точно в сърдечната област има вируси, които са изключително агресивни, и довеждат човека до много тежка безпомощност. В болница "Света Екатерина“ имахме двама пациенти, които бяха след тежки вирусни истории. До такава степен бяха увредени сърцата им, че на единия се наложи преди половин година и повече да му бъде поставено изкуствено сърце, с което живя половин година, и сега, чрез една донорска ситуация, вече е с трансплантирано сърце от близо 30 дена. Т.е. по този начин той се връща отново към живота. Какво имам предвид? Когато тежко бъде увредено сърцето на човек, той много трудно може да направи елементарно движение.

Най-голямото благо за един човек е това да може да се движи, да бъде независим и свободен, да може да извършва различни дейности -  да се нахрани, да осъществи различни други дейности, които са свързани с живота му.

При другия пациент, за който говорим, той бе след сериозна увреда. Близо една година страда, изключително неприятно – не е въпрос дори до коментар за тези неща. Влизайки в болницата му беше поставено уникално за нашата държава устройство – две сърца бяха поставени в неговото тяло, благодарение на което той успя да бъде възстановен. Преди не е могъл дори да извърши елементарни движения. Сега тепърва го учим да ходи. А той беше забравил да ходи, близо два-три месеца", обясни анестезиологът.

По думите му тези състояния и усложнения при някои хора понякога се дължат на различни вируси: "Включително има от грипни, но досега не ни се е случвало от грипен вирус, но сме имали ситуации, в които след грипен вирус се налага да лекуваме хората. Какво имам предвид? Част от хората са генетично предразположени и образуват определена група антитела, в резултат на което в перикардната торбичка се натрупва вода. Казва се педикардит или перикарден излив. Това нещо пречи на сърцето да извършва своята дейност качествено, нормално. И тогава ние трябва да го лекуваме. Това нещо трябва да се върне обратно, да се всмукне това нещо и се дават лекарства. Ако не се случи, когато това нещо остане прекалено дълго време, се получава нещо като една кашичка, когато правим в живота си, и се слепват двата листа и тогава се получава едно тежко състояние на перикардит, при което сърцето не може да функционира добре. Това нещо трябва да се наблюдава. И това е едно от усложненията. А другото е по-тежката част – когато тези антитела увредят мускула на сърцето, се получава миокардит. И тогава се стига ето до тези крайни състояния, за които ви говорих", обясни доц. Филип Абединов.


Още по темата: общо новини по темата: 17024
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2838 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Искаме 47 милиона лева за Южен обходен колектор
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: