ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Дъщерята на Петър Чернев продължава да пее легендарните песни на баща си
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:50 / 23.01.2024Коментари (0)8717
©
"Най-хубавите ми детски спомени са от пътуванията за концертите на татко. Днес разбирам колко е бил прав да казва, че е важно да намираме общ език с всекиго", споделя наследницата на изпълнителя. 

“Заклинание" - една от най-обичаните песни на Петър Чернев, съпътства дъщеря му Яна цял живот. Винаги е звучала в съзнанието й и в щастливи дни, и в моменти на изпитание. Откакто естрадният певец си отива от този свят, песента е много лична за наследницата му Яна, която живее със семейството си в САЩ, слуша "Заклинание" често. Натъжава я, но й носи й утеха. Затова с майка й Дора избират тъкмо тази песен, когато решават да отбележат с нов вариант на негов хит 80-годишнината на Петър Чернев на 7 октомври, миналата година.

Яна, която от дете се занимава с музика, мотивирана от родителите си, държала да изпълни песента, вместо да канят друг изпълнител. В процеса на работа се появила идеята "Заклинание" да е дует с оригиналния глас на Петър Чернев. Резултатът е впечатляващ и предизвиква голям отзвук и сред младите, и сред по-възрастните, имали възможността да проследят кариерата на обичания естраден певец и да го слушат на живо на негови концерти.

Дуетът "Заклинание" е изключително въздействащ и емоционален не само, защото отново звучи гласът на Петър Чернев в съчетание с този на порасналата му дъщеря, но и заради клипа. Във видеото са включени архивни кадри от изпълнението на естрадния певец. Това е само началото на възраждането на музикалното му наследство, тъй като дъщеря му вече се е заела да вдъхне нов живот на други емблематични песни от репертоара му.

“С новия аранжимент ми се отдаде шанс да превърна мъката си в нещо ново, нещо красиво, което се надявам да се хареса и на по-младата публика, която не е толкова запозната с музиката на Петър Чернев", сподели дъщеря му неотдавна за песента "Заклинание".

Яна била едва на 9 години, когато баща й загива в автомобилна катастрофа на 9 декември, 1992 г. Загубата му била съкрушителна за цялото им семейство. Оттогава момичето има досег с баща си чрез музиката му и спомените си с него.

"Ние бяхме много близки. Въпреки че той много работеше, винаги отделяше време за мен и си имахме ритуали, които спазвахме", разказвала е Яна. Когато била малка, той й позволявал да седи на предната седалка в колата, тайно от майка й. Яна още помни колко забавно е било да ходи с баща си на пазар, а после да готвят заедно.

Петър Чернев взимал дъщеря си и на репетиции. Показвал й как се свири на барабани, както и на други инструменти. Той можел да свири на китара, на барабани, на саксофон и пан флейта, а пианото ползвал, когато пишел музика. "Понякога беше строг и настояваше да свиря на пиано, дори когато нямах желание, но музиката беше много важна част от нашия семеен живот", споделяла е Яна.

Тъкмо баща й я качва за първи път на сцена. Тогава тя била едва на 4 годинки. Изпълнила песента "Бойс, бойс" ("Момчета, момчета") на тогавашната хитова певица Сабрина. Иначе репертоарът на Яна бил доста богат, тъй като растяла с музика. Песни звучали и вкъщи, и в натоварения с музикални инструменти бус, с който пътували към поредния концерт на родителите й. "Татко казваше, че трябва винаги да слуша музика, защото това му помага да се вдъхнови и да твори", казвала е Яна. Тя е родена в София. Още от 3-годишна възраст пътува с родителите си по света. За първи път напуснала България, когато баща й пеел в група "Черен Петър" в Западна Европа. Яна и майка й обиколили с него Германия, Австрия, Лихтенщайн и Швейцария.

Спомените от това време са сред най-прекрасните за нея. Като например този как родителите й репетирали с групата цял следобед. Вечер, преди изявата на живо, майка й я слагала да си легне и излизала да пее с баща й на сцената. Яна обаче не заспивала. Чувала ги от стаята си да пеят и се преструвала, че участва в представянето им. Известно време със семейството й живеели в Австрия, където Яна свирела на пиано и пеела в хора на музикално училище. След уроците пък ходела на балет.

Когато се случили промените в България, Яна и родителите й се върнали. Петър Чернев настоял и Яна продължила образованието си в трети клас в 119-о СОУ в столичния квартал "Изток". Не изоставила музиката. Продължила да пее и свири на пиано, като ходела на уроци при Стефка Оникян. Междувременно се изявява и на тв екрана като водеща на предаването по БНТ “Децата в музиката". Баща й основал "Мега София" - сред първите частни фирми след промените, и отворил верига музикални магазини в страната, в които се предлагат музикални инструменти, плочи и аудио-касети.

Хитовият певец бил и първият, който внася компактдискове в България. Музиката и днес е неделима част от живота на дъщеря му, макар че не е основната й кариера. Яна завършва "Театрални, филмови и медийни науки" във Виенския университет. След като се дипломира, тя се мести в Ню Йорк, САЩ, където работи като репортер в прес агенция, отразяващ мюзикълите на Бродуей. По-късно се ориентира към рекламата.

След 12 години работа, днес Яна завежда отдел "Връзки с клиенти" в рекламна агенция. Въпреки ангажираността си, винаги намира време да свири на пиано. "Смятам, че ако животът ми беше протекъл по-различно и бях останала в България, вероятно щях да се занимавам с музика професионално, като артист и продуцент", смята Яна.

Тя е омъжена за американец и със съпруга й имат син - второкласник, който носи името на дядо си Петър като средно име. И той е много музикален. Харесва песните на дядо си. Също свири на пиано, освен това и танцува. Яна живее от години в САЩ, но продължава да се чувства българка и всяко лято се прибира със семейството си в родината.

Съпругът й и синът им приемат България за свой втори дом, което я прави много щастлива. За нея е важно синът й да има връзка с корените си, да знае откъде произлиза и да познава българската култура и история, както и историята на семейството си.

Яна със сигурност ще предаде на сина си и уроците, които е научила на родителите си. Сред най-ценните помни от баща си, пише Минаха години.

"Татко беше човек, който умееше да се разбира с всички. Винаги казваше, че е важно да намираме общ език с всеки. Тези негови думи ме съпътстват винаги и ми дават насока. Убедена съм, че той е бил прав. Днес вече знам, че умението да се разбираме с хора от всякакъв произход е ключ към успеха", споделя Яна.


Още по темата: общо новини по темата: 6086
08.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
предишна страница [ 1/1015 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: