ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Дъщерята на Христо Ботев искала много деца, трагичната й съдба слага край на тази мечта
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:44 / 05.01.2024Коментари (1)6408
Няма българин, който да не се прекланя пред революционнното дело и поетичния талант на Христо Ботев. На 17 май 1876 г. Ботев пише прощалното си писмо от борда на кораба "Радецки“. В него той моли за прошка и заявява любовта си към своето семейство.

Това са съпругата му Венета, нейният син от първия ѝ брак Димитър и дъщеричката им Иванка, която тогава е само на един месец.

Венета Ботева е една силна и твърда жена, която проявява огромна дързост във времена, в които жените не са имали право да следват сърцето си. Тя не само се развежда с деспотичния си богат съпруг, но и взема сина си и заминава в Румъния при своя вуйчо, владиката Панарет Рашев.

По-късно се запознава с Христо Ботев, който преподава в училището на детето ѝ. Венета не се поколебава да обърне гръб на роднините си, да изостави охолния живот и да заживее в бедност и трудности с любимия си мъж.

"Всички други са искали живот с баща ми. Само мама го е приела заедно със смъртта му“, ще каже след време тяхната дъщеря Иванка.

Иронично обаче години по-късно самата Венета няма да позволи на Иванка да последва зова на сърцето си. При това повече от веднъж.

В очите ѝ никой мъж не е достоен за съпруг на девойката, а когато дава благословията си, съдбата се преобръща по драматичен начин.

Ботев и Венета живеят в крайна бедност и след смъртта му тя изпада в тежко положение. Постепенно успява да се сдобри с вуйчо си, който е владика. След Освобождението се завръща в родния си град Велико Търново, надявайки се на по-добър живот в родината.

С годините единственото дете на Христо Ботев се превръща в красива, будна девойка, която пленява всички с интелекта и чара си. Според нейни съвременници Иванка се отличавала от връстниците си с гордата си осанка, отличните обноски и необикновена хубост.

А наследството, което получава от своя покоен вуйчо, Венета решава да използва за образованието на дъщеря си. Смята се, че самият Ботев е мечтаел дъщеря му да учи в чужбина.

Девойката заминава да учи социални науки в Женевския университет. По това време бъдещият актьор Сава Огнянов, който следва в Германия, започва да я ухажва, като ѝ пише писма.

След като завършва, Иванка се връща във Велико Търново при майка си. Сава пък става актьор в театър в София, където Ботевата дъщеря го гледала поне веднъж.

Иванка дори подарява книга със стихотворения на Ботев на своя обожател, като го нарича "вдъхновен изпълнител на стихотворенията на моя баща“. Любопитен факт е, че Христо Ботев посвещава някои от своите стихотворения ("До моето първо либе“, "Пристанала“ и "На прощаване“) на майката на Сава, Мария (Мина) Горанова, с която били близки преди тя да се омъжи.

Сава заявява сериозния си интерес към девойката и пред нейната майка. Венета обаче отказва да даде благословията си на младите. Тя предпочита дъщеря ѝ да свърже живота си с мъж с по-сериозна професия от актьорството.

Актьорът не е единственият мъж в живота на Иванка, когото Венета отблъсква. Смята се, че има и други ухажори, които майката не е одобрила, както и един осуетен годеж.

Докато двете жени гостуват на големия син на Ботевата вдовица във Видин, девойката се запознава с колега на брат си – доктор Христо Аджаров.

По това време тя е на 25 години и вече ѝ е време да се задоми. Тя и Христо започват да си пишат писма. Като лекар Аджаров е разпределен да работи в Пловдив. Венета обаче не е съгласна дъщеря ѝ да изостави хубавия си живот във Велико Търново и да отиде "да се мъчи“ в друг град.

Намеренията на Христо са толкова сериозни, че той дори се опитва да измоли да го разпределят в Търново, но без успех.

Така Аджаров заживява в Пловдив и продължава да пише на любимата си писма, в които дори я моли да избягат заедно. Иванка обаче отказва, припомня Edna.bg.

Когато най-сетне Венета склонява да позволи на дъщеря си да заживее с Христо в Пловдив, вече е твърде късно. Той е сгоден за друга жена.

Години по-късно д-р Христо Аджаров си спомня трагичното разминаване с Иванка и споделя, че тя е искала да има много деца, които да продължат славния род на баща ѝ.

Избраникът, когото Ботевата вдовица одобрява за зет, е икономикът Стоян Христов. Двамата с Иванка се венчаят през 1906 г. Малко след сватбата младоженците се заемат с отпечатването на книга с творбите на Христо Ботев в София.

В края на същата година обаче младата жена се разболява от остра инфекциозна болест на гърлото и се налага да бъде подложена на тежка операция.

За жалост Иванка умира по време на процедурата от отравяне на кръвта. Тя си отива от този свят едва на 30 години, без да успее да сбъдне мечтата си да продължи рода на великия си баща.


Още по темата: общо новини по темата: 6086
08.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
предишна страница [ 1/1015 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Горката Иванка... Но така се случва, когато възрастните се месят в живота на младите. И днес има много подобни примери.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: