ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Тя е една от най-великите жени
Автор: Цвети Христова 19:50 / 26.12.2023Коментари (0)4297
© Instagram
Патриша Кели, по-известна като Грейс Кели, е американска филмова актриса, а днес Sofia24.bg ще ви разкаже за нея. През 1956 г. след брака си с Рение III тя става принцеса на Монако. Патриша е майка на настоящия принц на Монако Албер II. Американският филмов институт включва Кели под номер 13 в класацията на най-големите жени звезди на класическото холивудско кино през 1999 година.

Грейс Кели е трето от четирите деца на Джон Кели и Маргарет Кели. Има по-голяма сестра, Пеги, по-малка сестра, Лизан, и брат – Джон-младши. Грейс се е снимала във филми на Алфред Хичкок и е партнирала на Франк Синатра, Бинг Кросби, Кларк Гейбъл и Гари Купър. През 1954 г. печели наградата на Американската филмова академия "Оскар за най-добра женска роля“ за ролята си във филма "Провинциалистката“. С любовта на живота си принцът на Монако Рение III се запознава по време на фестивала в Кан през 1955 г. На 19 април 1956 г. Грейс се омъжва за Рение III. 

Двамата имат 3 деца – 2 дъщери и син. Най-напред се ражда дъщеря им Каролин (1957), после – синът им Албер (1958), а най-малка е втората им дъщеря - Стефани, родена през 1965 г. Грейс Кери умира на 14 септември 1982 г. вследствие на автомобилна катастрофа от предния ден с кола, която сама шофира (пътува с най-малката си дъщеря Стефани). Кели е с два мозъчни кръвоизлива. За първия кръвоизлив се счита, че се получава преди Грейс да загуби (вследствие на тази мозъчна травма) контрол върху управлението, а за втория – след постъпването ѝ в болницата. Стефани се спасява, но травмите на майка ѝ са несъвместими с живота. 

Принц Рение III решава животоподдържащите системи да бъдат изключени. Грейс Кели е погребана в катедралата "Свети Николай“ в Монако. През 2005 г. там е погребан и съпругът ѝ Рение III. Грейс Кери е една от най-видните жени на XX век. След сватбата тя трябваше да се откаже от кариерата си в Холивуд. В Княжеството тя е боготворена от всички. Кери е красива и елегантна, истинска дама, коята е била много обичана от хората. Известна е с луксозните си тоалети и бижута. Снимките й не са слизали от кориците на списанията. Тя е помогнала изключително много да се върнат инвестициите в Монако. Прави го с цената на собствената си кариера, семейно щастие и живот. 

На 19 април 1956 г. над 20 хиляди души излязоха по улиците на Монако с надеждата да видят едно от най-големите светски събития на XX век като мащаб и лукс, а именно сватбата на Грейс и Рение III. Други три милиона души гледаха случващото се по телевизията. Хората на улицата искаха поне да зърнат великолепната рокля на Кели, изработена в американското филмово студио Metro-Goldwyn-Mayer. Дизайнерът Хелън Роуз заявил преди сватбата, че тоалетът трябва да бъде "прост, но елегантен, женствен, благороден и винаги кралски величествен. Най-важното е роклята да не засенчва красотата на Грейс. От Холивуд до Монако тоалетът от четири части пристигнал с инструкции за сглобяване. Роклята в цвят слонова кост по-късно ще бъде наречена една от най-красивите в историята, истинско произведение на изкуството. 

В продължение на шест седмици 30 шивачи работиха усърдно върху нея, бродирайки с морски перли. Отзад официалният тоалет изглеждал не по-зле, отколкото отпред, пише lenta.ru. Грейс не е държала в ръцете си сватбен букет, защото в средата на ХХ век благочестивите булки традиционно са вървели до олтара с малък молитвеник. Бъдещата принцеса на Монако помоли шивачите да я украсят с дантела и коприна и да я избродират с перли. Малкият букет от момини сълзи в ръцете на бъдещата принцеса беше по-скоро като украса за молитвеника.  Впоследствие тя дава сватбената си рокля на Музея на изкуствата в родната си Филаделфия. Сега цената на това облекло надхвърля 300 хиляди долара.

Последната публична изява на Грейс Кели като актриса е на 21 март 1956 г. След това тя вече присъства на всички официални събития със статута на принцеса на Монако. Грейс Кели, дори 30 години след смъртта си, остава икона на стил. Кели бързо започна да живее като истинска принцеса. За сватбата, олтарът е бил украсен с лилии, хортензии и люляци. Всичко е изглеждало като излязло от приказка. След сватбената церемония за гостите - около 600 души, включително представители на кралски семейства, известни бизнесмени, политици и филмови звезди, е даден пищен прием. За тях най-добрите готвачи във Франция и Монако са сервирали цяла вечер хайвер, скариди, пушена сьомга, омар и, разбира се, шампанско. В края на вечерта огромна 6-етажна сватбена торта очаква младоженците. Тя е била украсена с малки копия на фасадите на монегаския дворец, някои сцени от историята на страната, а също и украсена с фигурки на херувим. 

След това младоженците се отправят на меден месец. Те правят круиз по Средиземно море на снежнобялата яхта Deo Juvante II. Именно това е сватбеният подарък за тях от близкия приятел на Рение - Аристотел Онасис. Двойката изглеждала много щастлива. Едва по-късно се разпространяват слуховете, че от страна на принц Рение това е бил брак по сметка. Той уж се е оженил за "Мис висше общество“, както наричат ​​Грейс Кели в Холивуд, за да привлече нови инвестиции в западащото кралство Монако. Бъдещите съпрузи са се срещнали на снимачната площадка на филма на Алфред Хичкок "Да хванеш крадец". 

По това време принцът все още търси подходяща кандидатка за ролята на своя съпруга. Княжеството, което по това време е било на ръба на разрухата, се нуждае от компетентен PR ход като въздух, за да привлече туристи и големи финансови инжекции в икономиката на държавата. Кели е холивудската актриса, звезда с идеален аристократичен външен вид и изискано облекло. И според принц Рение е най-подходяща за тази роля в онзи момент. Останалото е история.


Още по темата: общо новини по темата: 6096
09.05.2024 »
09.05.2024 »
09.05.2024 »
09.05.2024 »
09.05.2024 »
09.05.2024 »
предишна страница [ 1/1016 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: