ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Вижте фирмите с най-големи обороти в Пловдив, говорим за милиарди левове
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:48 / 18.12.2023Коментари (0)25818
©
За първи път Пловдив има компания с оборот над 1 млрд. лв. През рекордно силната за националните корпоративни шампиони 2022 г. две дружества от областта успяват да прескочат заветния праг, а още три са на крачка от него с приходи над 900 млн. лв.

Постижението идва след втора поредна година на двуцифрен ръст в приходите на най-големите компании в областта - след като през 2021 г. местните топ 100 увеличиха бизнеса си с 26%, през 2023 г. растежът вече е с над 33%. Основният фактор зад ускорението, разбира се, е войната в Украйна, която торпилира цените на енергията, а след това и тези на металите и земеделските стоки. Двигател за постковид съживяването в оборотите беше и невижданата от присъединяването към ЕС средногодишна инфлация от 15.3%.

Промяна на върха

В годината, белязана от войната в Украйна и избухването на енергийните цени, класацията на най-големите фирми в Пловдивска област има и нов шампион - до върха се изкачва "Инса ойл" на Георги Самуилов, която удвоява приходите си до 1.94 млрд. лв. Компанията внася дизел от Русия с танкери и го дообработва в рафинерията си в Белозем и след това го изнася, като по данни от пазара е водещият играч в експорта на база обеми. Самият Самуилов преди време коментира пред "Капитал", че за тази година е внесъл около 1 млн. тона горива и държи 25% от пазара, внос от Русия, както и че 30-40% се изнасят за Украйна, а останалото са вътрешнообщностни доставки.

Дългогодишният лидер в региона - търговецът на едро с цигари "Табако трейд", също успява да прескочи границата от 1 млрд. лв. приходи, но остава на второ място в тазгодишното подреждане. Компанията е дистрибутор на продуктите на British American Tobacco, Japan Tobacco International, Imperial Tobacco и Karelia. Съдружници в нея са дългогодишните участници на цигарения пазар Димитър Вълчев (бивш митничар), Ангел Пепелешев (собственик и на хотели в Слънчев бряг) и Цветан Христевски.

Тримата са партньори и в още две от дружествата в регионалния топ 100 - "Табако венчърс", която тази година остава извън челната десетка - на 11-о място, и "Табако трейд Пловдив", на 23-та позиция, в която съдружник е и Генчо Генчев. На практика сумарно групата отдавна е в клуба на милиардниците - а конкретно само за 2022 г. общият оборот на тройката е 1.74 млрд. лв., а съвкупната печалба - 23 млн. лв. Компанията майка, която консолидира трите пловдивски дружества плюс още десетина в останалата част на страната, е "Дафна груп", която за 2022 г. отчита консолидирани приходи 1.6 млрд. лв., в което заема 26-ото място в националната класация на най-големите компании в страната - "Капитал 100".

Челната тройка затваря друга от компаниите на Георги Самуилов - търговецът "Инса порт", който след миналогодишния си внушителен ръст от близо 142% тази година увеличава приходите си с по-скромните, но не по-малко забележителни 47% до 974 млн. лв. Общо в топ 100 на областта попадат пет дружества на Самуилов - търговците "Инса газ" (65) и "Петрол енерджи" (90), както и "Севи ойл" (40).

При последното в началото на ноември 2023 г. в Търговския регистър е вписана промяна в собствеността, като акциите му са прехвърлени от притежаваната от Георги Самуилов "Джей Ес ойл" на компания на Димитър Карев, който е бивш мениджър на "Петрол енерджи" и "Инса ойл холдинг". Според публикуваните в регистъра документи платената цена за компанията с оборот над 144 млн. лв. за 2022 г., която управлява някои от бензиностанциите с бранда Insa Oil, е 1 млн. лв.

На крачка от милиарда остават "ЕВН България електроснабдяване" (4) с почти 925 млн. лв. и КЦМ (5) с малко над 900 млн. лв. приходи за 2022 г. Металургичният комбинат е единственият производител на цинк и олово в страната и през последните няколко години неизменно беше в челната тройка на най-големите компании в областта. Той е и един от малкото представители сред лидерите в сектора на национално ниво, който през изминалата година ускорява ръста на приходите си, като фактор за това са както по-високите борсови цени на цинка, така и по-добрият валутен курс долар/лев.

Големите 100 в числа

Общите приходи на пловдивската стотица растат с 33.32% през 2022 г. и достигат рекордните 21.1 млрд. лв. Ръстът, макар и внушителен сам по себе си, е наполовина по-нисък спрямо отчетеното от дружествата в националния топ 100, чиито обороти за изминалите 12 месеца скачат с феноменалните 62.14%. Обяснението е в структурата на бизнеса в региона, където най-многобройни остават представителите на сектор търговия - докато челната стотица на корпоративните гиганти в страната е осезаемо доминирана от получилите най-осезаемо ускорение от войната и инфлацията компании от секторите енергетика и горива. На национално ниво над една трета от най-големите 100 фирми са дейност в тези две сфери. В Пловдивска област обаче броят им е едва пет - лидерът "Инса ойл" и свързаната "Севи ойл", както и три от групата на австрийската EVN - "ЕВН България електроснабдяване" (4), "Електроразпределение юг" (12) и "ЕВН България топлофикация" (38). И трите растат с двуцифрени темпове, като общият им оборот за годината е 1.58 млрд. лв.

Всъщност едва девет дружества от регионалния топ 100 отчитат спад на приходите си през 2022 г. спрямо година по-рано. Донякъде любопитно най-осезаем той е при друга от компаниите на Георги Самуилов - търговската "Петрол енерджи" (90), чийто оборот намалява с 31.41%. Шампион по растеж пък е строителната "Европейски пътища" (правоприемник на "Пътища Пловдив"), която със скока си от близо 200% до над 380 млн. лв. се изкачва до 13-ото място в областта, както и в челната петица на сектора на национално ниво.

Компанията е собственост на Анка Савева и е основният изпълнител на текущите ремонти на пътната мрежа в областта, в това число и на ремонта на околовръстния път на Пловдив, както и първи етап от реконструкция на канализационната и водопроводна мрежи на града. Заедно с "Грома холд", която пък е собственост на сина на Анка Савева - Христо Савев, често участват в обединение в тръжни процедури. Сред съвместните им проекти е лот 3.1 на автомагистрала "Струма" в участъка след тунел "Железница" в посока Кулата, имат подписано и рамково споразумение с държавната "Автомагистрали" за изграждането на участък 6 от магистрала "Хемус", който започва от края на пътния възел край разклона за Павликени/Левски до разклона за Велико Търново, около парите за който имаше няколко скандала, макар и той самият все още да не се строи.

Освен "Европейски пътища" и "Инса ойл" още седем дружества отчитат трицифрен ръст на приходите си, в това число и вече споменатата "Севи ойл", при която растежът е с почти 117%.

Сред най-динамичните в региона е и държавната "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ), която произвежда въоръжение от съветски тип, ползвано и при войната в Украйна. През 2022 г. приходите й скачат със 173% до над 524 млн. лв. Нарасналото търсене на специална продукция продължава да ускорява резултатите и през настоящата година - видно от публикувания от Министерството на икономиката междинен отчет за деветмесечието, към края на септември нетните приходи от продажби на сопотското дружество вече са близо 680 млн. лв.

Увеличеният бизнес намира отражение и в числеността на персонала на ВМЗ. Предприятието, което традиционно е най-големият работодател в областта, увеличава броя на служителите си с близо 400 души до над 3900 заети.

ВМЗ е сред лидерите и в още един от разрезите на класацията - подреждането по размер на печалбата. Там той заема третото място с финансов резултат от почти 82 млн. лв. Шампион по показателя е производителят на медицинска апаратура "БТЛ индъстрийз" (8), чиято печалба за годината е малко под 189 млн. лв. при приходи 664 млн. лв. След отчетения през 2022 г. ръст в оборота с над 42% компанията очаква нови 20% и през 2023 г., а за 2024 г. е предвидено и заработването на нов завод, което ще добави още 20% и през следващата година.

Вторият най-голям финансов резултат пък записва дружеството за търговия с метали и производство на метални изделия на братята Александър и Иван Асенови "Хъс". Печалбата му за годината е 160 млн. лв. при приходи 702 млн. лв. От десетина години братята паралелно развиват и бизнес със строителство през компанията "Хъс инвест", като има няколко завършени и изграждащи се проекта в Пловдив, а през лятото на 2023 г. беше обявен и вторият им мегаголям жилищен проект в София.

Единадесет от водещите 100 компании в областта са приключили годината на загуба, като сумарно минусът е почти 166 млн. лв. За сравнение - в националния топ 100 с отрицателен резултат за 2022 г. са седем дружества. Така общо за пловдивския топ 100 чистата печалба за годината е 10.4 млн. лв.

Секторите шампиони

И през 2022 г. представителите на сектор търговия доминират картината на най-едрия бизнес в областта - и като брой компании, и по отношение на общите им приходи. Всяко трето дружество в челната стотица е търговец, като броят им дори нараства с едно спрямо миналогодишните 32. Общият им оборот от близо 6.2 млрд. лв. пък допринася за 29.2% от съвкупните приходи в топ 100. 

Традиционно в региона силно застъпена е и преработващата индустрия, като през последните години Пловдив все по-отчетливо се заявява на картата на България като производствен център. Само представителите на сектор "Машини" в регионалния топ 100 са 16 (с един по-малко спрямо година по-рано), а общо за 2022 г. приходите им достигат 3.5 млрд. лв. Най-съществен е приносът на производителя на велосипеди "Макском" (6), който със силния ръст на приходите си от над 87% до 746.7 млн. лв. се изкачи до втората позиция в националната класация на най-големите в сектор "Машини и оборудване".

Наскоро от компанията коментираха за "Капитал", че в началото на 2022 г. поръчките са били три пъти над капацитета на завода. Затова и през миналата година "Макском" започна инвестиция за 60 млн. лв., като разшири производствените си площи, а през тази година изгражда и собствен логистичен център. Основната причина за скока на приходите обаче е промяната в портфолиото (като електрическите версии вече са 80% от производството) и по-високата средна цена на продуктите, уточняват от дружеството.

В това отношение обаче тази година дружествата от групата отстъпват, макар и минимално, на далеч по-малочислените компании от сектор "Горива и енергия". Там факторите Украйна и инфлация изстрелват оборотите на петте фирми в топ 100 до общо 3.7 млрд. лв.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Правят чисто нова улица в Пловдив до меката на шопинга
Великден 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: